You are currently viewing Fritt fall  och svävande frihet
Foto Roger Nyström

Fritt fall och svävande frihet

Hopparna börjar samlas i hangaren. Utrustningen ses över och man förbereder sig för kvällens hopp. Någon kollar vind och väderleksfakta på skärmen vid ingången. Niklas ”Kicke” Dernestål håller som bäst på att packa sin skärm på den del av golvet som utgörs av en packmatta.

Piloten Thomas Andersson Öhman tankar och ser över klubbens flygplan, en Airvan GA-8. Snart börjar de första åtta hopparna samlas kring flygplanet som ska ta dem upp i kvällens första lift.

I en gul väst går Tomas Söderström omkring med kommunikationsradio och håller ett vakande öga på förberedelserna. Han är kvällens hoppledare och den som ansvarar på marken för hela övningen. Med radion håller han kontakt med piloten och den av hopparna som inför liften fått ansvaret att vara liftchef och bestämma hoppordningen.

En tandeminstruktör går igenom en sista gång med sin tandemhoppare hur allt ska gå till. Tandemhopp innebär att man ihopkopplad med en rutinerad tandeminstruktör får uppleva känslan av fritt fall i rasande 200 km/timmen från 4 000 meters höjd. Någon minut senare gungar man tryggt under fallskärmens paraply och flygs till landningsplatsen av instruktören. Hela resan ner tar kanske 5-7 minuter, men blir ett minne för livet.

För en del blir tandemhoppet en extra kick och leder till ett nytt fritidsintresse. Så började allt för fallskärmsklubbens vice ordförande Kim Lundmark som fick ett tandemhopp i 25-årspresent.

– När jag landat visste jag att det här måste jag göra själv en dag, berättar Kim Lundmark.

Idag, bara några år senare, har han genomgått utbildningen som innebär ett par helger teori och praktiska övningar på marken och sen en helg med hoppning. Därefter ska man göra 15 godkända hopp under överinseende av en hoppinstruktör. När man får det efterlängtade hoppcertifikatet kan man börja utforska luftens möjligheter på egen hand.

Fallskärmshoppning är ingen billig sport. Förutom utbildningen som går på runt 15 000 kr är detta en utpräglad materialsport. Skärm, dräkt, hjälm och övriga tillbehör kan köpas begagnade för någonstans emellan 25 000 och 40 000 kr. Blir man riktigt biten och vill köpa nya grejer börjar priserna runt 70 000 kr. Som i de flesta materialsporter finns antagligen ingen övre gräns utan ”the sky is the limit”.

Kim, som inte tillhör de allra aktivaste, gör runt 20-25 hopp per år. Varje hopp kostar 200 kr så visst blir det en del pengar det också. Några av de ivrigaste hopparna hinner med flera hopp en kväll.

Flygplanet har lyft och stiger mot skyn. Snart är det uppe på 1 500 meter och två hoppare syns snart som små prickar bakom planet. De faller fritt bara en kort bit innan de vecklar ut sina skärmar och dalar som maskrosfrön ner mot flygfältet. Just dessa två hoppare har fått tillstånd av hoppledaren på marken att landa på själva flygplatsen. Snart glider de in och landar elegant bara några meter från där de steg i flygplanet för mindre än 20 minuter sedan.

Samtidigt har flygplanet nått upp till 4 000 meters höjd och syns bara som ett litet vitt plustecken mot sommarhimlens klarblå botten. Hoppare efter hoppare lämnar planet. Från den här höjden kan hopparna falla fritt i någon minut innan de aktiverar fallskärmen och manövrerar mot landningsplatsen som är en klippt fyrkant ute bland åkrarna runt flygfältet. Det är visserligen inte hela världen om någon landar i fälten, men för att behålla en bra relation till bonden har klubben bestämt att den som missar nedslagsplatsen betalar tjugo kronor i avgift till bonden. För de mer rutinerade hopparna är det ju heller inte så kul att efteråt få höra att man varit ute och inspekterat åkern.

Hopparna sveper en efter en stilla in mot landningsplatsen. Det enda som bryter tystnaden är tandemhopparen som ömsom skrattar, ömsom tjuter av förtjusning ungefär som en tivolibesökare i berg-och-dalbanan. Och precis så spännande och härligt ska det naturligtvis vara att få göra sitt första fallskärmshopp fastspänd framför en trygg instruktör.

[title size=”3″ start=”yes”]LINKÖPINGS FALLSKÄRMSKLUBB[/title]

Funnits sedan: 1973
Antal medlemmar: ca 70
Åldersspann: 16-75 år
Sammanlagt antal hopp per år: 4 000-5 000

Klubben är mycket framgångsrik i tävlingssammanhang och har exempelvis ett flertal SM-segrar i precisionshoppning. Klubben har medlemmar som ingår även i såväl den civila som den militära landslagstruppen.

För den som vill testa erbjuder klubben tandemhopp med erfaren instruktör för 3 000 kr.

[title stop=”yes”][/title]

TEXT: Roger Nyström

FOTO: Roger Nyström

Tidigare publicerat i Affärsstaden 7 – 2017