You are currently viewing Fullsatt Vreta Kluster firar fem år
— Det här är ett tillfälle för oss att synliggöra världens viktigaste branscher i en spännande kontext som lyfter aktuella utmaningar som vi måste hitta lösningar på säger Helene Oscarsson. Foto: Arkivbild

Fullsatt Vreta Kluster firar fem år

Fullsatt Vreta Kluster firar fem år – en heldag i matens och lantbrukets tecken

Utöver det gröna näringslivet och akademin fanns flera regionala och lokala politiker och tjänstemän på plats för att fira födelsedagsklustret. En av inledningstalarna var Östergötlands Landshövding Elisabeth Nilsson som poängterade vikten av innovation inom det gröna näringslivet vilket är helt avgörande om vi ska kunna mätta världens växande befolkning.

”Linköping inte bara datorer och flygplan”

Kommunstyrelsens ordförande i Linköping, Kristina Edlund fanns också på plats och poängterade att Vreta Kluster är ett tydligt bevis på att Linköping inte bara handlar om datorer och flygplan. Det är också ett bevis på hur samarbete och samverkan kan lyfta ett helt näringsliv. Linköpings Kommun står tillsammans med Region Östergötland för basfinansieringen, som klusterorganisationen växlat upp till det dubbla genom olika typer av externa medel.

Helene Oscarsson, vd på Vreta Kluster njöt av ett fullsatt kluster. Men framförallt av det engagemang som finns för världens viktigaste frågor.

— Det här är ett tillfälle för oss att synliggöra världens viktigaste branscher i en spännande kontext som lyfter aktuella utmaningar som vi måste hitta lösningar på. Lantbruket står inför ett generationsskifte, vem ska se till att vi får mat i framtiden? Vad är det för mat och hur får vi den att räcka till? Och vad kan vi göra åt den antibiotikaresistens som breder ut sig? Den här dagen visade att det finns ett stort engagemang som bäddar för att alla kompetenta aktörer tillsammans kommer hitta nya innovativa lösningar på de här samhällsutmaningarna, säger Helene Oscarsson.

Många namnkunniga talare

Bland talarna under dagen fanns bland andra Richard Tellström mathistoriker från Grythyttan, Per Frankelius, docent på Linköpings universitet, Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten och Europaparlamentarikern Fredrick Federley. Tillsammans med flera andra nationella och regionala företagare och politiker. Moderator för dagen var Claes de Faire, tidigare chefredaktör på tidningen Resumé och numera vd på nyhetsmagasinet Fokus med rötterna i Östergötland. Dagen arrangerades i samarbete med Sankt Kors Fastighets AB.

Källa: www.vretakluster.se