Vallastaden i Linköping nominerad till Planpriset 2016
Varierade Vallastaden växer fram. Bild från byggarbetsplatsen i oktober 2016. ”House for Mother” som är nominerad till Villapriset 2016 syns till vänster. Foto Elisabeth Falk

Vallastaden i Linköping nominerad till Planpriset 2016

Vallastaden i Linköping nominerad till Planpriset 2016

– Planen för de första tusen bostäderna i Vallastaden visar att det är möjligt att inom rådande regelverk öppna samhällsbyggandet för fler aktörer, bygga varierat och samtidigt höja kvaliteten. Små långsmala tomter gör att det inom samma kvarter skapas variation både i byggnadsstil och boendeformer. Privatvillan står intill bostadsrätterna som i sin tur är mitt emot byggemenskapen. 40 aktörer och lika många arkitektkontor är med och förverkligar Vallastaden, säger Simon Helmér, ansvarig för Vallastaden 2017.

Vinnaren av Planpriset tillkännages tisdagen den 29 november på arkitekturgalan i Stockholm. Vallastaden kan vinna två priser då även ”House for Mother” av arkitektkontoret Förstberg Ling tävlar om Villapriset. Intresset för Vallastaden växer och på bara ett par månader har över 120 grupper av både samhällsbyggarproffs och nyfikna intressegrupper fått en presentation eller besökt byggområdet. Kulmen för den första etappen av projektet blir ett tre veckor långt bo- och samhällsexpo med bland annat 40 olika hemutställningar som invigs den andra september nästa år.

– Vallastaden är ett modigt och visionärt projekt från Linköpings kommun. Att våga tänka nytt och innovativt, ställa krav, genomföra arkitekttävling och sedan säkerställa genomförandet. Och allt på rekordtid. Sveriges mest radikala stadsplan utgör fundamentet för bo- och samhällsexpot i september nästa år, säger områdesarkitekt Rickard Stark från Okidoki arkitekter.

Förutom Vallastaden i Linköping är följande planarbeten och kommuner nominerade till Planpriset 2016: Frihamnen i Göteborg, innerstaden i Karlshamn, Södra Värtahamnen i Stockholm och Östra Sala Backe i Uppsala.

Källa: www.linkoping.se