You are currently viewing Tomas spelutveckling –  en resa från hobby till global industri
Tomas Ahlström, General manager, East Sweden Game Foto: Crelle

Tomas spelutveckling – en resa från hobby till global industri

Som ung hade han svårt att finna sig tillrätta i skolans värld. En obotlig dagdrömmare som trots sitt lugna yttre var väldigt rastlös, och på insidan hyperaktiv.  Men hemdatorns intåg i svenska familjer i början på 80-talet kom med en stor förändring i livet och idag driver Tomas Ahlström East Sweden Game i Linköping, ett nätverk som bidragit till att svensk spel­utveckling har vuxit till en blomstrande exportnäring på den internationella marknaden.

– Ja, livet var rätt kass där under skoltiden, säger Tomas. Men min revansch började när jag som 14-åring köpte min första dator, en Commodore VIC-20 och började göra spel och små kreativa program. 

Han berättar om en vilja att, trots en misslyckad skolgång, göra karriär och om en spelbransch som inte brydde sig om betyg, utan helt gick på talang och passion, vilket förstås passade Tomas perfekt.

– 1997 började jag arbeta som spel­designer och grafiker på den legendariska spelstudion UDS i Norrköping. Och år 2000 startade eget företag inom reklamspel. 

Efter det har han tillbringat arbetslivet i spelbranschen och varit den som kanske startat fler svenska spelföretag än någon annan. Några framgångsrika, andra – som han själv säger – fullkomligt misslyckade. 

– Jag har kommit snubblande nära händelser som har skapat historia i en bransch som format en hel generation. Spelsuccéer som Minecraft, Candy Crush Saga och Valheim har kommit till i min närhet och av personer i mitt nätverk. 

Sedan 2017 driver Tomas, tillsammans med det kommunalägda fastighets­bolaget Sankt kors, East Sweden Game där regionens spelutvecklare och digitala artister samlas för att utvecklas och växa tillsammans.

– Syftet med East Sweden Game är att etablera och expandera spelbranschen i Linköping. Och framgången har överträffat förväntningarna, berättar han. Flera lokala spelstudior genererar idag mångmiljonbelopp och anställer lokal talang och internationella spelutgivare kommer till Linköping för att ta del av det nya spelundret.

Han menar att tillgång till spännande teknik och fantastiska spelupplevelser självklart är en del av framgången. Men det handlar också om att skapa intressanta jobbmöjligheter, öka skatteintäkterna och göra regionen mer attraktiv.

Tomas betonar att spel inte bara handlar om lek och enkel underhållning. Med tekniken och kunskapen från spelbranschen kan man lösa komplexa problem, visualisera svåra sammanhang och skapa värde inom olika områden i samhället. Bland annat har East Sweden Game och några lokala organisationer samarbetat med polisen för att utveckla verktyg som underlättar brottsbekämpningen.

– Det liknar den amerikanska TV-serien CSI där brottsutredare kan utforska en brottsplats i en spelgrafikmotor. Resultaten kan sedan användas i brottsutredningar och rättegångar. Det är otroligt kraftfullt, berättar Tomas.

Tomas beskriver sitt liv som en värld fylld av kreativitet, revanschlusta, entreprenörskap och stora pengar. Men den har också innehållit bittra motgångar och svidande nederlag. Och trots en omfattade resa i branschen har han stannat i Linköping och bor idag i Ledberg utanför Linköping tillsammans med fru och två barn samt får, höns och en hund. 

– Jag brinner verkligen för att etablera och hjälpa spelbranschen växa i vår ­region. Det finns inga begränsningar för hur stort det kan bli. 

Under Almedalsveckan i Visby, senare i sommar, kommer Tomas och East Sweden Game att delta i ett seminarium till­sammans med representanter från ­Nationellt Forensiskt Centrum, spel­studion Lutra, Åklagarmyndigheten och Sveriges Kommuner & Regioner. Där kommer man föra diskussioner om hur samhället kan dra nytta av spelindustrin för att skapa ännu större samhällsnytta och Tomas ser en stor potential

– Underhållningsspel omsätter redan miljardbelopp, och jag är övertygad om att vi kommer att se en våg av nya spel där tekniken och kompetensen från spelbranschen kan göra stor nytta i samhället, säger Tomas. Här kan Sverige och Linköping inta en stark position. 

Text:   Mirjam Lindahl   Foto:  Pressbild, Crelle