You are currently viewing Villa Baro – gamla anor i ny skepnad
Villa Baro, nyrenoverat och tillbyggt, har slagit upp portarna.

Villa Baro – gamla anor i ny skepnad

Säg Långa Sjö till en golfare, så vet de allra flesta att vi rör oss på golfbanan i Åtvidaberg. Hål nummer 11 som med sin hänförande utsikt över Bysjön många gånger röstats fram till ett av Sveriges bästa, är en starkt bidragande orsak till att Åtvidabergs Golfklubb gång på gång hamnar i topp på listor över landets vackraste.

Just idag skiner solen över greenerna. Flaggorna vajar lite lagom och det glittrar i vattnet. Det är inte svårt att förstå att man gärna tillbringar tid här.
– Visst är det är otroligt vackert i Åtvidaberg, säger Gustaf Adelswärd, ägare till Villa Baro AB med golfbana, hotell och restaurang. Han berättar om platsens historia, som går tillbaka till hans farfarsfar Theodor Adelswärd som år 1900 lät flytta stommen till Adelsnäs herrgård till dess nuvarande placering, för att bygga trädgårdsskola. Här utbildades trädgårdsmästare fram till 1950 och än idag finns minnen på markerna i en hel del sällsynta växter och en lång spaljémur på artonde hålet.

1950 lades skolan ner och samtidigt växte golfsporten i Sverige. Gustafs farfar Eric, som då var medlem i Linköpings GK, såg möjligheten att använda marken till något annat och samtidigt göra golfen tillgänglig för alla.
– Det var viktigt, berättar Gustaf. Golfbanan i Åtvidaberg skulle vara öppen för alla intresserade, och det gäller än idag.
1957 stod en niohålsbana färdig, ritad av en engelsk banarkitekt och med en skots pro. 1964 byggdes den ut till 18 hålsbana och år 2000 genomfördes en modernisering.
– 1958 öppnade Anna Sparre, min farfars syster, golfhotellet som blev väldigt populärt, säger Gustaf och fortsätter berätta om glansåren från 1972 då krögarparet Lars ”Pluto” och Gabrielle Johannisson drev hotellet med stor kvalitet på såväl mat som service. Men, fortsätter han, från 2000-talets början, då verksamheterna runt golfbanan drevs av ett flertal olika aktörer, tappades den röda tråden och för sju år sedan bestämde vi i familjen oss för att satsa fullt ut. Vi köpte upp de olika driftbolagen för att få en helhetskontroll och för att kunna investera, förnya och utveckla. Planer tog form och 2018 började sprängningarna för en tillbyggnad och totalrenovering av hotellet.

Marcus Carlgren, sedan snart tre år VD på Villa Baro tar emot i receptionen och visar runt i det alldeles nyinvigda hotellet.
– Tanken är att Villa Baro ska vara en anläggning som erbjuder upplevelser året runt, säger han. Här finns en alldeles fantastisk miljö med vatten för såväl bad som kanotutflykter och långfärdsskridskor, här finns vackra ekskogar för vandringar eller jakt och här finns möjlighet till såväl en aktiv semester med padel, yoga eller tennis som en avkopplande weekend där en bok framför brasan, god mat och återhämtning är det viktiga.

Villa Baro är renoverat med tanke. Alla små delar hänger ihop, från relaxavdelningen med utedusch till de sobert inredda konferensrummen, hotellrummen och de många sällskapsytorna. Materialen, inredningen och färgerna är valda med omsorg och den gamla byggnaden med sin pampiga öppna spis i receptionen flyter naturligt ihop med det nybyggda.
– Det där är min fru Malin Adelswärds förtjänst, säger Gustaf stolt. Hon har varit projektledare och tagit alla besluten när det gäller utformningen av hotellet.

Villa Baro är definitivt en familjeangelägenhet och idag är nästa generation också involverad i hotelldriften. Ebba Adelswärd, Gustaf och Malins dotter, som precis till nyöppningen av Villa Baro blev klar med sin Hotel Manager-utbildning i Schweiz bidrar mycket till arbetslaget med sina nyvunna teoretiska kunskaper i att driva ett modernt hotell.
– Det känns otroligt roligt att hon vill, säger Gustaf. Och så här i uppstartsskedet är det förstås otroligt värdefullt för oss. Framför allt när nu invigning och starten inte riktigt blev som vi tänkt oss. Han skrattar lite torrt, luttrad av att ha varit familjeföretagare i stort sett hela sitt liv. Naturligtvis hade vi tänkt oss en stor Grand Opening, med mängder av folk och ett fullbelagt hotell hela sommaren. Men det har faktiskt gått hyfsat, med tanke på omständigheterna. Och vi får ta igen det hela när saker lugnar sig. Som familjeföretagare har jag fått lära mig att se långsiktigt. Inte per kvartal som andra kanske gör – utan per generation!

Både Marcus och Gustaf är otroligt glada och tacksamma för den positiva respons som man fått från de gäster som besökt det nya hotellet.
– När en gäst lämnar in sina nycklar i receptionen och spontant utbrister ”Jag vill inte åka härifrån” då känns det definitivt om vi har lyckats. Då har våra tankar och önskningar nått fram. Och det ger kraft och energi att fortsätta utvecklas.

FAKTARUTA

• Baroniet Adelswärd AB äger och förvaltar skogs- och lantbruksfastigheter på 22 000 hektar i södra Östergötland grundat 1783.
• Villa Baro AB äger, förvaltar och driver golfbanan och hotellanläggningen vid Bysjöns strand i Åtvidaberg som funnits sedan 1950-talet.
• Bolagen ingår en företagsgrupp som är helägd av familjen Adelswärd.

 

Text och foto: Mirjam Lindahl

Publicerat i Affärstaden #7 2020