You are currently viewing En bit av medelhavet på Berget
Anders och Camilla bjuder på medelhavskänsla på Mideli Berget. Foto: Mirjam Lindahl

En bit av medelhavet på Berget

Drömmen om en egen verksamhet blev verklighet lite snabbare än tänkt, men när möjligheten dök upp fanns inget annat alternativ än att satsa.
– Om man hittar sin grej i livet – go for it och gör det med kärlek. Det kan inte bli fel! säger Camilla Kavén Åhlin som tillsammans med maken Anders driver Mideli Berget sedan maj 2021.

Intresset för god mat, och speciellt delikatesser från medelhavsområdet, har paret skaffat sig genom många resor och tanken på att så småningom driva något eget, en liten enklare krog eller bed and breakfast med god mat och vin i Italien när barnen blivit stora, har funnits med länge.
– Vi uppskattar verkligen den där självklara enkelheten som man ofta upplever söderöver, säger Anders. Där krögaren gärna sitter ner en stund med gästerna och pratar mat och vin, där man känner igen varandra och där den personliga atmosfären blir en del upplevelsen.

Camilla håller med och berättar att för henne har resandet alltid handlat om att uppleva nya kulturer och framför allt testa ny och annorlunda mat.
– Jag äter mig igenom resorna! skrattar hon. Mat är viktigt, fascinerande och intressant. Men även lärorikt.

Camilla, som tidigare arbetade som chef inom livsmedel och Anders, som fortfarande har sin heltidsanställning i skolans värld, sätter sig tillrätta vid bordet i ett av de många små rummen i huset på berget och fortsätter berätta om resan till att bli krögare.
– Det började med en annons som av någon underlig anledning kom upp på min Facebook, berättar Camilla. Café Berget var till salu. Jag hade ingen aning om att det fanns ens, men det såg mysigt ut och jag ringde mäklaren. Inte för att vi skulle ha ett café… men i alla fall.

Hon skrattar och säger att det blev ett besök, men att hon sedan släppte tanken. Tills annonsen återigen dök upp. Då ringde hon igen och fick veta att det fanns ett par intressenter, men att det på grund av Corona var svårt att få igenom en affär.
– Att starta en krogverksamhet i Coronatider – det är antingen total idioti eller ett genidrag, säger Anders. Men vi såg potentialen och tack vare det fina vädret och att vi lyckades tajma lättade restriktioner under sommaren blev det en bra start.

Utan erfarenhet av att driva företag sedan tidigare blev det en rejäl uppgift att inte bara göra affärsplan och sätta budget utan även lära sig om alla de regler och krav som ställs på livsmedelshantering i ett restaurangkök och inte minst att plugga för att få utskänkningstillstånd.
– Vi jobbar fortfarande på vårt koncept, och det kommer få sätta sig allt eftersom, säger Camilla. Men att Mideli skulle vara något annorlunda, något som inte finns sedan tidigare – det har vi varit säkra på från början.

Hon berättar om Tårta och Vin – något som de stötte på under en av sina resor.
– Kombinationen av söta bakverk och vin som inte är söta dessertviner, ger en häftig smakupplevelse. Tänk dig ett glas smakrikt rött till en maffig chokladtårta. Det är magiskt! Eller en bit kryddig morotskaka med ett fruktigt veteöl. Det tog vi med oss. Liksom tanken på att man inte bara ska kunna äta goda delikatesser på plats, utan också kunna köpa med sig hem.

Den nya kyldisken, eller ”lådan” som Camilla kallar den, är full av godsaker som säljs över disk men som också utgör toppingen på de olika tarte flambée som är Midelis specialitet.
– Att få stå och prata delikatesser med en kund över disken, föreslå och plocka ihop olika smaker för just honom eller henne och kombinera det med ett vin som lyfter det hela, det är fantastiskt roligt menar Anders, som får springa iväg emellanåt för att ta hand om gäster som kommer in.
– Stammisarna som vi redan fått är otroliga energikällor, ler Camilla och vinkar åt systerparet som precis avslutat sitt veckovisa besök och klär på sig ytterkläderna. Snart har de testat sig igenom hela menyn! Det är en viktig orsak till att fortsätta utveckla utbudet, smakerna och upplevelsen.

Just upplevelsen är något som Camilla och Anders återkommer till under vårt samtal. Mat, vin och atmosfären – allt ska vara en helhet, enkelt och självklart och som en varm flykt söderut för en stund.
– Nu längtar vi efter våren då vi kan ta med dynor och filtar ut på uteserveringen och satsa vidare. Att starta eget är som en resa i sig. Något av det läskigaste vi gjort, men så otroligt lärorikt och spännande. Vi har mött så många hjälpsamma människor och fått så mycket pepp och uppmuntran. Och att få vara en förebild för barnen, att våga satsa på sin dröm och ta chanserna när de kommer känns viktigt.

Inom kort kommer en ny bar att invigas och musikkvällar av olika slag kommer arrangeras både ute och inne. Man kommer att fortsätta ordna vinprovningar för både kompisgäng och som företagsevent, erbjuda en annorlunda konferensupplevelse i det k-märkta huset och fixa fester för såväl privat- som företagskunder. I det längre perspektivet finns önskan om att öppna fler enheter runt om i Sverige. Kanske pop-up restauranger på Öland och Gotland sommartid?
– Att drömma är en del av resan! ler Camilla. Och att våga är en del av att växa. och utvecklas.
Men just nu hoppas Camilla och Anders att fler ska lyfta blicken och upptäcka den lilla del av medelhavet som väntar ett par vindlande trappsteg upp från shoppingstråken på Klostergatan i Linköping.

Text och Foto: Mirjam Lindahl

Tidigare publicerat i Affärsstaden #2 2022