Det som började med ett brinnande intresse för superhus, så kallade lågenergihus, och en egen husrenovering resulterade i ett företag som idag är en av landets ledande aktörer inom solkraftsområdet och som utvecklar, säljer och bygger solkraftsanläggningar till villor, lantbruk, offentliga fastigheter och industrier från Ystad till Haparanda. Och som dessutom bedriver egen forskning om solenergi för att påskynda vägen till färre klimatavtryck och ett mer hållbart samhälle.
Vi träffar Andreas Molin, grundare och ägare av PPAM Solkraft. I företagets lokaler på Ljungs tegelbruk utanför Ljungsbro berättar han om resan.
– Jag är född och uppvuxen här i Ljungsbro, bara ett par hus från det hus som blev startskottet till företaget, och där jag bor nu, säger han och menar att det är en ganska rolig tillfällighet som också bidrar till tanken på cirkulär hållbarhet i stort och att allting faktiskt hänger ihop.
Intresset för miljö och för att ta vara på naturens krafter på ett hållbart sätt har alltid funnits och efter gymnasiestudierna på Katedralskolan gick flyttlasset till Västerås och en magisterexamen inom energi- och miljöteknik.
– Att kvantifiera miljöeffekter i form av energi gör att det blir mer förståbart och något som man kan ta till sig, säger Andreas och förklarar att det är lättare att jämföra hur långt man kommer på 1 liter bensin och förstå att den motor som drar mindre är bättre för miljön. Svårare kan det vara att förstå hur mycket ström man gjort av med. Många vet inte skillnaden på kilowatt, som är effekten och kilowattimmar, som är mängden man förbrukar, säger han.
Exjobbet gjordes på KTH, med forskning på bränsleceller och den problematik som uppstår när det blir minusgrader och vattnet i cellerna riskerar att frysa.
– Jag skötte drift och underhåll av GlashusEtt, miljöinformationscenter och en del av miljösatsningen Hammarby Sjöstad, berättar Andreas. Tanken var att demonstrera hur man kan driva hela husets energibehov genom att lagra energi i vattenkraft och föra tillbaka den som el genom bränsleceller. Ett jättespännande projekt; då en vision och nu en del av en fungerande verklighet.
Samtidigt närde han en dröm om att bygga ett eget superhus. Att omsätta alla kunskaper och möjligheter i sin egen verklighet. Ark efter ark i stora excelfiler fylldes med beräkningar, hypoteser och slutsatser och så småningom köptes en tomt där byggnationen skulle ta vid.
– Men då sa stadsarkitektkontoret nej, berättar Andreas. De ansåg att det stajlade, och ganska speciella huset inte skulle passa in i stadsbilden.
Istället köpte familjen ett 70-talshus i Finnängen, bara ett par tomter från föräldrahemmet i Ljungsbro. Man flyttade in och så småningom togs beslutet att i samband med renovering och tillbyggnad göra om det huset till ett miljösmart och energineutralt boende.
– Startskottet blev att vi behövde dränera runt huset. Betongen riskerade att börja lukta och vi behövde värma grunden och isolera utåt. Vi ville också fuktsäkra och se över lufttätheten så inte kondens skulle riskera att orsaka mögel i isoleringen.
Samtidigt som renoveringen utfördes hade Andreas en doktorandtjänst på Linköpings universitet och föreläste om lågenergihus runt omkring i Sverige. Han upptäckte att intresset för solceller och att leva och bo energismart var stort bland både privatpersoner och näringsidkare. Framför allt gårdar och lantbruk runt Ljungsbro visade intresse för Andreas sätt att ta vara på solenergin och sänka sina elkostnader.
– Tanken var inte att bli ett stort företag, säger Andreas. Med det ena gav det andra, kunderna.blev fler, och när omsättningen uppgick till 40 miljoner blev det dags att anställa om det skulle vara hållbart att fortsätta.
Den enskilda firman Perpetuum Automobile, vilket direkt översatt betyder evighetsmaskin, lämnade över verksamheten till ett nystartat aktiebol som fick ta det förkortade namnet PPAM AB.
– Pratiga Pappan Andreas Molin, säger dottern, skrattar Andreas och fortsätter berätta om hållbarhetsvisionen som är den röda tråden genom hela verksamheten. Våra produkter och verktyg är inte av evighet, men vårt arbetssätt och våra principer ska göra det möjligt att leva på ett sätt som är hållbart i längden.
Att anställa kan vara ett stort steg i en entreprenörs resa, och det krävs mer än man kan tro att våga lämna över ansvaret till någon annan. Men det är nödvändigt för att kunna utveckla – och utvecklas.
– Jag drivs av äventyrslust och av envishet, säger Andreas. Och jag tror att det är vad som behövs för att realisera idéer. Under de första åren krävdes det att jag jobbade mycket. Och det var verkligen jobb både dag och natt. När organisationen sedan var uppbyggd och jag kunde gå från hands-on till mer övergripande uppgifter frigjordes också tid till annat.
Han berättar om äventyrsresor till Sydamerika, om tältresning i snöstorm, mc-semester på Zanzibar och bestigning av Elbrus i Kaukasus som med sina 5642 meter över havet är Europas högsta topp.
– 2019 gjorde jag en riktig drömresa då jag flög till Mongoliet och köpte en MC som jag sedan körde hem. Ett otroligt äventyr som bland annat gick genom den torrlagda Aralsjön i 42 graders värme och som gav utmaningar på många plan. Till exempel var det långt mellan platser för påfyllning av såväl vatten som bränsle och tanken på ett uppladdningsbart solcellsbatteri slog mig mer än en gång, ler han.
På hemmaplan består utmaningarna av andra saker. Med monteringsarbeten på tak finns förstås säkerhetskrav ur arbetsmiljöperspektiv med fallskydd, utbildningar och riskanalyser, men de största utmaningarna är mest av administrativ karaktär. Bygglov, till exempel som ibland drar ut på tiden.
– Just nu har vi fått klartecken på ett uppdrag som hittills tagit ett och ett halvt år, ler Andreas lite uppgivet. Men det är väl det som kännetecknar företagaren – att det där med att ge upp inte är ett alternativ.
Att hålla fast vid sin vision och att vara sann mot sin värdegrund är något som Andreas också tycker är av stor vikt.
– Vårt motto är sann hållbarhet och det måste vi ha med oss genom hela verksamheten för att vara trovärdiga. Det betyder att vi till exempel inte ger oss in i solcellsparker som kräver markexploatering. Det är inte hållbart. Däremot ser vi gärna att våra paneler används där de kan fylla en extra en funktion. Om vägen redan finns kan vertikala paneler fungera som till exempel bullerskydd, broräcken eller i busskurer.
Han berättar om att man i sin forskning fokuserar på dubbelsidiga solcellspaneler och hur effektiva de är i olika tillämpningar. Till exempel kan de, förutom att användas fristående, även integreras arkitektoniskt i byggnader som semitransparenta fönster eller monteras utvändigt som solskydd, terrassräcken eller balkongfronter.
Naturligtvis handlar sann hållbarhet också om att leva som man lär.
– Vi är noga med att både företaget och personalen är måna om klimatet. Vi köper så långt vi kan närproducerat och ekologiskt, gör beräkningar för att minska svinn. Vårt kontor är så energieffektivt som möjligt med tjock isolering, effektivt värmesystem med värmeåtervinning och LED-belysning. Givetvis har vi solcellsanläggning på taket, alla företagets bilar går på el eller HVO och de anställda erbjuds förmånsbilpaket med laddbilar.
Intresset för solceller fortsätter att vara stort, både från företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner och Andreas märker att många attraheras av tanken på att få en bättre hushållsekonomi samtidigt som man vill vara med och dra sitt strå till stacken för att minska användandet av fossila bränslen.
– Koleldandet försvinner mer och mer, vilket jag förstås tycker är jättebra. Den kalla vintern vi har nu tror jag också kommer att bidra till en rush då man i effektbristens spår får svart på vitt hur mycket man betalar för elen. Och det är ofta en orsak till att man gör slag i saken och tar tag i det där som man kanske gått och tänkt på, men som inte blivit av.
I framtiden tror Andreas att användandet av solceller kommer att bli ännu mer allmänt. Inte bara laddning av elbilar och automatiserade värmepumpar, utan också nya, roliga och spännande produkter för såväl nytta som nöje kommer utvecklas.
– Att testa nya idéer är något av det roligaste, menar Andreas. Se vad som kan bli något bra, ta vara på det och utveckla det. Att samtidigt släppa taget om idéer som inte kommer att leda någonvart kan vara svårt.
Han citerar Petter Stordalen som sagt att Den bästa idén är den som kan genomföras, och menar att man måste utvärdera vad som verkligen är värt att satsa tid, energi och pengar på. Sen är det bara att köra på. Tro på sin idé och inte ge upp.
– Så frön, vattna lagom och njut av skörden!
Text: Mirjam Lindahl
Foto: Björn Lisinski