You are currently viewing Här serveras kompetens
I cirkeln i mitten: Jonathan Domeij Utbildningsansvarig och lärare Serveringsutbildningen.

Här serveras kompetens

Norrköpings restaurangbransch fullkomligen skriker efter personal. Detta har arbetsförmedlingen, branschen och utbildningsföretaget Astar tagit fasta på, och startar upp en serveringsutbildning för att möta upp behovet.
– Vi har precis startat första klassen i Serveringsutbildningen – och det här blir riktigt bra, berättar Jonathan Domeij, som är utbildningsansvarig och lärare på utbildningen.

Astar har i uppdrag att, i samarbete med företag inom Norrköpings restaurangbransch, utbilda personer som är inskrivna på arbetsförmedlingen.
Utbildningen är en så kallad arbetsmarknadsutbildning och initieras av arbetsförmedlingen.
– Det är en stor efterfrågan på just serveringspersonal idag, och framför allt kompetent personal. Det är många arbetsgivare inom branschen som har visat intresse, berättar Jonathan Domeij som är lärare och utbildningsansvarig.

Den största anledningen till det skriande behovet är såklart pandemin. Många restauranger blev tvungna att slå igen eller dra ner kraftigt redan 2020. När restaurangpersonalen blev uppsagd eller permitterad så hittade de så småningom nytt arbete och sysselsättning.

Det har varit tufft och kommer bli ännu tuffare för serveringarna att hitta kompetent personal. Arbetsförmedlingen har därför tagit initiativet till utbildningen.
– Nu har restriktionerna hävts och det innebär att det blir ett enormt tryck. För att möta upp det så har vi startat serveringsutbildningen, och även en kockutbildning, säger Jonathan och fortsätter:
– Det handlar om att få ut arbetssökande personer i arbetslivet. Den här branschen skriker verkligen efter folk i dagsläget – så läget är perfekt.

I dagsläget finns ett stort behov av utbildad personal, som är kompetent inom sitt område.
– Förr kanske man tog in personer från ”gatan” för att servera. Den här utbildningen ger en bredare bas än att bara gå med tallrikar. Vi har kurser som service och bemötande, drycker, servering, branschkunskap. Inom serveringen så är man restaurangens ansikte utåt, så kundbemötande är superviktigt. Det är serveringspersonalen som genererar pengar i slutändan.

Några av företagen och arbetsgivarna som är med på satsningen är: Alkemisten, Harrys, Hotell Scandic Nord, Hotell Scandic Strömmen, Kolmårdens Djurpark, Louis De Geer, Vildmarkshotellet och Östgöta Kök.

Det är en arbetslivnära utbildning. Detta innebär att deltagarna är på skolan två dagar i veckan och på plats hos arbetsgivaren tre dagar i veckan. Studenterna handplockas av arbetsgivaren eftersom det här är en så kallad rekryteringsutbildning.
– Arbetsgivaren har möjligheten att genom utbildningen, forma studenten efter restaurangens behov, och kan vara med och plocka kurser hos oss som de tycker är relevanta. Både student och arbetsgivare har möjlighet att se till så att utbildningen passar dem.

Utbildningen kommer göra studenterna redo för så mycket mer än att bara ”servera tallrikar”.
– Service och bemötande kursen tar upp hur man möter kunder, hur man tar emot klagomål och hur man tolkar kroppsspråk. Förutom den kursen så läser man även livsmedelskunskap, matlagning och så vidare. Mycket matnyttigt som man kan använda direkt i yrkeslivet, berättar Jonathan.

Jonathan anser att utbildningen och lärarna håller en hög branschmässig standard rakt igenom.
– Det är riktigt bra kurser. Vi är ett gäng lärare med mycket erfarenhet, och med bra utbildningar i grunden. Alla är eller har varit aktiva i branschen vilket gör undervisningen relevant.
– Det här genererar jobb, hävdar Jonathan och fortsätter: Detta är även globalt yrke, vilket gör att många yngre ser det som en möjlighet att skaffa sig en utbildning som även kan fungera utomlands. Det är helt riktigt. Oavsett vilket land du vill jobba i: är du duktig inom ditt yrke så har du jobb.

Är man som arbetsgivare eller privatperson intresserad av utbildningen så ska man ta kontakt med arbetsförmedlingen i Norrköping.
– Det ser ut som vi kan komma att dra igång ytterligare en ”kull”, nu till mars så både företag men framför allt sökande är mer än välkomna hit.

Utbildningens längd är i grunden tänkt att spänna över fyra månader, men är lite olika lång beroende på arbetsgivaren.
– Man vill ju först och främst ha ut folk i serveringen till sommaren, när det är hög belastning på restaurangerna. Det blir en komprimerad och intensiv utbildning.

Serveringsutbildningen är utformad med intentionen att leda till arbete, där studenten får anställning hos arbetsgivaren efter utbildningen.
– Utbildningen ger studenten mycket kunskap och erfarenhet genom sitt praktiska upplägg, men det bästa är ju att det här genererar ett arbete i slutändan, sammanfattar Jonathan med ett leende.

 

Text: Björn Lisinski
Foto: Pexels / Pressbild

Tidigare publicerat i Affärsstaden #2 2022