You are currently viewing Linköpings Bokhandel sticker ut
Vi vill skapa en samlingsplats där man kan mötas i olika sammanhang och även ta en fika, berättar Linköpings Bokhandels butikschef Monika Gustavsson. Foto: Björn Lisinski

Linköpings Bokhandel sticker ut

Linköpings Bokhandel – som öppnade i augusti – är inte bara en av landets största till ytan i sitt slag.
Dessutom sticker man ut genom att lägga mycket fokus på att anordna olika sorters event med både lokala och nationella författare.
– Vi vill skapa en samlingsplats där man kan mötas i olika sammanhang och även ta en fika, berättar butikschefen Monika Gustavsson.

När kedjan Akademibokhandeln lade ned sin butik på Nygatan för ett par år sedan hade plötsligt Linköping bara en enda bokhandel i city kvar.
Men sedan i mitten av augusti är hålrummet fyllt – i form av lokala Linköpings Bokhandel.
– Med 1 200 kvadratmeter och runt 25 000 olika boktitlar är vi en av de största i hela Sverige, framhåller butikschefen Monika Gustavsson.
En stor fördel är att just att butiken är lokal och inte ingår in någon kedja, som styrs mer från annat håll.
– Det innebär att vi kan vara väldigt lyhörda för vad just Linköpingsborna och övriga kunder här önskar. Vi gör kontinuerligt undersökningar för att få svar på det.
Däremot ingår man i inköpsorganisationen Ugglan – där mellan 80 och 90 fristående bokhandlare runtom i Sverige gått samman för att göra inköpen mer fördelaktiga, samt att kunna ta hjälp och få utbyte av varandra.
– Något som kännetecknar oss lite extra är att vi har en stor avdelning med barnböcker och många engelska titlar. Men hela utbudet är generellt sätt brett. Vi har allt från klassiska böcker till de senast utgivna och får mycket tips vad som är hett för tillfället genom Ugglan.
De erbjuder också avdelningar med så kallade ”nonbooks” – det vill säga exempelvis pussel, brädspel, kalendrar och pennor. Även konstnärsmaterial.
– Sådant räknar kunderna med att en bokhandel ska ha och det är viktigt, framhåller Monika.
Något som Linköpings Bokhandel sticker ut lite extra på är den stora satsningen på att arrangera olika sorters event.
Under hösten har bland annat välkända namn som Alex Schulman, David Sundin och Veronica Palm gästat.
– Vi kommer att prioritera eventen högt för att skapa en mötesplats. Hit ska man kunna komma och hänga och ta en fika. Det är inte vi som driver kaféet, men det ligger i våra lokaler och blir en perfekt kombination.
Monika har tidigare arbetat som marknadschef i andra branscher inom handeln – och blev intresserad att byta inriktning när chansen dök upp i våras.
– Jag har alltid älskat litteratur och att läsa många böcker. Jättekul att nu få jobba med ett av mina största intressen och dessutom i min hemstad. Tidigare jobbade jag med rikstäckande butiker och det blev en hel del resor.
Samtidigt som lokalen renoverades och fräschades upp rejält hade hon fullt upp med att gå igenom marknaden och att bygga upp sortimentet varefter.
Många dagstidningar har haft problem med nedgångar i sina upplagor på senare år – men Monikas uppfattning är att det inte rör bokhandeln på samma sätt.
– Under pandemin blev det ju till och med ett uppsving, då folk plötsligt var hemma mer och fick prioritera andra saker. E-böcker och ljudböcker ju också väldigt populärt.
För egen del har hon svårt att välja en favoritförfattare – snarare många olika.
– Jag gillar allt från att läsa om årets nobelpristagare till deckare. Något som är kul är att man får många tips av våra kunder som jag snappar upp, ler Monika Gustavsson.

Det här är Linköpings Bokhandel

Öppnade: 13 augusti 2022.
Produkt/bransch: Bokhandel som även har ett kafé i samma lokal.
Antal anställda: Fyra fast anställda och två timanställda.
Utbud: Har cirka 25 000 olika boktitlar – men också en hel del brädspel, pussel, kalendrar, anteckningsblock, pennor, konstnärsmaterial med mera på en yta av 1 200 kvadratmeter (med kaféet inkluderat).

Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski


Tidigare publicerat i Affärsstaden #11 2022