Region Östergötland har genomfört omfattande åtgärder för att vända en tidigare negativ ekonomisk trend. Enligt delårsrapporten efter augusti 2024 syns nu tydliga resultat av dessa insatser, med en förbättrad ekonomisk prognos för helåret.
I början av året stod Region Östergötlands ekonomi inför betydande utmaningar. Ett underskott på närmare 1,7 miljarder kronor prognostiserades för hälso- och sjukvårdsverksamheten 2023. För att hantera detta har regionen initierat kostnadsbesparande åtgärder, som bland annat minskning av personalstyrkan och minskat beroende av inhyrd personal.
Förbättrade ekonomiska siffror
Enligt delårsrapporten för augusti visar resultaten nu på ett underskott på 601 miljoner kronor, vilket är en tydlig förbättring från föregående år. Då var underskottet 924 miljoner kronor. Prognosen för 2024 pekar på ett resultat på minus 1,2 miljarder kronor – vilket är bättre än tidigare beräkningar.
En av de främsta orsakerna till förbättringen är minskade personalkostnader. Antalet anställda har minskat med 388 personer sedan årsskiftet, varav 472 inom de personalgrupper som omfattades av varsel. Samtidigt har antalet sjuksköterskor ökat med 112 stycken, vilket visar på en omfördelning av resurser för att möta vårdens behov. Kostnaderna för inhyrd personal har också skurits ner betydligt, där de hittills i år uppgår till 260 miljoner kronor. En minskning med 131 miljoner från samma period 2023.
Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, kommenterar utvecklingen: ”Beskrivningen av en ekonomi i fritt fall stämmer inte längre. De stora ansträngningar som görs för att komma tillrätta med underskottet börjar synas. Fortfarande återstår mycket arbete innan ekonomin är i balans, men regionen är definitivt på rätt väg.”
Utmaningar kvarstår
Trots de positiva signalerna kvarstår utmaningar, särskilt gällande tillgängligheten inom hälso- och sjukvården. Vårdproduktionen har varit i stort sett densamma som föregående år, men tillgängligheten till nybesök och behandling inom specialistvård är fortsatt låg. Att effektivisera verksamheten för att möta invånarnas behov med tillgängliga resurser är därför en prioritet.
För att säkra en långsiktigt hållbar ekonomi har Region Östergötland antagit en ny treårsbudget för perioden 2025–2027. Budgeten prioriterar kärnverksamheten och minskade kostnader. Målet är bland annat att bli oberoende av bemanningsföretag och att stärka regionens egen kompetensförsörjning. Dessutom planeras satsningar på kollektivtrafik, infrastruktur och näringslivsutveckling för att öka regionens attraktivitet och främja ekonomisk tillväxt.
LÄS MER: Så ska Östergötlands näringsliv frodas
Sammanfattning: Region Östergötlands ekonomi
Region Östergötlands senaste ekonomiska rapporter visar helt enkelt på en positiv utveckling. Genomförda kostnadsbesparande åtgärder har börjat ge effekt. Och trots kvarstående utmaningar inom tillgänglighet och behovet av fortsatt ekonomisk kontroll, ser framtiden ljusare ut för regionen på många år.