Intresset för solel växer stadigt vilket också märks i ansökningar till Bixia Miljöfond. En av de glada solelsproducenterna som fått stöd från Bixia är Ben Hammarsten. Han har installerat en solcellsanläggning på 4,2 kW på sin villa i Linköping.
– Jag blev inspirerad på en resa jag gjorde genom Tyskland, där en hel liten by hade solpaneler på taken. När jag kom hem tog jag kontakt med Bixia som hjälpte mig med leverantör av paneler och installation. Jag har haft min anläggning i ett år och även om den är ganska liten har jag lyckats sänka min elkostnad med ungefär en tredjedel, säger Ben.
Bland miljöfondsmottagarna fanns flera östgötar. Bland andra Anders Schultz som har installerat en större solelsanläggning på sitt ladugårdstak, Göran Lidebjer som på sin dotters initiativ satt upp en större anläggning på sin gård och Catarina Olsson som har satt upp några paneler på sitt hus i Rimforsa.
Allt fler vill bli prosumers
Bixia uppmuntrar den förändring som just nu pågår inom elmarknaden där småskaligheten ökar och intresset för närproducerad förnybar el växer.
– Allt fler vill dessutom ta ett eget klimatansvar genom att bli sina egna producenter, så kallade prosumers. Vi på Bixia vill verkligen uppmuntra den här utvecklingen, bland annat genom vår miljöfond, säger Kim Blomster.
Ny ansökningsperiod
Bland miljöfondstagarna finns bland annat Erikshjälpen som har solcellsprojekt i Bangladesh, företaget SeaTwirl som utvecklar en ny typ av flytande vindkraftverk och den ideella föreningen Vramsåns vänner för miljöanpassning av småskalig vattenkraft.
– Klimatförändringen är en av våra största utmaningar därför är det glädjande att se att så många vill vara med och bidra till en hållbar utveckling. Vi har aldrig haft så många ansökningar som under 2015. Nu har årets ansökningsperiod börjat och vi hoppas få ännu fler ansökningar, säger Kim Blomster, miljösamordnare på Bixia.
Källa: Bixia