You are currently viewing Reijmyre glasbruk – en 200-åring som satsar mot framtidens besöksmål

Reijmyre glasbruk – en 200-åring som satsar mot framtidens besöksmål

I norra Östergötland och den lilla bruksorten Rejmyre hittar vi Reijmyre glasbruk ett av Sveriges äldsta glasbruk grundat 1810. Ett glasbruk som i allra högsta grad lever vidare än idag och som med bara några korta avbrott varit verksamt ända sedan det grundades. Och nu satsar man för fullt mot framtiden och att utveckla Rejmyre som besöksmål.

Glasbruket behöver egentligen inte någon närmare presentation, det är internationellt känt för genuint hantverk och stilfull design både i klar kristall och färgat glas. Bruket var en gång i tiden ett av Östergötlands största besöksmål en plats som man nu satsar på att återta. 

– Planerna är framförallt att utveckla vår- och höstsäsongerna, säger Victor Söderberg VD på Reijmyre glasbruk. Tidigare har fokus mest legat på sommarsäsongen. 

Nu vill man i samarbete med andra lokala aktörer utveckla och paketera unika upplevelser för grupper, såsom som teambuilding och konferenser.

Sida vid sida med framtidsvisionerna går historien. En spännande period i Reijmyres historia är början av 1900-talet. Så kallad överfångsglasteknik inom Jugendstil nådde en världspublik vid stora internationella utställningar och 1901 startade glasbruket ett samarbete med flera formgivare och började utveckla och tillverka glas i Jugendstil. Framträdande formgivare blev Betzy Ählström som också blev Sveriges första kvinnliga glasrelaterade formgivare.

Det internationella genombrottet lät inte vänta på sig för Reijmyres Jugendglas. Det skedde på utställningen modernt konsthantverk i Turin 1902. Reijmyres mest kända formgivare anses vara Monica Bratt. Monica var verksam på Reijmyre 1937–1958 och har formgivit klassiska och funktionella glas i vackra färger.

– Vi har en unik levande industrihistorisk miljö här i Rejmyre som vi vill utveckla till en mötesplats för såväl kommuninvånare, turister som näringsliv.

Och planerna sträcker sig långt utanför bara sommarsäsongen och den vanliga turisten. Man vill utveckla och paketera upplevelser för privatpersoner såväl som företag med fokus på teambuilding och grupper. Men det kräver en speciell känsla för att utveckla samtidigt som man förvaltar det historiska arvet.

– Ett självklart tema för besöksmålet och mötet är måltiden. Vi gör inte bara glas här att dricka ur utan allt möjligt till det dukade bordet. Detta kan vi kombinera med lokala matproducenter och nu senast det nyöppnade Almqvist Destilleri, tvärs över gården. Vi hoppas ha en verksamhet med serveringstillstånd på plats inom ett år för att kunna erbjuda dryckesprovningar och gastronomiska kurser, säger Victor och fortsätter:

– Vi vill ha en livskraftig besöksnäring inte bara på sommaren utan även vår och höst. På sommaren får vi ofta problem med värmen i hyttan och då är det bättre att vår personal får välbehövd semester. Glastillverkning upplevs faktiskt bäst på vardagar under vår och höst när verksamheten är i full gång. Få saker livar upp så mycket en kall, grå regnig tisdag i november som ett besök i hyttan.

Glasbruk brukar ofta ha en egen stil eller prägel och Reijmyre kännetecknas främst av karaktäristisk glasdesign, kombinerat med form och funktion i färg och då vanligtvis rött, grönt och blått. Och har du valt glas härifrån är du i celebert sällskap.

Precis 200 år efter grundandet, 2010 var Reijmyre med på de lite större scenerna igen. Då valde Kronprinsessan Victoria och Daniel glas från Reijmyre för den officiella bröllopsservisen när de gifte sig 2010.

Reijmyre glasbruk ligger mitt i Kolmårdsskogarna och det är inte en tillfällighet. En gång i tiden försedde skogen hyttan med bränsle. Du kan besöka både hyttan och butiken. Glasbutiken ligger i direkt anslutning till Reijmyre glashytta. I glasbruksbutiken hittar du de allra senast producerade både inom ordinarie- och specialsortiment, såsom exempelvis specialutgåvor både till färg och form samt utgående modeller och mycket mer. Vill du testa på att blåsa glas? Håll då utkik efter bokningsbara tider på Reijmyres hemsida och testa på att blåsa glas med några av världens bästa glasblåsare. 

Och med alla planer för Reijmyre kan vi vara säkra på att utbudet av aktiviteter här i Reijmyre kommer att utvecklas och utökas under det kommande året. 

Text:  Cornelia Tonéri   Foto:  Pressbilder