You are currently viewing Östgötaleden – landets längsta låglandsled med 150 mil upplevelser

Östgötaleden – landets längsta låglandsled med 150 mil upplevelser

Med sina drygt 150 mil är Östgötaleden faktiskt landets längsta låglandsled. Den slingrar sig genom Östergötland och bjuder på fantastiska möjligheter att uppleva alla de olika naturupplevelser som Östergötland har att erbjuda. Längs leden finns också många kulturupplevelser för den som vill ta en paus i vandringskängorna. Välkommen att hänga med och hitta dina favoriter att besöka.

Brukar du se små träpinnar i vägrenen med en orange topp? Eller pilar som pekar åt olika håll med just den där orangea färgen? Kanske har du undrat vad det är? Då kan vi berätta att det med största sannolikhet är märkningen på Östgötaleden du har åkt förbi. Runt om på de 150 milen står nämligen små stolpar, högre vägvisare med märkning och kilometeranvisning till nästa plats eller så är det en liten orange prick målad med största omsorg på ett träd eller på en sten. Och tack vare denna märkning kan vi vandra Östgötaleden utan att gå vilse, i alla fall om vi har koll på var nästa märkning finns. För det är enkelt att förtrolla sig i naturen i stället för att följa märkningen.

Med sin stora variation av natur, från det som närmast kan liknas vid norrländsk vildmark i söder till skogarna i norr. Från skärgårdens karga klippor i öster till Vätterns branter i väster via den berömda Östgötaslätten. Här i Östergötland kan du vandra genom ett Sverige i miniatyr.

Östgötaleden är uppdelad i över 100 etapper med olika svårighetsgrad. Från tillgänglighetanpassade sträckor till i det närmaste via Ferrata-liknande passager där du ibland behöver ta hjälp av snören och ledstänger för att ta dig upp, ner eller fram. Du kan välja fritt hur du vill uppleva Östgötaleden. Via en av alla rundslingor? Genom att vandra etapperna i turordning? Genom en av Sveriges tolv signaturleder på Omberg eller på en av de kortare äventyrsstigarna i urskogen. Här kommer tio tips på hur du kan uppleva Östgötaleden.

3 tips på rundslingor

Med rundslinga menas att du kan starta och avsluta vandringen på samma plats och det finns både längre och kortare varianter av detta. Östgötaleden utvecklas också hela tiden med fler rundslingor. På ostgotaleden.se finns en sida med runslingor i Östergötland uppdelade efter längd. Här följer tre tips.

Längs Vättern vid Västanvik – 10-12 km

Norr om Motala i närheten av Medevi Brunn kan du vandra en rundslinga på mellan 10-12 kilometer beroende på om du startar vandringen vid Medevi Brunn eller Rustninge. Här går leden i en skärgårdsliknanden miljö genom fin gammal tallskog. På leden finns fågeltorn, flera grillplatser och ett nybyggt vindskydd. 

Ullaberg och Mossens våtmarker – 4 km

Två av de lite nyare lederna ligger strax söder om Linköping. Här i Ullaberg och Mossens våtmarker kan du uppleva ett stort fågelliv och det finns också flera olika nyanlagda grillplatser längs lederna som är en del av Ullstämmaskogens naturreservat.

Torrö runt – 11-15 km

Visst går det att vandra även i Skärgården. Torrö runt är ett antal olika ledslingor på Torrö som går att kombinera till den längd du själv önskar. Lederna går på många platser helt nära vattnet så ta med badkläder, här bjuds på badmöjligheter av rang.

3 tips på vandring med kulturupplevelser

Kombinera din vandring med kulturupplevelser. Flera av Östgötaledens sträckor bjuder på just detta av finast sort.

Birgittas udde – 4,6 km

Här vid Borens södra strand, alldeles intill slottet Ulvåsa, besöker du ruinerna efter den borg där hela Europas skyddshelgon Den Heliga Birgitta levde och verkade på 1300-talet. Vandringen är också en del av Pilgrimsleden Birgittaleden.

Bysjön runt – 7 km

Vandrar du Bysjön runt i Åtvidaberg duggar kulturupplevelserna tätt. Här passerar du både Adolfsnäs herrgård, Solkanonen och Villa Baro. Med bara en kort avstickare kan du också besöka Åtvids gamla och Stora kyrka. Och då har vi inte ens nämnt hur vackert det är att bara vandra runt själva sjön i sig.

Stegeborg – 12 km

Stegeborgs rundslinga bjuder utöver enastående natur på den medeltida kyrkan i Skällvik och en över 200 år gammal kvarnruin vid Kvarndammen. Med två korta avstickare kan du också besöka två borgruiner, Skällviks borgruin och Stegeborgs slottsruin som du också får en magisk utsikt över på en höjd intill där leden går.

2 tips på vandring med barn

Ycke urskogsslinga

Ycke urskogsslinga är en liten rundslinga intill Östgötaleden en bit utanför orten Ulrika. Här finns en av länets få urskogsrester och du vandrar de 600 meterna som i ett gigantiskt plockepinn. Perfekt att ta med barnen till det som närmast kan liknas vid en trollskog eller när de läser om urskog i skolan. 

Lundbyvallen – Skogssjön i Mölby

Här kan du välja att vandra hela sträckan eller att vandra delar av den i Skogssjöns naturreservat. Istidsspåret här är en spännande och lite utmanande vandring över rullstensåsar och dödisgropar. Ännu en perfekt plats att ta med barnen till när de läser om den tiden i skolan.

2 tips på lite längre vandring

Omberg runt – 26 km

Omberg intill Vättern bjuder på mängder av vandringsmöjligheter och du behöver absolut inte vandra långt här om du inte vill. Men ska du vandra långt och vill uppleva spektakulära utsiktsplatser och natur då är Omberg något för dig. Bitvis krävande vandring då den sker på just ett berg. Detta är också i stort sett samma sträckning som Signaturled Omberg. 

Motala runt – 18,6 km

Denna vandring tar dig verkligen precis som namnet antyder Motala runt och visar upp Östergötlands sjöstad på bästa sätt med både naturupplevelser och historiska platser. 

Ja oavsett om du vill gå långt eller kort, svårt eller lätt så har Östgötaledens 150 mil något att erbjuda. På ostgotaleden.se finns all fakta samlad och där hittar du också mer tips på rundslingor, vandring i södra eller norra delen, etapper och tillgänglighetsanpassade delar av leden samt mer information om faciliteter, parkeringsmöjligheter och olika platser att påbörja din vandring på oavsett om du reser med bil eller kollektivt.

Text & foto: Cornelia Tonéri