You are currently viewing Wematter växer med 3D
Genom vårt partnerskap med 3D Systems kommer vår plattform att vara tillgänglig och servad globalt via ett etablerat och känt varumärke. Resultatet blir att Wematter växer till en globalt relevant spelare i nischen för prisvärda och lättillgängliga SLS-lösningar, ler Robert Kniola, VD Wematter. Foto: Björn Lisinski

Wematter växer med 3D

Wematter startade 2014 i en liten källarlokal i området Gottfridsberg i Linköping. Då var det få som vågade tro på grundarna Robert Kniolas och Henrik Lundgrens ord om att de skulle bygga en unik maskin som ingen hade gjort innan.
– Jag var 24 år och sa att jag skulle revolutionera världen, man kan säga att det fanns fler skeptiker än påhejare i jante-Sverige, skrattar VD:n Robert.

På Tappra Barn-galan, som arrangerades i Linköping under november månad, tilldelades Wematter priset som Årets nykomling med motiveringen:

”Wematter och deras egenutvecklade 3D-skrivare tar nu steget ut på den internationella marknaden. Strategiskt har man breddat styrelsens kompetens och genom nyemission tagit in kapital för att klara en internationell expansion. Wematter har det senaste året etablerat sig i bland annat Frankrike, Italien och Storbritannien. Wematter vill göra skillnad – eller som det heter på engelska; that´s why We matter”.
– Givetvis jättekul att bli uppmärksammade för den mycket spännande resa som vi befinner oss i. Att det blev just i kategorin Årets nykomling beror nog på att trots att vi funnits i åtta år setts som något av en doldis på väg uppåt. Nu börjar det ju verkligen att hända saker även internationellt, framhåller VD:n Robert Kniola.

Detta tack vare ett nytt partnerskap med den amerikanska börsnoterade jätten 3D Systems – som kommer att skapa en global distribution av Wematters SLS 3D-skrivare Gravity.
– Genom vårt partnerskap med 3D Systems kommer vår plattform att vara tillgänglig och servad globalt via ett etablerat och känt varumärke. Resultatet blir att Wematter växer till en globalt relevant spelare i nischen för prisvärda och lättillgängliga SLS-lösningar, ler Robert.

Även Dr Jeffrey Graves, president och VD på 3D Systems, är väldigt nöjd. Han sa tidigare i en intervju:
”Nu kommer vi att kunna erbjuda en breddad produktportfölj med en ny produktplattform på en överkomlig prisnivå. Gravitys enkla, eleganta design gör det möjligt att placera skrivaren i ett antal olika miljöer utan behovet av teknologiska expertkunskaper eller speciell hänsyn till lokalerna. Jag tror att detta kommer att låta en ny kategori av tillverkare dra fördel av den additiva tillverkningens alla möjligheter och på så sätt transformera deras verksamheter och accelerera deras innovationstakt”.

Man kan lugnt påstå att det har hänt en del sedan kollegorna Robert Kniola och Henrik Lundgren 2014 grundade företaget i en liten källarlokal i området Gottfridsberg, Linköping.
– Vi såg den enormt stora potentialen redan då, när vi satt där och spånade på ett tjugotal kvadratmeter, men det gällde att få med andra på tåget. Är man 24 år och säger att man har en maskin som kommer att revolutionera världen är det kanske inte så många som tror på det i första taget. Speciellt inte i Sverige med vår jantelag, skrattar Robert.

I höstas flyttade han tillsammans med familjen – fru, dotter och en son på väg i mars – till Halmstad. Detta för att komma närmare till hustrun Saras föräldrar och sida av släkten.

Annars är Robert född och uppvuxen i Linköping. Efternamnet Kniola klingar kanske inte så östgötskt och det är det inte heller. Hans mamma och pappa är nämligen från Polen.
– Innan vi flyttade till Halmstad hade jag bott i Linköping hela mitt liv och trivts väldigt bra. Kommer att åka dit ofta med tanke på att mina föräldrar bor kvar och så har vi ju Wematter där. Men med tanke på vår internationella satsning blir det betydligt fler utlandsresor för min del och då spelar det ingen roll vilken stad jag utgår från.

Han pluggade till civilingenjör i maskinteknik – med inriktning på design- och produktutveckling – på Linköpings universitet mellan 2007 och 2012.
– Under åren som student jobbade jag även en del extra. Bland annat hjälpte jag olika företag med deras hemsidor, visitkort, affischer med mera – samt även att ta fram appar. Till Sectra på Mjärdevi utvecklade jag mjukvaran till deras säkerhetssystem.

Efter studierna fick Robert möjlighet att gå ett traineeprogram på Väderstadsverken i ett år och anställdes som plastkonstruktör. Det var där och då som han kom mer i kontakt med 3D-skrivare.
– Jag hade stött på dessa en del på universitetet också och tyckte att de verkade coola, men var ändå lite skeptisk till vad de kunde utföra. När jag jobbade med dem fick jag ett helt annat intryck och började med tiden att upptäcka vad som kunde göras bättre.

I samma veva lärde han känna Henrik Lundgren, som gick ett traineeprogram hos Bergs i Motala. Han tände på idén med att bygga en egen, unik 3D-skrivare.
– Vi tog en öl ihop på Ågatan och snackade ihop oss. När vi först startade den egna firman 2014 gjorde vi utskrifter hemma i min garderob. I början var det exempelvis krokar till rotorer och vi fick i uppdrag av en tandläkarmottagning att tillverka en produkt som de kan sätta i munnen på patienterna för att hålla den öppen. Materialet var oftast gummiliknande i plast.

