You are currently viewing Motala Innovation Week – Det finns någonting för alla

Motala Innovation Week – Det finns någonting för alla

Vecka 45, den 4-10 november, är Motala Innovation Week. En vecka som formligen blir fullmatad med olika typer av arrangemang som lyfter fram både innovationer och entreprenörskap. En av de som jobbar hårt för att den här veckan ska bli bra är Jan Holmberg, som jobbar i Motala Kommun som utvecklingschef.
– Vi vill lyfta innovationer i hela samhället, då alla verksamheter mår ju bra av entreprenörskap. Detta är ett arbete vi har sysslat med i 5-6 år i dagsläget – att jobba intensivt med den här veckan. Att sätta en ny bild av Motala där innovationer och entreprenörskap är viktigt, berättar Jan engagerat.

Men vad kommer man bjuda på i Motala under veckan 45, undrar jag som inte har hört så mycket om det i förhand. Jan berättar gärna lite mer om årets program.
– Vi börjar måndagen morgon med innovationsfrukost. Då presenterar vi de som är nominerade till årets innovationspris. Det är ett företag, en förening och det är en ideell verksamhet.
– Sen så kommer våra branschråd i Motala och berättar vad som är på gång i respektive bransch.

På tisdagen är det samverkan för ökat nyföretagande. Då samarbetar Motala kommun med Askersund kommun.
– Vi lyssnar lite på Askersund och får höra vad som krävs för att bli årets nyföretagarkommun och hur Askersund blev det 2017. Hur de har ökat nyföretagandet inom kommunen. Vi ligger lite efter på den biten – så vi vill lära oss. Vi har även med Boo Gunnarsson från Visma, som utser årets nyföretagarkommun. Och så kokar vi lite på det tillsammans med Almi och vårat eget nyföretagarcentrum.

På onsdagen är det lokal industridag, ett initiativ som syftar till att skapa ännu bättre samverkan mellan skolan och industri- och tillverkningsföretag i Motala kommun.
– I år är vi på Arlaplast i Borensberg. Det handlar väldigt mycket om att visa upp moderna, lokala industrin, och få en inblick i deras verksamhet. Men vi har även lagt in ett pass med Ungatio, som jobbar med formgivning och design. Ungatio är gymnasielever som får sommarpraktik för att under handledning ta fram produkter åt företag och kommuner.

Torsdagen inleds av Crearum, företaget från Linköping som coachar företag och offentlig verksamhet kring innovationsarbete. Här ställer de frågan: Dör innovationsförmågan med systematik?
– Men det är väl snarare tvärt om. Blir man mer systematisk så kan man släppa loss, innovationen. Det ska bli intressant, säger Jan och fortsätter.
På torsdagskvällen är det Borens IK som står på schemat.
– De kommer berätta om när de fick förra årets innovationspris, för ett arbete där de adresserade aktuella samhällsutmaningar och i det här fallet tjejers utanförskap. Så de berättar lite om det. och så kommer vi ha en workshop i framtidens förening – hur man möter utmaningar i framtidens föreningsliv.

Fredagen handlar om entreprenörskap för barn och unga.
– Det bjuds på en utställning av allt det arbete som vi gör – från förskolan upp till gymnasiet. I gymnasiet handlar det om UF företag. Det är ett väldigt stort och brett arbete som vi gör i förskolan och i grundskolan.
– Sen kommer Viktor Frisk och håller en föreläsning om sin egen livsresa. Han hade det kanske besvärligt när han var barn och yngre. Och det finns ett lärande i den livsresan som andra ungdomar, men kanske även lärare, rektorer kan göra, menar Jan.

Sen rundas veckan av med lite fest på lördagen. Närmare bestämt Motalagalan – med prisutdelning, underhållning och fest.

Så det kommer bli en riktigt händelserik och intressant vecka – Motala Innovation Week.
– Vi gör det till en ganska stor grej och inkluderar väldigt många. Så det finns något för alla under den här veckan. Vi tror att Motala mår bra av det här – både innovations- och entreprenörstänk. Vi vill bli duktigare i det, överallt egentligen. Det är det som är framtiden, säger Jan Holmberg.

 

TEXT: Björn Lisinski
FOTO: press