Du visar för närvarande Nya strategier för tillväxt i Östergötlands näringsliv
Bild: Claes Linder (dagenslogistik.se)

Nya strategier för tillväxt i Östergötlands näringsliv

Östergötlands näringsliv tar ett tydligt steg framåt för att stärka sina aktier genom utvecklingen av innovation och samarbete. Region Östergötland har beslutat att under 2024 ta fram både en regional näringslivsstrategi och en innovationsstrategi – inte som två separata initiativ, utan i en gemensam process. Målet? Att bygga en stark grund för hållbar utveckling och göra Östergötlands företag mer konkurrenskraftiga.

Fokus på hållbar innovation i nyckelsektorer

Strategierna bygger på Agenda 2030 och Östergötlands egna utvecklingsmål, med fokus på att skapa ett starkt stödsystem för företagen. Genom att jobba nära kommunerna och andra aktörer hoppas regionen kunna skapa de bästa förutsättningarna för näringslivets tillväxt och konkurrenskraft. En viktig del i arbetet blir att identifiera och bygga vidare på de styrkor som redan finns i regionen. Samtidigt som man siktar på att förbättra förutsättningarna för innovation.

Inom Östergötland finns flera branscher som kan dra stor nytta av de nya strategierna. Teknik, miljöinnovation och logistik är några av de områden som redan idag spelar en stor roll i regionen, och där det nu öppnas nya möjligheter. Linköping, till exempel, är redan ett centrum för teknisk innovation med starka aktörer som Saab och en växande skara tech-startups. Genom den nya innovationsstrategin hoppas regionen kunna förstärka det ekosystemet. Man vill även utveckla lösningar som kan sätta Östergötland på kartan för hållbar teknik.

Den gröna sektorn är också en stor potential för Östergötlands näringsliv, särskilt när det gäller innovation inom miljöteknik och förnybar energi. Regionen är helt enkelt redo för nästa nivå inom miljöinnovation. Men det kräver också att universitet och forskningsinstitut samarbetar nära varandra.

Företagsklimatet i Linköping och Norrköping – en positiv trend

Förutom nya strategier för innovation visar även företagstrenden positiva tecken. Enligt Svenskt Näringsliv har företagsklimatet i Linköping klättrat 26 placeringar, och i Norrköping har det förbättrats med 17 platser. Det är en stor förändring för regionens två största städer. Med plats 94 har Linköping nu det bästa företagsklimatet bland de största kommunerna i Sverige.

De största kommunerna har kämpat med företagsklimatet länge. Linköping visar att det går att vända trenden och skapa ett klimat som lockar företag. Förbättringen beror delvis på strategiska satsningar från kommunernas sida som förenklar för företag att etablera sig och växa.

Norrköping, å sin sida, ser särskilda möjligheter inom logistiksektorn tack vare sin strategiska position och infrastruktur. Potentialen är stor att Norrköping kan komma att bli en central logistikplats i Sverige. Men det kräver att kommunen fortsätter att lyssna på företagens behov.

LÄS MER: Sveriges gröna samarbete med Vietnam

Slutsats: Östergötlands näringsliv och dess samverkan för ett starkare företagsklimat

Länsstyrelsen i Östergötland har nyligen påbörjat ett regeringsuppdrag för att förbättra sina kontakter och service gentemot företag i regionen. Alla dessa insatser pekar på en stark vilja att bygga upp ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv i Östergötland. Genom att fokusera på innovation, samverkan och förbättrat företagsklimat skapas goda förutsättningar.

Detta för att Östergötlands företag ska kunna växa och utvecklas. De nya strategierna innebär inte bara stöd till dagens företag. De skapar också förutsättningar för nya aktörer att etablera sig och växa i en region som strävar efter att vara i framkant. Både nationellt och internationellt.