You are currently viewing Fikratsson Bil – Från parkering till jätteanläggning
SINSKI Bröderna Rufat och Teymur Nasirov vid bygget av den nya anläggningen i Mantorp. Foto: Björn Lisinski.

Fikratsson Bil – Från parkering till jätteanläggning

När bröderna Teymur och Rufat Nasirov startade Fikratsson Bil sålde de bilar på parkeringsplatser och hade en husvagn som kontor.
15 år senare driver de två bilhallar i Linköping och Mjölby med en total omsättning på över 200 miljoner kronor – och håller på att bygga en 3 500 kvadratmeter jätteanläggning i Mantorp som kostar runt 50 miljoner kronor.

Man kan lugnt påstå att enormt mycket har hänt sedan bröderna Nasirov drog i gång sitt företag på Tornbyområdet i Linköping 2007.
– Vi började i en väldigt liten skala och hade inte ens någon lokal. Kunderna fick komma och titta på bilarna på några parkeringsplatser som vi hyrde. Sedan hade vi kontoret i en husvagn som stod där intill, berättar storebror Teymur med ett leende.

– En del kanske tyckte att det var lite konstigt, men de märkte fort att vi är seriösa och ärliga. Därför gick det bra för verksamheten direkt, fortsätter lillebror Rufat.

Ganska snart kunde de hyra en lokal att använda som både bilhall och kontor – och den har sedan dess bytts ut till en ännu större på ungefär 1 700 kvadratmeter.
– Det inkluderar även en yta för rekond och verkstad, som vi tycker är väldigt viktigt att kunna erbjuda våra kunder, framhåller Teymur.

Visningshallen har plats för ett 70-tal olika bilar – av en mängd olika modeller, där samtliga är begagnade.
– Vi är en märkesoberoende MRF-handlare och att vi är certifierade där innebär många fördelar för kunderna vad gäller bland annat garantier, säger Teymur.

2012 var han även med och startade upp Becko Bil i Mjölby tillsammans med en annan kollega. Efter bara ett år sålde Teymur sin del – för att 2019 köpa tillbaka hela företaget ihop med sin bror.

Becko Bil har en yta på ungefär 1 100 kvadratmeter, samt har även verkstad och rekond också. Där brukar antalet bilar i hallen ligga på ungefär 60.

Trenden på båda anläggningarna är att omsättningen har ökat så gott som varje år.
– Under 2021 låg den på 122 miljoner kronor i Linköping och 87 miljoner kronor i Mjölby, alltså 209 miljoner kronor totalt och det kan mycket väl bli en ökning när siffrorna för 2022 blir klara, berättar Rufat.

– Sammanlagt i de olika butikerna säljer vi över 1 000 bilar per år och ungefär 35 procent av dessa är online. Genom väldigt goda omdömen från våra kunder har vi byggt upp en stor trovärdighet, vilket gör att mer än en tredjedel köper bilar utan att se och känna på dem live. De har bara sett dem på bilder och videos. Sedan kommer vissa och hämtar dem, medan vi har hemleverans upp till 50 mil för de som önskar det, förklarar Teymur.

För tillfället är de i full gång att bygga en ny jätteanläggning på 3 500 kvadratmeter i Mantorp, vid Depot köpcentrum.
– Det blir en av Östergötlands absolut största och modernaste hallar för begagnade bilar. Vi räknar med att ha ungefär 20 anställda där, en del anställda från Linköping kommer att följa med dit, säger Teymur.

– Det är ett väldigt bra och attraktivt läge intill E4:an, vilket är en stor fördel – inte minst för alla kunder som kommer utanför Östergötland eftersom det går fort och smidigt att åka, menar Rufat.

Satsningen kommer att kosta ungefär 50 miljoner kronor och butiken beräknas ha plats för ungefär 100 bilar.
– Tänk om någon hade sagt till oss 2007, då vi alltså sålde bilar på parkeringsplatser utomhus, att vi i 15 år senare skulle ha två bilhallar och vara på väg att bygga en tredje för 50 miljoner kronor…ja, det hade vi nog inte riktigt trott på, skrattar Teymur.

En otroligt häftig resa – där bröderna genom åren har kompletterat varandra på ett fantastiskt bra sätt.

Teymur var den som hade erfarenhet inom bilbranschen innan, efter att ha arbetat som billackerare på en firma – medan Rufat hade utbildat sig till civilekonom.

I dag är Teymur 38 och Rufat 34 år – och de har sina kontorsplatser bara någon meter från varandra.
– Det fungerar jättebra att jobba ihop och vi är faktiskt aldrig osams. En styrka är att vi alltid har haft en mycket bra kommunikation med varandra. Den pågår ständigt, då det hela tiden är nya frågeställningar att ta hand om, säger Rufat.

Och tro inte att de får nog av att ses hela dagarna – de umgås även en hel del på fritiden.
– Vi trivs och har roligt tillsammans. Även vår pappa jobbar hos oss, som materialinköpare. Det är förresten från honom som företagsnamnet är döpt ifrån, han heter nämligen Fikrat, säger Teymur.

 

Det här är Fikratsson Bil AB / Becko Bil AB

Startade: Fikratsson Bil startade 2007 i Linköping och Becko Bil 2012 i Mjölby.
Produkt/bransch: Märkesoberoende MRF-handlare av begagnade bilar, som även erbjuder verkstad och rekond.
Antal anställda: Fikratsson har tio anställda i Linköping och Becko Bil sex anställda i Mjölby.
Omsättning: Fikratsson hade 122 miljoner kronor i omsättning under 2021, medan Becko Bil hade 87 miljoner kronor samma år.

 

Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden #10 2022