Du visar för närvarande När åkrarna börjar prata – Silicon Valley inspirerar svenskt lantbruk
När åkrarna börjar prata – Silicon Valley inspirerar svenskt lantbruk

När åkrarna börjar prata – Silicon Valley inspirerar svenskt lantbruk

När åkrarna börjar prata – Silicon Valley inspirerar svenskt lantbruk

Att Internet of Things (IoT) formar morgondagens lantbruk råder ingen tvekan om. Genom att använda sensorer på djur, maskiner eller i marken lagras tonvis med data som bland annat kan användas som beslutsunderlag, inom forskning, automatisering och utveckling av tjänster och produkter. Investeringarna i teknikdrivna lösningar för att förbättra produktiviteten har ökat med över 400 procent de senaste åren enligt Mackleans senaste rapport. Under onsdagsmorgonen föreläste Filip Lundin, konsult på MackLean, på Vreta Kluster, laddad med inspiration direkt från World Agri-Tech Innovation Summit i Silicon Valley.

– Inom svenskt lantbruk samlar vi data från flera olika sensorer, men oftast pratar inte dessa data med varandra. Det är när vi börjar kombinera olika data från exempelvis jorden, växterna och maskinerna som vi på riktigt börjar förstå hur våra åkrar mår och vad de behöver. Mycket kommer hända inom branschen när amerikanska företag som Climate corporation, som arbetar med just detta, tar sig in på den europeiska marknaden, säger Filip.

Svenska bolag kommer få konkurrens på marknaden. Climate corporation var ett av de många företag som visades upp i Silicon Valley, och som kommer skapa stor uppmärksamhet i Europa inom de närmsta åren. Företaget samlar data från sensorer hos flera olika aktörer och levererar det i en samlad tjänst, som även finns som en test-/gratisversion, vilket tillgängliggör, förenklar och underlättar användandet av data. En samlingsplats för all användbar data innebär att lantbruket kan effektiviseras och automatiseras, vilket sparar både tid och pengar.

Under seminariet på Vreta Kluster fanns bland annat politiker, representanter från universitetet, teknikföretag och lantbrukare på plats, något som Filip anser vara en styrka:

– När amerikanska företag kommer in på den svenska marknaden finns massor att lära och teknik att nyttja. Men vi behöver samla oss tillsammans i branschen och se till att insamlade data kommer det svenska lantbruket till gagn, och inte bara stärker de amerikanska bolagen. Under seminariet kom det tydligt fram att vi behöver hitta gemensamma system som svenska företag och leverantörer kan nyttja, säger Filip.

Källa: www.vretakluster.se