You are currently viewing En plats där tiden nästan stått still – Häfla Hammarsmedja

En plats där tiden nästan stått still – Häfla Hammarsmedja

Historiens vingslag känns nära på Häfla Hammarsmedja som ligger i Hällestad Bergslag strax norr om Rejmyre. Här finns ett gediget stycke industrikultur att ta del av om man bara tar sig en liten åktur i Östergötlands norra delar.

Torbjörn Zimmermann, som varit engagerad i stiftelsen runt Häfla Hammarsmedja i mer än 20 år, berättar att Övre Häfla Bruk är en av Sveriges bäst bevarade industrimiljöer.
– Här ser det i stort sett ut som den dagen smedjan stängde ner 1924, säger han och fortsätter berätta att smedjan som anlades redan 1682, är ett minnesmärke över svensk järnhantering och bjuder besökaren på en unik upplevelse av svensk industrihistoria och människors vardag från 1600-talet fram till 1900-talet.

Övre Häfla Bruk är ett komplett brukssamhälle som omfattar 19 hus där hammarsmedjan och smedbostäderna kanske är de mest intressanta.
– I den gamla arbetarbostaden ”Grålus”, som är byggt av lera och halm, kan man se hur människorna vid bruket bodde och levde, berättar Torbjörn som guidat många tillresta besökare och turistgrupper genom bostadshusen och hammarsmedjan där man får en god inblick i både smedfamiljernas vardag och smedernas arbetsmiljö med de olika verktyg och maskiner som användes.

Han berättar att här finns bland annat Sveriges enda bevarade räckhammare som var vanlig under 1600- och 1700-talen och en unik smälthammare från 1830-talet. Just denna har ett hammarhuvud som är gjutet i Finspång och väger över 700 kilo! Och att man också får se en av Sveriges tre bevarade Tyskhärdar vars färskningsmetod – tysksmidet – infördes av Gustav Vasa på 1500-talet, en Lancashirehärd och en helt unik blåsmaskin av Bagges konstruktion.

Sedan 1934, 10 år efter att smedjan lades ner och verksamheten flyttades ner till Hävla samhälle, är bruket förklarat som industriminne. På 1980-talet bildade Häfla Bruk AB tillsammans med Finspångs kommun en stiftelse vars uppgift är att förvalta och bevara den unika anläggningen, och på 1990-talet blev det utnämnt till byggnadsminne.
– När jag flyttade till Hävla trakten från Skärblacka, fastnade jag för bruket och berättelsen runt det eftersom jag har ett stort intresse för teknik och industrihistoria, säger Torbjörn och fortsätter berätta att det är många ideella timmar som läggs ner av engagerade medlemmar på underhåll, renoveringar, administration och guidningar.

Smedjan har frivillig entré och håller öppet dagligen under högsäsong som i år är mellan midsommardagen den 25 juni och 14 augusti. Då kan man få spontanguidning på plats mellan klockan 11 och 17, men är man en grupp rekommenderar Torbjörn att man bokar en guidning för absolut bästa upplevelse.
– Och den 27 augusti kommer vi äntligen att få arrangera Smedjans Dag igen, säger han och berättar om en heldag full av upplevelser, när sågen går och man bränner tjära och lagar kolbullar till ackompanjemang av folkmusik. Förr om åren, innan corona, har vi haft härliga dagar med upp emot 2 000 besökare och runt 100 ideellt arbetande funktionärer. Så självklart hoppas vi på lika stor uppslutning i år!

Vill man besöka Häfla Hammarsmedja är det fina grusvägar att cykla på eller så tar man bilen, men det går att komma sjövägen. Är man ute på paddelleden i norra Östergötland där bl. a sjöarna Regnaren och Vagnaren ingår, måste man lyfta kanoten förbi Häfla hammarsmedja.
Så varför inte passa på att stanna till, ta del av historien, äta en glass och dricka lite kaffe samt njuta av platsen som inte bara är väldigt intressant utan även otroligt vacker!
–Varmt välkommen! hälsar Torbjörn.

Text: Mirjam Lindahl
Foto: Torbjörn Zimmermann

Tidigare publicerat i Sommarguiden – 2022