You are currently viewing Träning med Fröjd på Grit house
Att grupperna är små gör att coachen kan anpassa intensiteten efter varje enskild persons förutsättningar och mål med träningen. Det blir med andra ord som en personlig träning, fast den sker i grupp, berättar Josefine Fröjd. Foto: Björn Lisinski

Träning med Fröjd på Grit house

Något som sticker ut på Grit ­House är att alla grupp­träningspass leds av en coach – ­som ­fungerar som en PT i små ­grupper med maximalt mellan åtta och tio deltagare. Dessutom erbjuder det ­funktionella gymmet på Mjärdevi i Linköping korta och intensiva 30-minuterspass som är ­väldigt populära för att hinna med ­träning i dessa stressade tider.

Efter att ha drivit I Balans Massage & Träning under tolv år (där träningen handlade om fria vikter) startade Josefine Fröjd i stället Grit House 2021 på Mjärdevi i Linköping.
   – Här erbjuds funktionell träning med den egna kroppen, kettlebells, slamballs, wallballs, hantlar och skivstänger. Till skillnad mot min förra verksamhet har vi mycket utrustning och redskap i gymmet. Även en hel del konditionsmaskiner som löpband, rodd, stakmaskin och airbikes (en motionscykel där man även får arbeta med armarna), berättar hon.

Josefine – som har en lång träningsbakgrund på hög nivå är både utbildad PT, gruppträningsinstruktör och massör. Hon arbetar med samtliga delar – och har i dag fem timanställda med träning och två som massörer.
   – Det är mycket crossfit-inspirerat, som är en grymt bra träningsform som ger snabba resultat. Men vi tar även in en hel del träning i alla rörelseriktningar för att få en hållbar kropp – därför är vi ett funktionellt gym. Vi kombinerar styrka, kondition och rörlighet i ett intensivt tempo för att skapa allsidigt tränade människor – som är både starka och uthålliga. Människor som klarar av vardagens utmaningar utan svårigheter; cykla i motvind till jobbet, skotta bort tung snö runt huset eller bära upp tio kassar mat i åttavåningshuset när hissen är trasig. Därför passar namnet Grit House perfekt – då ”grit” betyder kämpa på och inte ge upp, ler hon.

Gymmet – med alla maskiner och utrustning – är öppet varje dag mellan fem på morgonen och elva på kvällen för alla medlemmar, som loggar in via en app.

Sedan finns flera olika gruppträningspass på schemat – både WOD (workout of the day), teknikpass och Soma move (som ett dynamiskt ”yogapass” där man jobbar med rörlighet i rörelse och den egna kroppen som utrustning).
   – Genomgående för alla grupp­träningspass är att vi bara har maximalt åtta (på WOD) eller tio deltagare – samt att de inte leds av en traditionell instruktör som själv tränar samtidigt. Vi har i stället coacher och dessa fungerar som en PT. Coachen instruerar noggrant varje rörelse som ska genomföras under passet och kan med tanke på att så få deltar även studera att alla gör rätt, samt peppa dem. 

Att grupperna är så pass små gör att flexibiliteten blir mycket större.
   – Coachen kan därför personligt anpassa intensiteten efter varje enskild persons förutsättningar och mål med träningen. Det blir med andra ord som en personlig träning, fast den sker i grupp.

Passen är antingen 30 eller 45 minuter långa – där det förstnämnda är väldigt populärt i den i dag för många personer hektiska vardagen.
   – Vi märker tydligt att många upp­skattar halvtimmespassen för att hinna med att både träna, duscha och äta på sin ofta timmeslånga lunch. På programmet har vi även tidiga pass innan arbetet, runt halv sju- sju på morgonen, och efter­middagspass vid halv fem, fem och halv sex. Totalt brukar det ligga på ungefär sex sådana gruppträningspass på en vardag. På helgerna är det andra tider – och där har vi nytt för hösten par-träningar, där man kan köra ihop med exempelvis sin partner eller vän. Kommer man själv får man träna ihop med någon annan.

Något som sticker ut med WOD (workout for the day) är att dessa pass byts ut varje dag.
– Det är för att skapa en varierad och rolig träning. Vi använder olika redskap, olika övningar, olika tidsintervaller och olika intensitet. Men kännetecknande är att ett WOD-pass alltid har en styrkedel, en konditionsdel och en gymnastikdel med rörlighet. På 30 minuter ska deltagarna få både styrka, kondition och rörlighet. 

Antalet medlemmar är uppe i runt 100 och ökar hela tiden.
   – Första året var ganska tufft, då pandemin pågick. Men det känns som att intresset är stort och det gäller bara att passera tröskeln och komma i gång med träningen för många, menar Josefine Fröjd.

 

Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski