Hög efterfrågan på klockor och smycken

Hög efterfrågan på klockor och smycken

DETTA ÄR EN ANNONS!

Accessoarer av olika slag har vi använt i alla tider. Men under senare år har intresset och efterfrågan på klockor och modesmycken ökat rekordartat. Hur kommer det sig? Någon enkel förklaring finns det kanske inte – när det gäller trender är det ju som bekant många saker som samverkar. En sak är däremot klar: Både män och kvinnor intresserar sig alltmer för vad som finns i smyckeskrinet. Dessutom avspeglas intresset för klockor och smycken för tillfället inom en rad olika samhällsområden. I den här artikeln tar vi en närmare titt på klock- och smyckesbranschen för att få en bild av vilken utveckling som förväntas under de kommande åren.

Stort intresse online

Att efterfrågan på klockor och smycken ökar finns det flera olika indikationer på. Faktum är att det här är en utveckling som vi har kunnat följa både i Sverige och utomlands under många år– och inget ser ut att få trenden att klinga av. Att det finns en hög efterfrågan på klockor och smycken visar till exempel försäljningen på de stora europeiska auktionshusen. Under den senaste tiden har vi ofta kunnat läsa om guldglimrande örhängen som har klubbats för rekordpriser. Även lyxiga ringar betingar nu ett högt värde när de går under klubban. I de här fallen handlar det om smycken som kan säljas för flera hundra tusen kronor. Men det är självfallet inte bara i lyxsegmentet som intresset för armband, örhängen, klockor och ringar ökar. På nätet har till exempel den populära smyckesbutiken VALMANO sett en tillströmning av smyckesintresserade kunder. Intresset för smycken tycks dessutom gälla både män och kvinnor. Den som främst ser smycken som ett kvinnligt attribut får alltså tänka om! Ett besök i nätbutiken visar att smyckeälskaren har ett brett urval av accessoarer att välja bland – både när det gäller material och utförande. Detsamma gäller även armbandsur.

Vilka smycken är det då som främst lockar svenskarna? Klassisk, skandinavisk design är givetvis något som fortsätter att fånga vårt intresse. Men stilen är inte längre lika minimalistisk som den var för några år sedan. Många nya unga designers satsar på en mer vågad stil. Olika material mixas, vilket ger ett spännande stiluttryck. Silver ett material som är väldigt populärt i den skandinaviska smyckesproduktionen. Och kanske finns det någonting nordiskt över de silverskimrande smyckena? Ur ett branschperspektiv är det en god idé att fortsätta hålla koll på utvecklingen inom designområdet.

Många vill bli urmakare

Men det är inte bara e-handeln som märker av det ökande intresset för smycken och klockor. Även intresset för att arbeta som smyckesdesigner ökar. Under de senaste åren har ju dessutom flera svenska, unga designers tagit plats på den internationella arenan.

Dessutom är det många som drömmer om en karriär som urmakare. Som vi redan har berättat om så finns det även ett stort intresse för urmakaryrket. I Motala finns en unik urmakarskola – och konkurrensen om en studieplats är tuff. Faktum är att det nästan går sex stycken sökande på varje studieplats. De framtida urmakarna utbildar sig i allt från finmekanik till design. Enligt rektorn på skolan kan de flesta elever räkna med att snabbt få jobb efter avslutad utbildning. De nybakade urmakarna arbetar främst med reparationer av armbandsur, men vissa satsar även på en karriär som klockdesigner. Dessutom står sig Sverige bra i en internationell jämförelse även på det här området.

Tradition som går långt tillbaka

Att intresset för smycken är så stort är kanske inte så underligt. Människan har ju i alla tider burit olika former av smycken. Den historieintresserade vet att arkeologiska fynd visar att halsband gjorda av snäckor är bland de tidigaste smyckena som man känner till. Med tiden utvecklade sig smyckekonsten, och till slut lärde människan att göra smycken av olika metaller.

I dag är smyckesvärlden mer spännande än någonsin tidigare. Vi har massor av olika typer av smycken att välja bland – från enkla silverhalsband till pärlbeströdda hårsmycken. Smycken bärs av de flesta av oss – men i olika former såklart. Alla smycken har nämligen en historia att berätta, och valet av smycken säger mycket om vår personlighet.

Skapa egna smycken – DIY-branschen växer
Att tillverka en klocka på egen hand är inte det lättaste för novisen. För att sätta samman ett armbandsur krävs inte bara specialkunskap utan även särskilda verktyg. Men för den som vill testa på att göra egna smycken finns det däremot flera alternativ. Med andra ord återspeglas även intresset för smycken i den blomstrande DIY-världen. Att skapa smycken är ett roligt pyssel som passar både små och stora. Den som vill börja med någonting enkelt kan till exempel börja med göra ett pärlhalsband. Allt som behövs är nylontråd och pärlor i valfria färger. Med lite fingerfärdighet är det också relativt enkelt att göra ett par egna örhängen.

Sammanfattning

Trenden är tydlig: Intresset för klockor och smycken ökar. Konsumtionen av olika accessoarer ökar bland både män och kvinnor. Det handlar inte bara om lyxsmycken, utan även om mer vardagliga attribut. Därtill ökar även intresset för att själv skapa egna smycken. Att smyckestrenden har gjort ett stort avtryck i vår kultur märks även på utbildningsnivå. Många drömmer om en karriär som klock- eller smyckesdesigner.