You are currently viewing Illustratören Barnboks-Bettina
Bettina Johansson målar gärna med Gouache som är en täckande vattenfärg. Foto: Björn Lisinski

Illustratören Barnboks-Bettina

Det är en solig förmiddag då jag sätter mig i bilen för att ta en tur till Ödeshög. Jag är på väg till den östgötska illustratören Bettina Johansson som under de senaste åren har gjort sig ett namn inom barnböcker. Vi ska ses i hennes ateljé som är belägen vid hennes hus. Väl framme möts jag av en man som visar sig vara Bettinas sambo – Claes Fahlgren. Med sig har han en pigg och glad hund, som heter Peggy. Kort därefter kommer även Bettina, med deras ettåriga dotter Bobbi på armen, och hälsar mig välkommen. Vi går in i trädgården och jag skymtar det hus som är Ateljén. Claes fixar kaffe och vi slår oss ner i det fina huset som utgör parets ateljé och börjar prata.

Bettina är illustratör och har illustrerat ett stort antal barnböcker, och fler kommer det bli.
– Jag har aldrig gjort reklam för mig själv, utan jobben kommer in löpande, berättar Bettina glatt.

Men hur började det hela? Det var Bettinas dröm att jobba som illustratör redan sen barnsben.
– Det har varit en dröm sen jag gick i ettan på grundskolan, efter grundskolan gick jag estetisk linje, och sökte vidare, men kom inte in på någon konstutbildning.

Bettina hade lite olika jobb under åren efter skolan, och ett av dem var som bildlärarvikarie.
– Bildlärarens fru jobbade på biblioteket i Linköping, och de ville ha en portal för barn, så det blev mitt första illustratörsjobb. Sen fanns det även en lärare på skolan som skrev böcker, som uppmärksammade mina bilder, då gjorde vi en bok ihop, och sen blev det en bok till.

– I och med att man har en bok så kan man söka till Svenska Tecknare, som är en intresseorganisation som organiserar illustratörer, grafiska formgivare, animatörer och serieskapare. De hjälper kreatörerna med till exempel  att få kontakt med förlag.

Claes Fahlgren som är konstnär, byggde deras ataljé. Foto: Björn LIsinski
Claes Fahlgren som är konstnär, byggde deras ataljé. Foto: Björn Lisinski

Tack vare Svenska tecknare så blev Bettina kontaktad av Vombat Förlag, som är ett queerfeministiskt förlag, och det resulterade i en bok. Som i sin tur kanske ledde till nästa projekt. Bettina berättar:
– En dag fick jag ett mail från Jujja Wieslander, som har gjort Mamma Mu. Det kändes jättestort! ”Vad fasiken vill hon?” var reaktionen. Hon skulle ge ut en ny bok, och hade sett mina bilder, och undrade om inte vi kunde göra en bok tillsammans. Har man gjort en bok med henne, så blev det så att hon i sin tur tipsade, och kanske öppnade dörrar.

På den vägen är det och sen har det rullat på. I dagsläget har Bettina medverkat i strax under 30 böcker, och har jobbat med ett stort antal författare.

Något som kul är att Bettina ligger väldigt högt upp på biblioteksutlåningslistan. Man får biblioteksersättning för utlån av böcker.
– Jag fick ett brev därifrån, där de gratulerade mig för att jag låg så bra till.

Det är väl kanske att jag har jobbat med så många olika författare, och det är populära böcker. Så det är kul.

Förutom böcker så gör Bettina nästintill omåttligt populära doptavlor och säljer dem över nätet.
– Doptavlorna har jag hållit på med sen jag var 16 år., och det är fortfarande riktigt populärt. Från början handmålade jag alla, men i dagsläget säljer jag printade kopior, med personliga inskriptioner. Jag har inte lagt en krona på reklam, men ändå sprider det sig. Så det är också kul.

Som om det inte var nog med böcker och doptavlor. Bettina har även fått det spännande uppdraget att illustrera en sagostig.
– Det var Ullspinneriet utanför Ödeshög, som frågade om jag kunde göra något roligt för barn. Ullspinneriet har utställningar hela sommaren för vuxna, med tyg och dylikt. Och de hade så mycket besök, men att det var synd att inte barnen hade något att titta på.

– Då gjorde jag Kiwifigurerna. Jag tog kontakt med Jesper som har skrivit böckerna och han tyckte bara att det var kul. Det blev som en liten sagostig där du möter drakbrakaren, gråtande goraffen och monsterhund. Så då har jag målat dem på stora MDF-skivor och sågat ut. Dom är placerade i skogen, längs en stig. Där man även kan leta lite melonskivor (även de i trä) som jag har placerat ut.

Vad inspirerar en sådan sprudlande och inspirerande illustratör som Bettina Johansson.

– När jag var liten var jag otroligt fascinerad av Sven Nordqvist som har illustrerat Pettson men med året så började jag titta åt andra håll, och jag försöker hitta inspiration någon annan stans. Stig Lindberg är jag väldigt förtjust i. Han var formgivare och konstnär. Han gjorde keramik, bruksföremål på 50 talet, och tyger. Han har formgivit Berså, som många känner igen. Han jobbade mycket med mönster och detaljer.

Bettinas råd till den med illustratördrömmar är att man ska låta processen ta tid, och värdera sig själv – högt.
– Låt det få ta tid. Ofta ska det stressas fram, och förlagen är alltid så stressade. Det ska gå så snabbt och får ingenting kosta. Försök att låta det få ta tid. Begär tid, så att det blir kvalitet. Det man värdesätter när man köper en bok är ju kvalitet och att det är genomtänkt.

– Och nästa grej: gå inte på det där med att göra jobbet för en låg ersättning ”för du kommer att få synas”. Värdera dig själv högt. Det är ju dig de har tillfrågat och det är dig de vill ha.

Intervjun börjar lida mot sitt slut, men jag kan inte låta bli att fråga om ateljén som vi sitter i, den känns som byggd just för ändamålet, i baksidan av trädgården.
– Jag hyrde tvärs över gatan förut – ett jättefint ställe. Men det visade sig vara radon i byggnaden och då ville jag inte vara kvar.

Claes som har gått omkring med Bobbi bryter in.
– Det blev ett spontant bygge. Vi insåg att vi kunde bygga en egen ateljé, kanske ett Attefalls hus. Vi satte igång direkt, det var riktigt kul.

De skissade 5 minuter tillsammans på en Post-it och efter den ritningen blev det. Claes är en utbildad konstnär och använder ateljén han med. Både till att skapa, men även som gym i dagsläget.

De kontaktade en snickare som kom och hjälpte till och reste stommen. Och kom med tips och sin kunskap. Från början var det tänkt att han skulle göra mycket mer. Men Claes tyckte att han kunde testa att göra moment efter moment själv.
– Till slut så stod Claes häpen: ”Jag byggde ju nästan hela huset själv”, berättar Bettina inte utan att vara stolt hon med.

[title size=”3″ start=”yes”]Bettina Johansson[/title]
Yrke: Illustratör
Ålder: 40 år
Familj: Sambo Claes Fahlgren 40 med barnen Bobbi 1år, Rut 11, Vilfred 13, Hunden Peggy.
Bor i: Villa i Ödeshög.
Fritidsintressen: Vara med familjen. Hitta på småutflykter.
Inspiration: Stig Lindberg
[title stop=”yes”][/title]

TEXT: Björn Lisinski

FOTO: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden 7 – 2017