You are currently viewing Entreprenör och möjliggörare med hjärta för företagande

Entreprenör och möjliggörare med hjärta för företagande

Hade han följt i sin fars fotspår hade han blivit dansbandsmusiker. Hade pojkdrömmen slagit in hade CV:t innehållit en fotbollskarriär, uppdrag som framgångsrik sportagent eller jobb som polis. Men tillfälligheter och en stor portion nyfikenhet samverkade till att han istället blev företagare och rådgivare med stort fokus på social hållbarhet och på människan bakom fasaden.
            – Men det var som ung grabb på Fredriksbergs IP jag lärde mig om laganda och om vikten av samverkan för att nå framgång. Erfarenheter jag tagit med mig genom åren, säger Anders Björck, Linköpingssonen vars entreprenörsegenskaper visade sig när han redan som 20-åring startade innebandyklubben IS Ekholmen, och var delaktig både som spelare, tränare och ordförande.

Vi möts för ett samtal om drivkrafter, om vad som formar oss som människor och om en önskan att göra något viktigt. Och han berättar om en vilja att ta vara på idéer, utveckla dem och skapa förutsättningar för andra att växa.

Den egna företagarresan startade Anders efter att ha arbetat som säljare under ett par år, och en återförsäljare som han hade fått bra kontakt med kom med idén att han skulle starta eget så de kunde börja samarbeta.
– Jag hade ingen aning om vad det innebar att vara företagare, skrattar Anders. Men jag var sugen på att prova något nytt. Och det är klart – det där att mamma sa ”Nämen Anders, det ska du väl ändå inte…?” bidrog väl också.

Han berättar att det då, i slutet av 90-talet, inte fanns till närmelsevis den hjälp och stöttning som man kan få idag via exempelvis Nyföretagarcentrum, Almi och andra företagsfrämjande aktörer men att företaget Cardsupply så småningom startades och drevs med hjälp av en stark nyfikenhet och mycket vilja.
– Jag fick också lära mig mycket om mig själv. Vikten av att passa tider och bli mer strukturerad till exempel. Och det är lärdomar som jag haft – och fortfarande har – mycket nytta av.

Att vara entreprenör handlar om att se möjligheter, ta dem vidare och göra det snäppet bättre än det gjorts tidigare och Anders är sen att ta sig an nya utmaningar. 2013 kom möjligheten att prova på att driva verksamhet via franchising.
– Jag och min syster drev upp Veteranpoolen här i Linköping. Under fem år sysselsatte vi ett hundratal timanställda pensionärer, som kunde fortsätta jobba på sina egna villkor, när det passade dem och med det de ville. Det var en spännande och inspirerande bemanningsverksamhet, som gav mersmak för där med socialt entreprenörskap. Att få vara en möjliggörare och skapa förutsättningar för att andra ska få växa och må bra ger en go magkänsla, helt enkelt.

På en Starta Eget-mässa några år senare, och egentligen av en ren tillfällighet, träffade Anders på Magasinet Starta & Driva Företag och fick höra om StartUp Bar. Ett koncept där företagar-intresserade kan mötas på ett modernt och avslappnat sätt för att skapa nya kontakter och främja företagande och entreprenörskap.
– StartUp Bar fanns i Stockholm, Göteborg och Malmö och naturligtvis skulle vi ha det i Linköping också! ler Anders. Så det blev min nästa utmaning.

Att vara med och koppla ihop verksamheter för samarbeten som genererar boost och utveckling är fantastiskt. Det är så tydligt att ett plus ett faktiskt kan bli så mycket mer än både tre och fyra.

2018 anordnades Linköpings första StartUp Bar och Anders berättar om det inspirerande med att möta entreprenörer inom olika branscher och se viljan att dela med sig.
– Idén med StartUp Bar är att man både kan möta någon som har gjort företagarresan förut, någon man kan fråga och få råd av, samtidigt som man kan få kontakt med kommunens företagsfrämjande aktörer, som ofta finns representerade. Vi håller oftast till på Frimis och har precis kommit igång med live-barer igen efter att ha kört digitalt under pandemin.

Han fortsätter berätta om mötet med Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman, i Almedalen och om en berättelse om gjorde ett starkt intryckintryck.
– På båten hem satt jag och funderade på hur jag skulle kunna göra något av den goda idén i Östergötland. Resultatet blev FIN dag. FIN står för Företagsamhet, Integration och Nätverkande och dagen kom att bli en mötesplats där alla dessa delar får samspela för att skapa möjligheter för fler att hitta arbete, utbildning eller starta eget och så småningom skaffa egenförsörjning inom regionen. Det är också en möjlighet för kommunen och dess olika aktörer som jobbar med inkludering och mångfald att mötas och få kunskap om varandras vardag.

