You are currently viewing Boende i östra Mellansverige – landets största båtfantaster

Boende i östra Mellansverige – landets största båtfantaster

De boende i östra Mellansverige* (norr, väster och söder om Stockholm), har i snitt sex intressen och lägger cirka 1 008 kronor i månaden på dem. De ägnar i snitt 54 minuter om dagen eller 27 timmar i månaden åt sina intressen. Musik, resande och litteratur toppar listan, följt av film, TV och mat.

Närheten till sjö och hav har dock satt sina spår. Regionen har fostrat Sveriges mest båtlivs- och båtsportintresserade invånare. Ingen annanstans i Sverige är heller intresset för gamla bilar och motorcyklar så stort som här. Goda jaktmarker har även gjort att de boende har ett större intresse för jakt och fiske än svensken i gemen. Innebandy och religion sticker också ut.

– Nu närmar vi oss tiden för sjösättningen och det formligen kokar ute på båtklubbarna. Inför sjösättningen är det mycket och tänka på och vi får massor av frågor från båtägare i hela Sverige, säger Philip Pd Reis, segmentschef för tidningarna Båtnytt, Praktiskt Båtägande, Vi Båtägare och livetombord.se.

Människor och tidningar inspirerar till nya intressen
Vi får upp ögonen för nya intressen när vi träffar nya människor (41%) och får tips från familj och vänner (35%). 21 procent av svenskarna har också blivit nyfikna på nya intressen efter att ha läst en tidskrift. En av fem svenskar uppger också att tidskriftläsande är en del av att ägna sig åt sitt intresse.

[one_half]
De vanligaste intressena i östra Mellansverige: 

 1. Lyssna på musik: 37%
 2. Resa: 33%
 3. Litteratur, läsning och skrivande: 31%
  Film: 31%
 4. TV: 26%
 5. Mat – matlagning och enskilda produkter: 25%
 6. Korsord och sudoku: 24%
 7. Vin, öl och annan dryck: 23%
 8. Friluftsliv och äventyr: 22%
  Dator- och tv-spel: 22%
 9. Hälsa och friskvård: 20%
  Blommor och odling: 20%
 10. Bakning: 19%
  Husdjur: 19%
  Restaurangbesök: 19%

[/one_half]
[one_half last=”yes”]

 

Intressekompassen
Läs hela rapporten här

[/one_half]
Om Intressekompassen 2015. Rapporten Intressekompassen 2015 bygger på en webbenkät genomförd av TNS Sifo 28/10 – 10/11 2014. Enkäten besvarades av 2001 personer, ett representativt urval av Sveriges befolkning. Bakom Intressekompassen står Sveriges ledande tidskriftsförlag; Bonnier Tidskrifter,Aller media,Egmont Publishing och Albinsson & Sjöberg, samt Tidsam, Sveriges största tidskriftsleverantör.

 

* Östra Mellansverige: Sala, Fagersta, Köping, Västerås, Lindesberg, Karlskoga, Örebro, Norrtälje, Enköping, Uppsala, Nyköping, Katrineholm, Eskilstuna, Mjölby/Motala, Linköping, Norrköping