You are currently viewing Fashion PWR för hållbar Garderob
Tjänsten personliga styling kostar lika mycket som om du skulle köpa ett nytt klädesplagg, men i stället får du hjälp att utforska din stil med dina egna kläder. Det är bra både för plånboken och miljön, ler Joana Santos. Foto: Björn Lisinski.

Fashion PWR för hållbar Garderob

Du kan köpa secondhandkläder i en butik eller på nätet, hyra kläder för speciella event – eller vid specifika tillfällen byta kläder med någon.
Linköpingsbon Joana Santos kommer nu med en ny spännande lösning – att kunna göra allt detta på hennes sajt Fashion PWR för att få en hållbar garderob.

Joana Santos är född och uppvuxen i Rio de Janeiro, Brasilien. Hon studerade juridik där och som utbytesstudent i Portugal under totalt sex år.
Under dessa år fick Joana en idé att starta ett eget företag – som fokuserar på återbruk för att skapa ett mer hållbart samhälle.
– Jag arbetade som personlig stylist och hade en av de första butikerna för uthyrning av klädesplagg med kläder för vardagslivet och speciella evenemang i Brasilien. Dessutom en av de första prenumerationstjänsterna för kläder för kvinnor i kombination med personlig styling, berättar hon.

Joana träffade sin svenske sambo Johan via nätet 2015 och besökte honom kontinuerligt i hans hemstad Linköping ända fram till 2018. Då fick hon permanent uppehållstillstånd och flyttade hem till honom.
– För mig var det viktigt att komma in i det svenska samhället så fort som möjligt och då är det förstås betydelsefullt att lära sig språket. Frånsett att jag gick en kurs på SFI försökte jag prata mycket med gästerna då jag arbetade på en restaurang. Det var det första jobbet jag fick efter att ha flyttat hit.

Ambitionerna som entreprenör att driva något eget fanns fortfarande kvar. Men Joana ville vänta med att dra i gång något tills hon kommit in lite mer i sitt nya land.
– Språket borde inte vara en barriär, men det är det. Och så behöver man kontakter. Men om man inte har det får man skapa sina egna möjligheter.

Under 2020 startade hon hemsidan Joana Style och även företaget Fashion PWR.
Där erbjuds bland annat tjänsten personlig styling.
– Hela tjänsten kostar lika mycket som om du skulle köpa ett nytt klädesplagg, men i stället får du hjälp att utforska din stil med dina egna kläder. Det är bra både för plånboken och miljön, ler Joana.
Hon fortsätter:
– De stora fördelarna för kunderna som anlitar mig i denna är att kunna få ut det mesta av sin garderob; spara pengar och minska impulsköp genom att veta vad du redan har och hur du använder/kombinerar varorna. Vara snygg varje dag och utan ansträngning, spara tid, samt att kunna sluta stirra på din garderob utan en aning om vad du ska ha på dig.

Joana har även sålt och hyrt ut egna kläder – något hon kommer att fortsätta med.
Men den stora nyheten med Fashion PWR är att även hennes kunder både ska kunna sälja och hyra ut kläder – samt också att kunderna kan byta kläder med varandra. Planerad start är i juni.
– Du kan köpa secondhand på exempelvis Tradera, Blocket, olika Marketplace via Facebook eller på plats i en secondhandbutik. Du kan hyra kläder till speciella event – som bland annat bröllop. Och du kan ibland byta kläder på olika klädbytardagar och liknande. Men allt detta finns inte någon annanstans på ett och samma ställe. Det blir väldigt enkelt och smidigt. Och sparar massor av tid.

Med andra ord är hennes idé häftigt nytänkande och ligger verkligen i tiden.
– Vem som helst kan bli medlem på hemsidan för att kunna utnyttja funktionaliteten utan någon avgift. I början kommer det inte heller att kosta något att sälja/hyra ut sina kläder på sidan, men vi planerar att i framtiden ta betalt för vissa tjänster. Det kan handla om att få mer fokus på sina kläder, låsa upp möjligheten att lägga upp fler annonser (till exempel 50 annonser i stället för 20) eller att ta ut en procentuell avgift på det som säljs/hyrs ut via hemsidan.

Efter att ha arrangerat olika workshops och förra sommaren en tillfällig popup-butik (ungefär som ett marknadsstånd) i centrala Linköping (i Collective – ett projekt där lokala konstnärer får möjlighet att visa upp och sälja sina verk) har Joana märkt ett stort intresse för hållbart mode och design.
– De jag har pratat med tycker att min idé är väldigt cool och är något de tror på. Vi måste alla bli bättre på att agera mer klimatsmart och att samtidigt dessutom kunna ha roligt är ju inte fel, skrattar hon.

Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski

Joana Santos / Fashion PWR

Namn: Joana Santos.
Ålder: 31 år.
Familj: Sambon Johan.
Bor: I en lägenhet i Linköping.
Yrke: Egenföretagare som driver sajten Fashion PWR. Där hjälper hon sina kunder som personlig klädstylist och att få en mer klimatsmart garderob. Från och med i juni kan kunderna både sälja, köpa, hyra och låna kläder av varandra via hennes sida på nätet.
Webbsajter: www.fashionpwr.com och www.joana.style
Intressen: Hållbarhet, mode, entreprenörskap.

Tidigare publicerat i Affärsstaden #4 2022