You are currently viewing Virtual Reality – den nya verkligheten

Virtual Reality – den nya verkligheten

– Vi har båda alltid varit fascinerade av spel och framför allt Virtual Reality-tekniken, säger Dennis Andersson. Och när Playstation kom med sitt nya VR-set följde vi lanseringen och snacket runt omkring med stort intresse. Jag köpte, vi spelade- och blev så tagna av upplevelsen att känslan sitter i än! skrattar han.
– Vi insåg redan då att det här kommer bli något väldigt stort! säger kollegan Benny Antonsson. Och vi visste att det här vill vi vara med i!

De började med att erbjuda event till arbetsplatser. Personalaktiviteter med utmaningar som femkamp eller racing mot varandra istället för den traditionella bowlingen eller quizen. De startade också en youtubekanal på vilken de lade ut filmer där de spelade olika spel och samtidigt delade med sig av tankar och idéer runt dessa.
– Vi har ett otroligt bra samarbete och utbyte med spelutvecklare i stor del av spel-communityn, säger Benny. Vi har lärt oss hur utvecklarna arbetar, vad de behöver och samtidigt har vi kunnat dela med oss av hur kunderna tänker. Vad de förväntar sig av prestanda, upplevelser och prisbild till exempel.

Det tog inte speciellt lång tid innan både Benny och Dennis insåg att VR-tekniken skulle kunna användas för att utveckla helhetslösningar för företag.
– VR är ett utmärkt verktyg när det gäller att skapa verklighetstrogna upplevelser vare sig det är animerat eller filmat, säger Benny. Och det finns egentligen inga begränsningar hur det kan utnyttjas. Kommer bara kunden med sin idé så är vi säkra på att kunna hjälpa till att utveckla och förverkliga den.

Dennis berättar om intervjuer och sammanträden, föreläsningar och provkörning av bilar som exempel på hur VR kan vara ett redskap för både företagare och privatpersoner. Tänk dig en lägenhetsvisning där du går omkring i köket, känner på hur lådorna känns att dra ut, hur utsikten är från sovrumsfönstret och om stickkontakterna verkligen är placerade på bästa ställena. Kanske inte så konstigt. Men tänk dig sen att lägenheten inte ens är byggd än!
– Också i utbildningssyfte är VR ett resurssmart och tidseffektivt komplement, fortsätter han. Att som läkarstuderande kunna vara med och observera vid operationer, titta om igen, zooma in på detaljer eller kunna öva på att utföra svåra ingrepp i sin egen takt och en riskfri miljö, om och om igen är en fantastisk möjlighet. Det finns också exempel på brandmän som övat komplicerade släckningsmanövrar i VR-miljö iförda dräkter som reagerade med hetta som om det vore på riktigt. Tekniken kan med fördel även användas vid terapi mot fobier av olika slag. Spindlar, scenskräck eller höjder, ja vad som helst faktiskt, eftersom alla upplevelser kan återskapas.

Både Benny och Dennis är övertygade om att vi bara nosat lite på ytan av VR-teknikens möjligheter än så länge. Utvecklingen från 90-talets SEGA VR och Virtuality till dagens VR i rumsskala med sensorer som känner av alla rörelser i 360 grader har gått i full fart. Och fortsätter i minst samma takt.
De talar om fyra tidsåldrar; med PC, med Internet, med smartphones och så den vi lever i nu: med VR, AR (Argumented Reality, dvs förstärkt verklighet) och Eyetracking. Att kunna koppla in sina VR-glasögon och helt plötsligt vara någon annanstans. På konsert till exempel. Med tusentals andra, som finns där när du ser dig omkring. Med ljud som kommer från olika håll beroende på hur du vänder dig.
– Bara fantasin sätter gränserna säger Benny. Företagarna kan sin bransch och vet vad de behöver. Vi är oerhört kompetenta inom VR. Jag skulle säga att vi tillhör toppskiktet i regionen. Vi jobbar ständigt framåt. Och i och med att vi har en brinnande passion för den teknik som blivit en professionell hobby så skapar vi ständigt tiden för att kunna utvecklas vidare. Något som är oerhört viktigt.

Att starta företag tillsammans har stärkt deras relation, både som kollegor och som kompisar. Det fanns de som varnade för att det kunde bli bekymmer när två ska enas, men hittills har Benny och Dennis bara positiva erfarenheter.
– Vi jobbar bra tillsammans. Vi är kreativa ihop och kan ta tillvara på varandras styrkor. Vi lyssnar på varandra och hjälps åt att få något utav alla idéer, säger Benny och fortsätter: Jag är mer av en visionär med mycket tankar och stora mål medan Dennis ibland får vara realisten, som tar ner idéerna på jorden och gör dem genomförbara.
– Vi kompletterarar varandra helt enkelt, håller Dennis med. Delar på oro och frågor och firar framgångar tillsammans.

Framtiden känns spännande. Både Dennis och Benny är säkra på att de befinner sig i en bransch som kommer bli stor. Men själva lägger de vikt vid att växa i lagom takt.
– Utvecklingen måste få ta tid för att bli bra, enas de om. Men visst finns drömmen om något riktigt stort så småningom. Tja, varför inte IKEAs nya app? Det vore hur häftigt som helst!
 
 
TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl