You are currently viewing Ett utflyktsmål för alla smaker
Jag vill inte att någon ska gå härifrån och vara missnöjd. Vi vill göra det lilla extra och det är extremt viktigt att vår personal alltid är trevliga, charmiga och bemöter alla på bästa sätt. Det berättar Staffan Linde, som gärna bjuder på sig själv och det är något som går hem hos gästerna. Foto: Björn Lisinski

Ett utflyktsmål för alla smaker

När Staffan Linde planerade att öppna en restaurang på landsbygden utanför Vadstena möttes han av många skeptiska kommentarer.
I somras firade Ladugård 206 20-årsjubileum – ett stort utflyktsmål som även har en ostbutik utöver det vanliga, en inredningsbutik, samt ett kafferosteri med kafé som drivs av familjen Isaksson.

Staffan Linde är uppvuxen på Hufvudstad Gård, där hans pappa drev ett hönseri i 20-talet år – och lämnade över till sin son 1999.
Men då med fokus på spannmål.
– Med nya krav hade anläggningen blivit för omodern att bedriva ett hönseri i. När pappa gick i pension satsade jag därför på en renodlad spannmålsanläggning, berättar Staffan.

Som den entreprenör han är, föddes tankar på att starta någon mer typ av verksamhet på gården – och då uppstod Ladugård 206.
– Många var fundersamma och skeptiska till att jag valde att öppna just här, med tanke på att det ligger på landsbygden. De menade att det hade varit bättre mer centralt i Vadstena – som ju lockar många turister. Men jag tänkte att erbjuder man bara en bra och attraktiv verksamhet så kommer kunderna i vilket fall.
Och det hade Staffan helt rätt i.
I den mysiga ladugården intill familjen Lindes hus öppnades först ett kafé med lite annorlunda mackor – som tillagades efter kundernas önskemål. Något som blev en succé.

Några år senare ändrades inriktningen till en restaurang med matigare rätter – och efter en jobbigare period visade det sig bli ett lyckodrag.
– Vi var ganska tidigt ute i trenden att locka fler besökare ut till landsbygden och vi har genom åren fått höra väldigt mycket positivt om vår ladugård. Den är ju vårt andra hem och vi vill att även gästerna ska känna likadant. Det ska vara ett ställe där man vill hänga och umgås med sin familj och sina polare – och har faktiskt hänt många gånger att folk sagt att de skulle vilja bo här, ler Staffan.

Han arbetade som lantbrukare i totalt åtta år – varav fem parallellt med kaféet/restaurangen.
– På den tiden var den bara öppen på sommartid och därför fungerade det rätt okej att kombinera. Men jag skulle ljuga om jag inte sa att det var väldigt slitigt och körigt ibland. Det kunde hända att det behövdes en kock till i restaurangen när jag var ute och körde på åkrarna. Eftersom jag är utbildad kock var det bara att hoppa av traktorn och byta om kläder (haha).

Med åren har även en ostbutik och en inredningsbutik kommit till i samma lokaler. Den sistnämnda drivs av hans fru Sara – men hon är samtidigt lärare på hundra procent.
– Sara planerar och är med och driver inredningsdelen framåt. Men den har vi hjälp med att sköta av hennes mamma, alltså min svärmor, och det upplägget går jättebra. Många tycker om att vi har allting på samma yta. Man kan säga att man sitter och äter i en inredningsbutik och att vi även har en del med ett mycket välsorterat ostsortiment.
Det handlar om en tio meter lång och välspäckad fönsterdisk – där ungefär 150 olika ostsorter huserar.
– Vi sticker inte bara ut när det gäller antalet sorter, utan också att vi har ett eget osthotell. Ett liknande sådant tror jag att vi till och med kan vara ensamma om i Sverige. Till det köper vi in ostar och lagrar, samt smaksätter ibland. Något som är mycket uppskattat.

Hur är generellt sätt intresset och kunskapen om ostar i dag hos kunderna?
– Ganska stort, skulle jag säga. Dels är det ökat intresse, många vill unna sig något gott och har säkert också lärt sig en hel del under resor utomlands, menar Staffan. Nu har vi precis också börjat med chark i vår ostbutik. En rätt stor satsning med ett rejält utbud av lufttorkade skinkor och salami.
Ladugård 206 har öppet torsdagar till och med söndagar varje vecka och antalet anställda beror på årstid. Allra flest är det på somrarna. I somras arbetade exempelvis sju bara i restaurangen, som hade mellan 230 och 250 ätande gäster per dag.

Även 17-åriga dottern Ellen och 15-åriga sonen Hugo hjälper till ibland – inte minst på sommarlovet då Ellen serverade och Hugo jobbade i köket med disken tillsammans med ett par kompisar.
– Det är verkligen jättekul att hela familjen är engagerad. Sedan kanske inte barnen vill jobba här när de gått ut skolan, men det är roligt att de gör det nu, ler Staffan. Jag älskar den här ladugården och eftersom vi bor precis bredvid är det inte många dagar som jag inte går in här inne. Det är svårt att hålla sig borta även när man är ledig (haha).

Sedan ungefär två år tillbaka kan man även lägga till kafferosteriet och kaféet – som familjen Isaksson hyr in sig i lokalen och driver.
– De rostar sitt eget kaffe och skapar en fantastiskt god doft. Det går både att köpa hem nyrostat eller dricka på plats i kaféet med en massa goda sötsaker. Helt klart lyfter den delen oss ytterligare och betyder mycket, framhåller Staffan.

Varför heter ni just Ladugård 206 förresten?
– Ladugård är ju säkert ganska uppenbart, men att det är just nummer 206 beror på att vägen utanför heter så. Det är faktiskt många som inte alls hade tänkt på. Men vi kallas ofta ”Ladan” eller ”206:an”.

För tillfället har ni döpt restaurangen till Restaurang Parentes går att läsa på era sociala medier – vad beror det på?
– Med alla ökade kostnader – allt från el till råvaror – hade vi för tillfället inte råd att ha kvar vår kökschef. Något som förstås var väldigt tråkigt. Men vi hoppas kunna öka till full styrka från 1 juli nästa år igen. Eftersom jag gillar att ha en skön stämning och att tramsa tyckte jag att Restaurang Parentes passar bättre just nu. Detta eftersom det är jag som lagar maten. Visst är jag utbildad kock, men jag brukar skoja om att man inte ska ha för höga förhoppningar och menyn varierar efter förutsättningarna (skratt).

Staffan bjuder gärna på sig själv och det är något som går hem hos gästerna. Han gör ofta roliga inlägg på företagets Facebook och hemsida.
– Jag vill inte att någon ska gå härifrån och vara missnöjd. Vi vill göra det lilla extra och det är extremt viktigt att vår personal alltid är trevliga, charmiga och bemöter alla på bästa sätt.
Hur oroad är du för egen del och restaurangbranschen i stort med alla ökade kostnader i samhället?
– Jag är jätteoroad för privatpersoner och företag över lag. Risken är ju att höjda räntor, kraftigt ökade elkostnader och även mycket dyrare råvaror gör att många får stora problem att klara sig. För vår del är jag däremot inte så orolig, med tanke på att vi äger vår fastighet och inte har så mycket lån kvar. Vi är bra på att ställa om – som under pandemin, säger Staffan Linde.

Det här är Ladugård 206

Startade: 2002.
Produkt/bransch: Ett utflyktsmål strax utanför Vadstena – där Staffan Lindes familj äger och driver en restaurang, ostbutik med chark (nystartat) och inredningsbutik i sina egna lokaler. Familjen Isaksson hyr in sig och erbjuder ett kafferosteri och kafé.
Antal anställda: 3,4 personer i snitt på ett år. På sommaren är det fler som jobbar.
Omsättning: Under 2021 hamnade den på cirka fyra miljoner kronor och beräknas att öka till ungefär fem miljoner kronor 2022.

 

Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden #10 2022