Något som de fokuserade mycket på var att prata med 3D-skrivaranvändare.
– Vi åkte runt till en massa olika branschmässor för att möta potentiella kunder. När andra var i väg på solsemester valde vi i stället att lägga pengarna på en resa till regnet i engelska Birmingham för att fråga vad de tycker om 3D-skrivare, haha.

Kunskap, kreativitet och smarta idéer rådde det ingen brist på hos duon. Men att ta det därifrån och nå ut till en marknad är en stor process, där även krävs en hel del kapital.
– Vi hade en idé, en prototyp och potentiella kunder – men behövde ändå hjälp och stöttning att sätta allt i verket på allvar. Och den fick vi av LEAD. De hjälpte oss att bygga upp företaget – genom allt från att vi fick flytta in i deras lokaler på Mjärdevi i tre års tid till en massa värdefulla råd och tips, samt tillgång till deras nätverk och kontakter. Utan dem hade vi definitivt inte nått dit vi gjort nu.

Efter att ha varit ett LEAD-bolag mellan 2014 och 2017 började verksamheten ta mer fart under 2018 och 2019.
– Framför allt skrev vi kontrakt med vår största referenskund Husqvarna och så fick vi in 40 miljoner kronor av fyra investerare. Sådant är A och O för att kunna driva utvecklingen framåt.

Vad är det framför allt som gör att er 3D-skrivare sticker ut?
– En kombination av två olika saker, skulle jag säga. Dels har vi det absolut enklaste systemet på marknaden. Att sköta skrivaren kräver ingen speciell utbildning, till skillnad mot de andra maskinerna som måste ha en certifierad operatör. Dessutom erbjuder vi störst byggvolym i förhållande till yta. Det skulle motsvara ungefär som att sätta en lastbilsmotor i en personbil, som endast kräver B-körkort och man blir inte smutsig av att hålla på med den.

Han fortsätter:
– Vi på Wematter tror på vår planet, vi tror att vi kan förändra världen så att även våra kommande generationer kan leva här under samma förutsättningar som vi. Därför måste vi minska vår användning av material, energi och transporter. Vi tror att det som förstör vår natur mest är produkter som tillverkas, transporteras och lagerförs – men aldrig kommer till användning. Som utskriftsmaterial använder vi ett biobaserat pulver baserat på bönor och har ett aktivt kolfiber som renar maskinen.

Wematters koncept är att produktägande företag ska tillverka produkten där kunden finns och inte där fabriken råkar vara. Med 3D-skrivartekniken används enbart den mängd material som behövs och minimalt med transport.
– Vi gör det möjligt med vår egenutvecklade laserdrivna 3D-skrivare, vår molntjänst och vår unika affärsidé; att hyra ut 3D-skrivare, inte sälja dem. Med vår teknik kan vi leverera starkare 3D-utskrifter i plastkomposit än allt annat som finns på marknaden idag. Vi kan låta kunden fokusera på att ta fram framgångsrika produkter och vi kan övervaka och optimera 3D-utskrifterna genom vår molntjänst.

Var finns er huvudmålgrupp?
– De senaste tre åren har vi gått från Sverige och mer ut i Europa, där vi i dag har sju återförsäljare i sju olika regioner runtom i Europa. Tack vare avtalet med amerikanska 3D Systems siktar vi även mot USA, Asien, Australien och Sydamerika.

För tillfället har Wematter 30 anställda och omsättningen ligger på mellan 3 och 3,5 miljoner kronor.
– Att den är så pass låg förklaras i att vi ju hyr ut och inte säljer maskinerna. Men det krävs förstås ett betydligt större kapital än så och det har vi genom 220 miljoner kronor i riskkapital.

Vad får ni höra i dag av alla tvivlare från tidigare?
– Många av dessa säger; ”Oj, vad häftigt, så roligt – jag har alltid trott på er” (skratt).

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som VD och ledare?
– Jag brukar ofta få höra att jag är väldigt tydlig med vad jag vill, samtidigt som jag är enkel att resonera med och många tycker att jag är bra på att entusiasmera de anställda och få dem att dra åt samma håll.

Du har ju polska rötter genom dina föräldrar – och det verkar vara något särskilt med just polacker och 3D-skrivare…?
– Haha, ja, flera av våra största internationella konkurrenter har faktiskt polska kopplingar. Ett bolag har en VD som är från Polen, i ett annat är den tekniska chefen polsk och så är ett av de stora företagen i branschen just från Polen också. Verkar vara något i blodet, avslutar Robert Kniola med ett skratt.

Robert Kniola

Ålder: 33 år.
Familj: Gift med Sara, dottern Iris (1,5 år), samt en son på väg som är beräknad till mars. Har även en hund av rasen irländsk setter som heter Diva.
Bor: Hus i Halmstad.
Yrke: VD för Wematter.
Intressen: Mitt arbete, teknik i största allmänhet, segla (har en egen segelbåt), sjunger i en gospelkör.

Det här Wematter

Grundades: 2014 i Linköping av Robert Kniola och Henrik Lundgren.
Produkt/bransch: Har tagit fram och utvecklat en egen laserdriven 3D-skrivare som de i stället för att sälja hyr ut.
Antal anställda: 30 (de flesta i Linköping, men har säljare på andra orter).
Omsättning: Cirka 3 till 3,5 miljoner kronor. Men har 220 miljoner kronor i riskkapital.

Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski


Tidigare publicerat i Affärsstaden #11 2022