Han menar att det egentligen inte spelar så stor roll vad man har för politisk ståndpunkt, och vad man tycker om svensk integration och hur den sett ut hittills. Det viktiga är att göra det bättre, snabbare och mer effektivt.
– FIN dag bidrar till att rasera murar av rädsla, motverka fördomar och skapa samarbeten, säger Anders och berättar att tidigare år har FIN dag anordnats i Skäggetorp, i Klockaretorpet och digitalt.

Årets event går av stapeln på Ryds Herrgård den 31 mars och kommer innehålla föreläsningar, arbetsmarknadsmässa och pop-up språkcafé tillsammans med många olika samarbetspartners.
– Det ska bli fantastiskt att få ordna event live igen, säger Anders. Det är en sån härlig stämning när utbyten sker och möjligheter skapas. Jag är övertygad om att integration och inkludering sker lokalt och mellan människor.

Han kallar sig själv för en kreativ doer, som inte låter spännande idéer gå honom förbi, men som samtidigt brinner för långsiktighet och hållbarhet.
– I mina rådgivningar påpekar jag alltid vikten av en affärsplan som ska hålla över tid och kunna klara sig genom olika skeenden. Jag är allergisk mot projekt! säger han med eftertryck. Och jag älskar berättelser om gedigna gamla familjeföretag och fjärde generationens företagare som tar över och förvaltar. Yngre entusiasm och vilja att utveckla som tillsammans med tyngd av erfarenhet skapar framgång. Det är häftigt.

För drygt ett år sedan valdes Anders till ordförande i styrelsen för Företagarna i Linköping. Ett uppdrag han ser fram emot att få utveckla ännu mer under tiden som ligger framför, då möjligheterna till att skapa event och möten återkommer.
– I Företagarna finns otroligt mycket kompetens, både på riks- regional- och lokal nivå. Vi är med och påverkar politiskt, skapar förutsättningar för utveckling och utbyte och bidrar till att företagares synpunkter hörs och syns i debatten. Företagande och företagare är viktiga inslag i samhället och jag vill att det ska bli än mer synligt hur mycket företagen bidrar med i form av arbetstillfällen, skatteintäkter och i förlängningen den välfärd och levnadsstandard vi har. Att dessutom få vara med och koppla ihop verksamheter för kompetensutbyte och samarbeten som kan boosta och utveckla är fantastiskt. Det är så tydligt att ett plus ett faktiskt kan bli så mycket mer än både tre och fyra.

Att ta vara på tillfälligheterna och utveckla dem till möjligheter är något Anders återkommer till, både när det gäller företagandet och livet i stort (som för många hänger tätt ihop).
– Jag har alltid min far med mig i tanken. Han var en stor förebild, men gick bort när jag bara var 25 år. Den stora förlusten har lärt mig att ta vara på livet här och nu. Jag älskar att resa, se nya platser och uppleva nya kulturer. På 90-talet reste jag runt i Asien ett par månader, med ryggsäck och utan telefon. Det var ganska ovanligt då, men oj, så mycket erfarenheter och minnen jag fick med mig! Natur, kultur, sol och värme är sådant jag uppskattar, men det är klart att bergsbestigandet och äventyrandet mer och mer ersatts av att sitta och insupa atmosfären på ett soligt torg och titta på folk med en god kopp kaffe eller en kall öl. Man blir ju inte yngre…

Annars är sommarstället på Sturkö i Karlskronas skärgård Anders smultronställe. Här arbetade hans morfar som stenhuggare och här har han vänner från en mängd olika sammanhang som skapar samtal och umgänge som berikar.
– Vid havet, på båten och i skärgården, det är där jag återhämtar mig. På altanen, precis nere vid vattnet kan jag sitta och båda njuta och arbeta. Njutarbeta. Hit åker jag så ofta jag kan, men det är också kontrasterna mellan storstadspulsen och skärgårdslugnet, utomlandsvärmen och sverigesvalkan som skapar vidden i upplevelserna.

På samma sätt är mötena med olika människor det som skapar djup i samtalen, menar Anders. Fasader och titlar begränsar men när man lyssnar till någon annans resa, tar vara på erfarenheterna och tankarna, då blir det tydligt att vi är lika under alla skal.
– Därför tror jag på nyttan med att dela. Dela med sig av möjligheter. Själv tycker jag det är otroligt spännande att få vara med och investera i StartUps, nya företag som skapar starka och lönsamma bolag av nya och spännande innovationer. Men också dela nätverk, dela tankar och idéer. På så sätt skapas hållbarhet, såväl socialt och ekonomiskt som miljömässigt. Och då kan fler företagare våga ta steget och fler idéer få fart till att lyfta. Och fortsätta flyga.

Inför framtiden säger Anders inte mer än att han nu försöker frigöra lite tid från sina olika uppdrag för ett nytt engagemang. Och så ler han lite.
– Utmaningar är till för att följas. Och känns det bra i magen – go for it!

Text: Mirjam Lindahl
Foto: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden #3 2022