Åsa Detterfelt har byggt upp och lett många verksamheter under sin karriär. Nu driver hon ett eget bolag som hon byggt upp på visionen att bli ett kunskapsintensivt mjukvaruföretag med gott renommé som ska bli 400 anställda. Hon startade med en, sig själv.
– Jag ville se om det gick. Det har varit min drivkraft i det här bolaget, berättar hon.
– Det bästa med mitt jobb är att jag får realisera mina drömmar.
Mindroad har varit igång i tre år och de ligger bra till med målet att anställa en person per månad.
– Just nu är vi 37 personer. Tror jag, lägger Åsa till.
– Eftersom vi växer med en per månad ändrar det sig hela tiden.
Rekryteringen sker mest på rekommendation.
– Här i Linköping har vi så pass många anställda att det går. Det är oftast de som redan jobbar här som rekommenderar någon de känner, berättar Åsa.
– Ibland är det också folk som hör av sig för att de har hört bra saker om oss eller känner någon som jobbar här. Det är kul när det är så också.
Än så länge finns MindRoad i Linköping, Jönköping, Norrköping, Stockholm och Göteborg.
– Det är bara en person i Göteborg än så länge och han hör till Jönköpingsbolaget, MindRoad Syd. På de orter där vi har mindre närvaro, som i syd, jobbar vi mer med rekrytering via till exempel mässor och samarbeten med universitetet, säger Åsa.
– Våra anställda är högutbildade allihop. Minst civilingenjörer, eller motsvarande. Många har doktorerat också.
Åldersfördelningen är inte helt jämn enligt Åsa.
– Vi har mest seniora utvecklare just nu men vi jobbar mycket med att erbjuda bra exjobb för att locka studenter, säger hon.
MindRoad är en koncern med flera bolag. Bolagen heter MindRoad Academy, MindRoad Syd och MindRoad AB med affärsenheterna MindRoad Application och MindRoad Embedded. Det är lite olika inriktningar inom de olika delarna av verksamheten.
– Academy jobbar med utbildning, Embedded med inbyggda system och Application med applikationsutveckling. Kärnverksamheten är IT-konsulter som jobbar med nyproduktion av olika system och programvaror. Jag jobbar som vd för Academy och moderbolaget. På de andra delarna har vi andra vd’ar, berättar Åsa.
– Det är en av nycklarna till att växa på flera orter, att ha en organisation som är byggd för det. Med egna bolag på varje ort finns det en vd på varje ort med tydligt ansvar och klara befogenheter. Bolagiseringen är ett sätt att underlätta för oss att växa och samtidigt jobba åt samma håll.
Att man jobbar mot samma mål fast man är på olika orter är centralt i hur MindRoad drivs.
– Kommunikation, kommunikation och kommunikation är det som gör att bolaget fungerar. Det kan vara olika lokala marknader som gör att bolagen utvecklas på olika sätt men så länge man håller kommunikationen och målen tydliga så kan man ändå arbeta mot samma mål, tillsammans.
– Det är så viktigt att alla ska förstå hur de kan bidra till målen att målen till och med är med i anställningsavtalen.
Åsa har tidigare erfarenhet av att leda bolag med flera verksamhetsorter.
– Jag ledde ett bolag i Kina som hade verksamhet i både Beijing, Nanjing, Chengdu och Shanghai.
Den stora lärdomen från det var att man måste ha en tydlig organisation för att det ska fungera, berättar hon.
– I Kina är de bättre på att jobba i en organisation än vad vi svenskar är. Där är det inte samma behov av konsensus. De är lite snabbare i vändningarna och är hela tiden i ett stadie av förändring. Här är vi mer försiktiga. Det tar längre tid att fatta beslut men å andra sidan är besluten väl förankrade när de väl är fattade.
Att komma som svensk och leda företag i Kina var inte en så stor omställning som Åsa hade trott.
– Jag jobbade med samma typ av människor, ingenjörer, och i samma företag som jag gjorde i Sverige, säger hon.
– En sak som skiljer mellan Sverige och Kina är att här får jag ofta frågan om hur det är att vara kvinnlig chef i en mansdominerad bransch. I Kina förväxlar man inte vad man är med vad man gör, som man gör här hemma. Så länge man utför sina arbetsuppgifter på ett bra sätt spelar det ju ingen som helst roll vad man är i övrigt.
Tjänsten i Kina var tidsbegränsad och när Åsa avslutade den startade hon MindRoad.
– Tjänsten gick ut på att leda verksamheten och rekrytera en ny vd, en Kinesisk vd som kunde ta över. När det var klart funderade jag på vad jag ville göra och 2014 startade jag MindRoad med sikte på att bli en stor organisation med verksamhet inte bara på flera orter i Sverige utan även i andra länder.
