Så här bara dagar innan den stora Bo-mässan är det bråda dagar för byggherren från Linköping. Han håller som bäst på att flytta in med sin familj i ett av de fyra radhusen i Villa Saranda, ritade av arkitekten Mohammad Al Zoghbi och byggda på totalentreprenad av Lkpg Bygg. Ett hem som kommer att stå som visningshem under mässan.
– Just nu möblerar vi för fullt, och det kommer bli fantastiskt fint, säger Sami stolt.
Projektet i Vallastaden har varit långt och omfattande, och mycket har hunnit ändra sig under resans gång. Men Sami säger ändå att husen blivit precis som han planerade och hoppades på.
– Det är häftigt att få se idéerna jag hade i huvudet förverkligas och i slutänden stå färdiga, precis så som jag ville!
Han berättar att inspirationen till de fyra radhusen kommer från Albanien, hans eget barndoms land, där husen byggs för att möta upp till de högt ställda kraven på hållbarhet både bygg- och miljömässigt.
– I Albanien har vi haft krig sedan Alexander den stores tid, säger Sami och berättar att det var just kriget som gjorde att han och hans familj flydde Pristina för tjugoåtta år sedan. Husen måste stå pall för en hel del. Nu behöver vi ju inte bygga för krig här i Sverige som väl är, men byggtekniken med gjuten betong och armering för med sig många andra positiva effekter. Inte minst när vi talar om passiv-hus, som det handlar om i Vallastaden.
Han berättar att ett passiv-hus ska vara så energisnålt som möjligt. Man utnyttjar alla möjligheter att återvinna, till exempel värme från människorna som rör sig i huset eller från ugnen, spisen eller lamporna.
– Många av de hus som byggdes på 70- och 80-talen var inte ordentligt isolerade, vilket förde med sig höga uppvärmningskostnader, samtidigt som man ofta ”eldade för kråkorna”, säger Sami som tycker att staten borde hjälpa till med bidrag för att tilläggsisolera sådana hus. Det skulle gynna både miljön och ekonomin.
Energikostnaden för de här radhusen, säger han, uppskattas att hamna på en tredjedel jämfört med traditionellt byggda trähus. Stenmaterialet håller värmen bra och med effektiv isolering får man energiförsörjningen tillgodosedd på ett energismart och ekonomiskt hållbart sätt.
I Vallastaden samsas en mängd olika hus och byggnader. En del är designade med lite mer fantasi och lekfullhet. Andra har ett stramare och striktare uttryck. Både byggtekniken och formspråket i Villa Saranda talar ett tydligt språk och Sami har fått ta emot mycket uppskattning från flera olika håll, för de estetiskt tilltalande husen. De milda kulörerna och de rundade formerna, de stora fönstren och takterrasserna för tankarna till Östern och Tusen och en natt.
Sami är stolt över att vara en del i släktens långa tradition av hantverkare och stenhusbyggare. Både hans far och farfar var duktiga yrkesmän och Sami har själv smitt de smidesräcken som pryder balkongerna, vilka vetter ut mot promenadstråket längst med Smedstadbäcken.
– Stenhus blir ofta väldigt vackra i sin enkelhet med sina rena, släta fasader och det uppskattar många, Vi har byggt nya hus på många ställen runt om i Linköping. Och i Vallastaden är alla radhusen sålda, så det känns mycket bra, berättar Sami.
Sami Terbunja är gärna med och diskuterar framtidens byggande och boende och ser mycket fram emot Bo-mässan med alla seminarier och utställningar, men säger också att det bästa ska bli att äntligen få bjuda in besökarna, både Linköpingsborna och de tillresta, att själva se och känna. Uppleva och förundras. Han tycker det är fantastiskt roligt att Vallastaden fått och får så mycket uppmärksamhet nationellt, men även utanför Sveriges gränser, och han hoppas kunna vara med och sprida inspiration. Dela med sig av erfarenheter och kunskaper till kommande byggare och husköpare.
– Här i Vallasteden byggs det smart, säger han. Yteffektivt. Helt enkelt så som vi måste börja bygga för att klara av att lösa bostadsbehovet i våra växande städer. Vi blir fler och fler och kan inte fortsätta ta av odlingsbar åkermark för att skapa tomter på tvåtusen kvadratmeter per familj. Nej, som man bor i Europa, så kan väl vi också bo! menar han och säger att det är spännande att vara byggherre i Östergötland idag. Det är en expansiv region med mycket framåtanda och han ser fram emot att fortsätta vara en del av den.
TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Privat