Plusresultat – varje gång

Plusresultat – varje gång

Fredrik Johnson är inte den som säger nej till varken utmaningar eller mycket jobb.

Han har egentligen två heltidstjänster – den ena som vd för sitt egna eventbolag ActiPro Event AB och den andra som försäljningschef på Linköpings HC.

– Hur det går ihop? Ha, ha, det gör det inte. Egentligen är det ju omöjligt. Men jag har blivit bättre på att delegera uppgifter. Finns ju inte en chans att hinna med allting på egen hand. Förr var jag med och petade i allting i mitt företag, men nu har jag blivit mycket bättre på att lägga över ansvar på mina fantastiska medarbetare, säger Fredrik Johnson.

Som om inte det vore nog är han tävlingsledare för UCS Swedish Open för fjortonde gången – och tävlar dessutom vidare inom squashen med ett bland annat ett VM-guld och tio EM-guld under karriären.

Fredrik tränar åtta pass i veckan och siktar mot VM 2018.

– Precis som när jag tävlade själv som proffs mellan 1982 och 1993 är jag oerhört fokuserad i mitt jobb och väldigt effektiv. Jag är inte världsmästare i att fika, om man säger så. Har lärt mig att verkligen ta vara på tiden och när jag är med familjen är det viktigt och fantastiskt att vara närvarande. Under barnens uppväxt satt jag hellre och jobbade lite till senare när de gått och lagt sig.

Under sin egen proffskarriär var Johnson som högst rankad på 16:e plats i världen – vann bland annat ett EM-guld och ett 20-tal internationella Grand Prix-tävlingar individuellt.

– Squashen tog mig runt i 50 olika länder, så jag har upplevt många arrangemang och fyrglasbanor världen över. Eftersom jag alltid tyckt om att arbeta med evenemang och hade fått mycket kontakter inom sporten ville jag gärna starta en stor turnering hemma i Linköping. Det har alltid varit min hemstad som betytt väldigt mycket för mig och kommunens slogan är ju ”där idéer blir verklighet”.

Fredrik grundade ActiPro Event AB 1995 – som i dag har sju anställda, många timanställda och en omsättning på 17 miljoner kronor. ActiPro arbetar med olika former av företagsarrangemang, men till skillnad mot vad många tror är bara ungefär 20 procent inom sport.

Det största enskilda evenemanget är däremot UCS Swedish Open – som hade premiär 2002 och då gick Fredriks dröm i uppfyllelse.

Tack vare hans enorma driv, engagemang och kontaktnät har turneringen utvecklats till Europas näst största och prestigefyllda efter British Open i England med 70 000 US dollar i prispengar.

Att runt fem spelare från världens topp tio bästa deltar, har snarare varit regel än undantag. Och så kommer det säkerligen bli i den 14:e upplagan i februari också.

De största stjärnorna som är klara hittills för turneringen är nyblivne världsmästaren Karim Abdel Gawal från Egypten och världstvåan Gregory Gaultier från Frankrike.

– Egentligen är det helt sanslöst att Linköping, som är så litet på världskartan, står värd för en så pass stor tävling med det absolut bästa spelarna i världen. Den tillhör ju också en av världens 15 största. Varje år får vi enormt mycket positiv uppskattning från publiken – som brukar vara ungefär 6 000 åskådare på de fyra dagarna i Sporthallen.

Matcherna når till cirka 130 länder via webben och olika tv-kanaler och följs alltså av tittare världen över.

– Det är hur häftigt och roligt som helst. Och spelar man squash själv kan man få en helhetsupplevelse genom att komma till Linköping och delta i vår breddtävling, som spelas i Linköpings Squashcenter och Linköpings Sportcenter. Där finns totalt ett 20-tal olika klasser för juniorer, seniorer, motionärer och veteraner – både i herr- och dam.

Fredrik jobbar till och från året runt med turneringen – han börjar arbetet inför nästa upplaga samtidigt som evenemanget pågår.

– Vi hyr en fyrglasbana från Tyskland som kostar stora summor och de tolv spelarna som går rakt i in huvudturneringen ska ha betalt för att komma hit. Då är det otroligt viktigt med samarbetspartners, utan dem skulle det förstås inte bli något. Vi har uppåt 40 företag som är med och bidrar och det är klart att det är lättare att prata om fortsatt samarbete under deras besök på turneringen. Sedan betyder Linköpings kommun mycket också, som sett till att vi kan ha kvar tävlingen här. Det är flera olika städer och klubbar som är och rycker i den.

Trots alla kostnader har arrangemanget gått lite plus varje gång.

– Det är ungefär 80 personer som jobbar med turneringen veckan den avgörs, men de flesta är ideella. Sedan har jag inte räknat med det arbete jag eller mina arbetskompisar på ActiPro lägger ned. Men jag gör det för att jag brinner så mycket för sporten och tycker att det är så roligt. Dessutom sätter vi Linköping på världskartan.

På damsidan finns ingen proffstävling just nu, men det jobbas för en sådan i framtiden. Däremot en elitklass där bland annat danska stjärnan Lina Hansen ska vara med. Hon tillhör en av Europas allra bästa.

– Vi har haft en proffstävling även för damer, men fick inte ihop tillräckligt med prispengar som vi önskade. Jag vill inte ha någon halvdan turnering. För att få till en riktigt bra där också behöver jag ha hjälp att dra in mer pengar från sponsorer/sambetspartners.

Om Fredrik Johnson kastar sig in i något gör han det nämligen alltid till hundra procent – vad det än gäller.

[title size=”3″ start=”yes”]USC SWEDISH OPEN[/title]

Startade: 2002 (då under namnet Catella Swedish Open). Har arrangerats varje år sedan dess, frånsett 2005 och 2006.

Bransch: Europas näst största squashtävling med en internationell titel och en av världens 15 största squashtävlingar, som avgörs i Linköping. Nästa gång 2-5 februari i Sporthallen på den publikvänliga fyrglasbanan.

Antal engagerade: 80 personer, där merparten är ideella. Fredrik Johnson är huvudansvarig och har också stor hjälp av bland annat de anställda på sitt företag ActiPro Event AB.

Prispengar: 70 000 US dollar.

Största stjärnor denna gång: Nyblivne världsmästaren Karim Abdel Gawal (Egypten), samt världstvåan och 2015 års världsmästare Gregory Gaultier (Frankrike).

[title stop=”yes”][/title]

[title size=”3″ start=”yes”]DET HÄR ÄR FREDRIK JOHNSON[/title]

Ålder: 53 år.

Familj: Gift med Louise, döttrarna Gabriella (22), Carolina (20) och Mikaela (16).

Bor: Hus i Valla, Linköping.

Yrke: Vd för ActiPro Event AB, försäljningschef på Linköpings HC.

Meriter I egna squashkarriären: Europamästare individuellt, med svenska landslaget och med klubblaget Linköpings SK. Vann ett 20-tal internationella Grand Prix-tävlingar som proffs och var rankad som nummer 16 i världen som högst. Har totalt 50 SM-guld. Har ett VM-guld, tio EM-guld och sex segrar i British Open för Masters. Vann nyligen Dutch Masters.

[title stop=”yes”][/title]

TEXT: Joakim Löwing

FOTO: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden 11 – 2016