Än så länge är MindRoad inte representerade utanför Sverige men det är på gång.
– Jag har ju ett nätverk i Kina så det är naturligt att vi börjar med ett kontor där. Sen kikar jag på Malaysia, där jag också har ett nätverk, men även på Filippinerna och Mexiko som är väldigt intressanta marknader, berättar Åsa.
– Enligt mexikanerna är Mexiko den tredje största IT-leverantören i världen. Efter Indien och Filippinerna.
En sak som var viktigt vid starten av MindRoad var att de skulle vara helt kundfinansierade.
– Kundfinansierat från första kronan. Inga lån. Inga investerare. Det är ett sätt att se till att organisationen är rustad för framtiden, berättar Åsa.
– Jag vill jobba långsiktigt och då gäller det att inte bygga en för stor kostym för företaget. Det är lätt att dra på sig kostnader och svårt att bli av med dem. Om det blir dåliga tider ska vi inte ha en organisation som är större än vi kan hantera.
Ett verksamhetsmål är att MindRoad ska gå med vinst även i dåliga tider.
– Vi ska ha en marginal på 15 % även i sämre tider. Då kan vi fortsätta ha en buffert för oförutsedda händelser, säger Åsa.
– För att kunna hålla så goda resultat är det viktigt att ha fokus på rätt saker. Vi ska lägga tiden på rätt saker och ägna oss åt vår kärnverksamhet. Det är lätt att fastna i interna saker men kundrelationerna ska alltid vårdas, försummar vi det kommer det inte att gå bra.
Åsa tror att det kanske är på väg att bli sämre tider snart.
– Många säger att vi är mitt uppe i en högkonjunktur men jag tror tyvärr att vi är i slutet på den, berättar hon.
– Det kommer många lycksökare nu och det brukar vara ett tecken på att det snart är slut på högkonjunkturen. Jag hoppas i och för sig att jag har fel, lägger hon till.
Eftersom Åsa jobbat i IT-branschen sedan 1990 har hon hunnit se några konjunktursvängningar.
– Det har alltid gått bra för mig under lågkonjunkturer också eftersom jag jobbar så långsiktigt. Det är lycksökarna som försvinner först. De som överdrev sitt spenderande i slutet på 90-talet, de där som installerade guldhandtag i hissen och liknande, de försvann ju rätt fort. Det är lätt när allt är guld och gröna skogar men man kan inte förvänta sig att det alltid ska vara så. Man kan inte bara ta den lätta vägen. Man måste vara beredd att gå den lite svårare vägen också, för att säkra upp att verksamheten kan fortsätta på lång sikt, säger hon.
– Det gäller att ha en slimmad organisation med lagom stora utgifter. När man rättar munnen efter matsäcken har man en chans att klara sig även i dåliga tider och så har jag alltid jobbat när jag drivit organisationer.
MindRoads slimmade organisation innebär till exempel att de inte har någon administrativ personal anställd alls.
– Det är enkelt att hyra in löneadministration och bokföring. När man inte anställer en hel person för det utan beställer det från externa firmor blir det ju fler företag som delar på att bekosta anställningen för den personen, säger hon.
– Det är mer ekonomiskt så och lättare att dra ner på kostnaden om det skulle behövas. Vår kompetens ligger inom mjukvaruutveckling och det är det vi ska ägna oss åt.
Just nu är för stora kostnader inget som MindRoad behöver bekymra sig över. Förra året hade de en marginal på 22 % efter skatt.
– Det är kul när det går bra och då är det viktigt för mig att det kommer personalen till gagn. Hälften av vinsten går tillbaka till de anställda och när det går bra kan man ju också göra lite extra kul saker, säger Åsa.
– I våras åkte vi till Toscana. Vi hade lite konferens och lite ledigt och det var jättetrevligt! Det var fortfarande vinter hemma men vår i Toscana.
Att ha kul på jobbet är en viktig del i Åsas drivkraft i MindRoad.
– Jag gör ju det här för att jag tycker att det är kul och det vill jag att andra ska känna också. Det är viktigt att vi har roligt tillsammans. Trivsel är inget som bara uppstår, det är något alla bidrar med, säger hon.
– Vi ska bygga den verksamhet vi själva vill jobba i.
Det är också något Åsa ständigt kommunicerar till de anställda.
– Vi har fem saker som är grunden till vårt arbete. Trivsel, vinst, tillväxt, renommé och strukturkapital, förklarar hon.
