Uppkopplat miniväxthus ger alla gröna fingrar – Linköpingsföretaget SIOS pitchar för finalplats i Di Startup Tour
På Food Tech 2018 samlas investerare, makthavare och bolag som verkar i livsmedelsbranschen och är intresserade av framtidens mat och innovativa tekniska lösningar som gör livsmedelsproduktionen smartare. Bland talarna finns Gunhild Stordalen, Carolina Sachs, GD på Axfoundation och Karl Andersson från Matsmart. Under eventet pitchar sju företag om en finalplats i Di Startup Tour. De presenterar bland annat fiskodlingar, quinoa från Norden, minskat matsvinn genom klimatsmarta proteiner, unika koder för transparens i livsmedelskedjan och smarta beställningssystem för livsmedelsbutiker. Från Linköping finns SIOS på plats med det uppkopplade miniväxthuset Fjorgyn och dess automatiserade system för bevattning och belysning.
– Vi ser fram emot onsdag och känns riktigt kul att få chansen att få visa upp vår teknik på en så pass viktig arena som Food Tech. Konkurrensen är hård om förstaplatsen, men oavsett hur det går är vi övertygade om att vi får med oss massa nya idéer, kontakter och lärdomar från dagen, säger Erik Söderby, vd och medgrundare, SIOS.
Utöver pitchar och föreläsningar får besökarna smaka på framtidens mat. Östgötaföretagen Charkman/Blackert, Östgötasvamp, Löts gårdsmejeri, RÅ/Wellnox, samt Svensk Quinoa har leverat in råvaror till maten som serveras.
Erik tog kål på flickvännens växter
Paret Erik Söderby och Josefin Persson grundade företaget SIOS 2016. Tankarna på ett uppkopplat växthus började när Erik skulle ta hand om Josefins växter under en semestervistelse.
– Jag skulle ta hand om Josefins växter, men istället tog jag kål på allting. Just då var det inte kul alls, men nu i efterhand var det bland det bästa som kunde hända. Jag förstod att jag inte var ensam om det här, och där och då föddes idén, säger Erik.
Det började som ett sidoprojekt, men blev ganska snabbt ett heltidsprojekt. Konceptet är ett uppkopplat miniväxthus, Fjorgyn, med automatiserad belysning och bevattning, i klassisk skandinavisk design. De första växthusen skickades i höstas till tretton kunder, varav merparten var till företag som ville skapa en mer levande känsla på kontoret. Nu har företaget större planer. Med hjälp av samverkansprojektet Växtzon får de stöd och kunskap inom växtodling för att kunna utveckla affären ytterligare. SIOS håller just nu på att skapa en modulbaserad och skalbar version som är anpassad för kontor och offentliga miljöer. Här finns en stor efterfrågan och målet är att kunna leverera ut det nya modulbaserade systemet till hösten.
– Trots att vi bara är i konceptstadiet med den modulbaserade produkten får vi kontinuerligt intresseförfrågningar från olika företag, vilket tyder på att marknadspotentialen är enorm. Detta ger oss bränsle så det räcker och blir över i vårt utvecklingsarbete, säger Erik.
Så funkar tekniken
Växthuset har inbyggda LED-lampor med en kombination av röda, blå och vita dioder. Lamporna är optimerade för varje växt och intensiteten i dem kan justeras efter de olika växternas behov. Likaså finns ett eget bevattningssystem för varje växt som anpassas efter sensorer i jorden. Till systemet finns en app som möjliggör kontroll och övervakning genom kameran var i världen man än befinner sig. Det enklaste sättet att använda Fjorgyn är att välja ett växlingsprogram i appen, vilket automatiskt ger varje växt optimal belysning och vattning under processen. Användaren behöver bara plantera frön, välja ett program i appen och se till att vattentanken är påfylld.