You are currently viewing Pop-Up Språkcafé – en del av företags samhällsansvar

Pop-Up Språkcafé – en del av företags samhällsansvar

Röda Korset har anordnat språkcaféer sedan många år tillbaka. Just nu finns tolv tillfällen per vecka i stadsdelar som centrum, Skäggetorp, Berga, Ryd, Ekholmen och Lamhohov. Till dessa drop-in söker sig framför allt nyanlända för att få chansen att lära sig och bättra på sin svenska.
Hösten 2016 började även två volontärer i Linköping Södra Röda Korskrets arrangera Vi ses – Språkvänner i Linköping.
– I Sverige är det många som kan hålla med om att det är svårt att hitta nya vänner, speciellt för de som är nya i landet. Därför fungerar vi som en neutral mötesplattform. Genom oss kan man testa att träffa en ny vän från en annan kultur för att se om man vill fortsätta träffas som vänner. Cirka 65-70 procent har fortfarande kontakt efter sex månader, berättar projektledaren Elin Bom.
Hon fortsätter, den som är ny i Sverige får samtidigt öva sin svenska och får ofta sin första svenska vän. Vi matchar ungefär 20 par i månaden. Och det är väldigt uppskattat. En ofrivillig social isolering är inte alls bra för en människas hälsa och det här är ett jättebra sätt att möta och lära känna nya personer.

I februari presenterade Röda Korset ytterligare en nyhet – Pop-Up Språkcafé.
– De är uppbyggda i CSR-anda (Corporate Social Responsibility – ett företags samhällsansvar) och är ett sätt att förenkla för företagen att engagera sina medarbetare inom samhällsansvarsdelen i CSR-arbetet.
En arbetsplats kan bjuda in och stå som värd för ett språkcafé under cirka en timme.
– Att de anställda på en arbetsplats har rätt till friskvårdstimmar för att röra på sig, är ju något som funnits ganska länge. Men det som blivit allt vanligare på senare tid är att företaget erbjuder sina anställda chansen att engagera sig ideellt i något, som en typ av volontärarbete.

Oftast bjuds nyanlända in till en arbetsplats under exempelvis en lunch eller fikarast, där de får träffa och prata med anställda på företaget.
– Det blir trevliga, förutsättningslösa möten som är uppskattade både bland företagen och nyanlända. Det krävs inte mer av företaget än att bestämma en tidpunkt, hur många de vill bjuda in och eventuellt koka lite kaffe. Jag bokar in de nyanlända och sedan följer antingen jag eller en volontär från Röda Korset med dem till arbetsplatsen, så det krävs så gott som ingen förberedelse för företagen vi besöker.
– Sedan kan man bestämma om man vill sitta alla tillsammans, i mindre grupper eller en och en. Och det går att prata om vad som helst – allt från vad man pysslar med på företaget till vad man tycker om att göra privat eller kanske konstiga svenska ord. Genom detta enkla möte kan man få många positiva effekter som man inte innan kan förutspå – kanske rentav en ny vän, en viktig lärdom eller ”bara” ett möte som annars inte hade skett.
Under våren arrangerades Pop-Up på 20 olika arbetsplatser med totalt 92 nyanlända personer på besök.
Bland dessa olika märks bland annat Stadsbiblioteket, Cleantech Park, olika delar av kommunen, ett serviceboende och Sankt Kors.

De sistnämnda ordnade med ett språkcafé i månaden under hela våren – och kommer att fortsätta på samma sätt i höst.
– Vi har våra träffar i samband med lunchen och det är ett stort intresse hos våra anställda att medverka. Vi brukar sitta alla tillsammans i grupper och äta och det blir väldigt givande samtal, berättar Eva Ankarberg, chef för marknad och kommunikation på Sankt Kors.
Ibland bjuder de besökarna på lunch och ibland har alla med sig egna matlådor. Det öppnar upp för diskussioner om olika maträtter.
– Våra gäster tycker att det är spännande att se vad vi gör på vår arbetsplats, samtidigt som vi pratar om en massa vardagliga saker också. Det är ett väldigt enkelt sätt att göra en insats och det är även mycket lärorikt och givande för vår del, framhåller Eva.

Huvuddelen av arbetsplatserna hittills befinner sig i den offentliga sektorn. Nu hoppas Elin Bom att det blir fler företag som medverkar.
– Det kostar inte någonting och är inte heller tidskrävande på något sätt. Alla har ju lunch och fika och det passar bra att ha träffarna på någon av dessa raster, menar Elin.

 

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Björn Lisinski