You are currently viewing Biovisor öppnar ny fabrik för tillverkning av svensk skyddsutrustning
Biovisor öppnar ny fabrik för tillverkning av svensk skyddsutrustning

Biovisor öppnar ny fabrik för tillverkning av svensk skyddsutrustning

Nu öppnar Biovisor Healthcare en fabrik utanför Norrköping för tillverkning av Covid 19-certifierad skyddsutrustning. Detta för att kunna säkra leveranser av svensktillverkade masker och skydd till kommuner och landsting. Beslutet att öppna fabriken togs i mitten av maj och redan nu har de första produkterna levererats till både Ystads kommun och Sundsvalls kommun.

När den akuta bristen på andningsskydd uppstod över hela Europa tog Andreas Bengtsson, VD på Biovisor och legitimerad läkare, beslutet att öppna en egen fabrik i Sverige för att kunna säkra tillgången av skyddsutrustning till vården. Under pandemin har det importerats skyddsutrustning av dålig kvalitet med ibland förfalskade CE-dokument. Andreas Bengtsson, som arbetat på akutmottagningen i Norrköping, insåg snabbt att man inte kan förlita sig endast på import när det kommer till skyddsutrustning.

– Det rådde stor brist på allt från masker till förkläden och det som användes var många gånger utrustning av varierande kvalitet.  När behovet var som störst var det väldigt svårt att få tag i bra kvalitet. Nästan allt skyddsmaterial produceras i Asien och det var ofta svårt med leveranserna. Dels pga inställda frakter och dels tillfälliga exportstopp. Både Europa och Sverige blev väldigt utsatta när man inte har någon egen inhemsk produktion alls. Det var det som gjorde att vi tog steget att starta egen tillverkning här i Sverige, förklarar Andreas Bengtsson.

Första produkten att lämna fabriken blir IIR-munskydd som testats och certifieras av oberoende laboratorium (RISE). Testresultaten visade på en mycket hög filtrerings-kapacitet på 99,9% vilket är mycket högt för munskydd i den klassen. Även andningsskydd i klass FFP2 och FFP3 samt skyddsförkläden ska produceras på anläggningen på Vikbolandet. Idag är 55% av råvarorna inhemska men på sikt kommer allt material levereras från svenska underleverantörer, för att minska sårbarheten ytterligare.

– Vi ser den här satsningen som väldigt långsiktig, för det här är utrustning som kommer behövas långt efter Corona-pandemin är över. Jag tror det behövs ett nytt tänk när det gäller vilken utrustning vi faktiskt behöver producera på plats i Sverige, säger Andreas Bengtsson.

Källa: Biovisor.se