– Det ska vara kul att gå till jobbet, vi ska gå med vinst, vi ska växa hela tiden, vi ska ha god marginal och gott renommé. Sedan är det viktigt att jobba med strukturkapitalet också.
Åsa förklara strukturkapitalet som allt som inte är personal.
– Kundavtal, processer rutiner, verksamhetssystem. Det är viktigt att fokusera på det också för att bygga organisationen långsiktigt. Att vårda sina kundrelationer är det som leder till gott renommé, säger hon.
– Renommé är också något man måste vårda hela tiden. Det är lätt att förstöra och svårt att bygga upp igen så det är väldigt viktigt att hela tiden ha goda relationer till sina kunder.
En boost för MindRoads och Åsas renommé är den nominering till Årets Diamant som Åsa fick till årets näringslivsgala i Linköping.
– Det är kul att bli uppmärksammad för att det man gör är bra, säger hon.
– Jag har nyligen blivit nominerade till Årets Stjärnföretagare också. Nomineringarna tyder på att någon utifrån tycker att vi gör ett bra jobb och det betyder att vi gör rätt saker för våra kunder.
MindRoads kunder är från varierande branscher.
– Det de har gemensamt är att de utvecklar teknik i framkant och att vi hjälper dem med utveckling av nya system. Både i form av utbildning och i form av rena konsulttjänster, berättar Åsa.
– Ibland gör vi hela utvecklingsprojekt på vårt eget kontor och ibland sitter vi hos dem och arbetar i deras projekt.
Åsas tidigare erfarenheter är också inom olika typer av företag men med mjukvaruutveckling som röd tråd.
– Jag har en magisterexamen i datavetenskap från Linköpings universitet, berättar hon.
– Mitt första jobb efter examen var på entreprenörsföretaget SoftLab där jag jobbade som mjukvaruutvecklare, med kompilatorkonstruktion.
Efter sju år på SoftLab började Åsa som intraprenör, som affärsenhetschef på ett mindre bolag som senare kom att bli uppköpta av Enea Epact.
– Mitt uppdrag var att starta en affärsenhet med två personer och driva upp den till en större enhet. Vi växte från två till 20 personer, berättar hon.
– 20 brukar vara någon sorts magisk gräns för hur långt man kan växa från att vara ett litet företag. Sedan måste man göra en ordentlig omorganisation för att kunna bli större. Det har vi sluppit i MindRoad genom att bygga organisationen för att bli stor redan från början så det är en lärdom jag har haft nytta av.
Efter tiden som affärsenhetschef gick Åsa ihop med tre andra entreprenörer och startade ett eget bolag.
– Det var det första bolaget jag varit med och drivit upp. Det gick bra för oss och det var jättekul att vara med och starta en verksamhet. Jag hade alltid jobbat i entreprenörsföretag innan men det här var det första jag var med och skapade ett, berättar hon.
– Efter några år blev jag erbjuden ett jobb som försäljningschef på Prevas så jag sålde mina aktier i bolaget och bytta jobb. Därefter blev jag intraprenör igen.
Denna gången var det på Syntronic i Linköping.
– Jag växte en avdelning från en person till 15. Sen blev jag tillfrågad om jag ville vara platschef för Syntronics kontor i Kina, berättar Åsa.
– Jag pendlade till Kina. Det är kortare än man tror, faktiskt. Det går ett plan från Arlanda varje kväll. Man äter middag på planet, sen sover man och sedan är man framme på morgonen. Det som är krångligt är tidsomställningen. I början var jag på plats under en längre tid men mot slutet var det mer veckopendling.
Åsa skaffade sig några knep för att hantera det.
– Jag försökte vara ute i skymningen. Då blev det lättare att somna i Kina. Det var inte lika lätt åt andra hållet. Jag var bitvis rätt trött i Sverige, säger hon.
Att växa verksamheter är en annan sak som går igen i Åsas CV. Ännu en är att dela med sig av sina erfarenheter, i företagsnätverket SMIL.
– SMIL är en ideell förening för kunskapsutbyte mellan företagare och för företagsutveckling i Linköping. Det är starkt kopplat till universitetet och Magnus Klofsten, professor i entreprenörskap, och det brukar vara företagsledare som driver föreningen, berättar hon.
– Det har varit en skola för mig också. I tio år ledde jag Vattenhål för vd, en fokusgrupp för företagsledare. Vi träffades över en öl och diskuterade en specifik fråga varje gång, en krånglig situation någon i gruppen råkat ut för, och pratade om hur man kan hantera en sådan situation. Det var mycket lärorikt, avslutar hon.
TEXT: Karin Wiklund
FOTO: Björn Lisinski