You are currently viewing Edvins mål: 200 auto_matiska butiker

Edvins mål: 200 auto_matiska butiker

– Allt går om man vill! Det säger Edvin Johansson, 22 år ung men redan en erfaren entreprenör. Som 13-åring skaffade han sitt första sommarjobb och i februari i år tilldelades han Företagarnas utmärkelse för årets unga företagare vid Linköpings Näringslivsdag.

Med ett fantastiskt driv och en obändig tro på att det alltid finns en lösning är Edvin idag på god väg att skapa något riktigt stort; en kedja av obemannade matbutiker som lönar sig även på små orter och i samhällen utanför stadskärnorna.

Edvin är uppvuxen på landet, och trivs som allra bäst där djur och natur finns nära. Under skoltiden red han på en gård där det också producerades ägg.
– Där såg jag en möjlighet som jag ville ta tillvara på berättar han. Eftersom jag ändå åkte till och från stallet så ofta kunde jag kanske köpa ägg och sälja hemma i Ekängen.
Och så startade han Äggboden i ett skjul i sin mammas trädgård. Äggboden vidareutvecklades så småningom till Ägghem där Edvin levererade äggen hem till kunderna, medan han också bokade sommaruppdrag åt lillebror som åkte runt på moppe och tog hand om semesterlediga villaägares gräsmattor under namnet Ekängens gräsklipp.
Efter gymnasieexamen från Naturlinjen med mattespets på Berzeliusskolan fortsatte Edvin läsa vid Linköpings Universitet, men även om han alltid haft lätt att lära sig och haft det enkelt för sig i skolan så tröttnade han ganska snart på studentlivet.
– Det är så mycket roligare att driva företag än att plugga, skrattar han och menar att han lär sig mer på det här sättet. Och det är andra lärdomar man får genom att planera strategier och marknadsföring, ta hand om bokföring, kontakta myndigheter och lösa problem och hinder som uppkommer längs vägen. Jag bygger ett värde för mig själv.

Uppvuxen i Ekängen hade Edvin själv upplevt saknaden av en matbutik, och genom att Äggbodens kunder gång på gång frågade om han inte kunde ta in lite fler varor till sin bod, förstod han att det definitivt fanns kundunderlag för något mer.
– Jag insåg att det bara var en tidsfråga innan det skulle komma någon och etablera en butik i samhället, och varför skulle inte denna någon kunna vara jag? Så jag ringde kommunen och frågade om jag kunde driva butik i en Attefallsstuga på mammas tomt utan bygglov.
Han skrattar och säger att svaret inte helt oväntat blev att det naturligtvis inte gick för sig. Men skam den som ger sig.
– Många klagar på att det är svårt och krångligt med lagstiftningen, och visst – ibland kan det vara lite träigt trist och svårt att förstå byråkratsvenskan, men allt står där och det är bara att läsa och följa listan. När det gällde äggpackeriet som jag hade i pappas källare kontaktade jag livsmedelsverket för att ta reda på vad som gällde. Och så checkade jag av punkt efter punkt. Egentligen är det inte svårare än så.
Samma sak med butiksidén; Edvin tog reda på vad som krävdes för att driva butik, sökte bygglov och köpte en bok.
– Illustrerad bygglära, ler han. Jag hade ju aldrig byggt ett hus förut, så då fick jag väl ta reda på hur man gjorde.

Det blev ett hus av Attefallsstorlek, som Edvin själv ritade, konstruerade och byggde. Ett bank-IDsystem för in- och utpassering utvecklades, ett kassasystem köptes in och anpassades och leverantörsavtal upprättades.
Och mottagandet från Ekängen-borna var överväldigande.
– Folk var otroligt positiva och på öppningsdagen kom det 800 personer, berättar Edvin stolt. Det blev en fantastisk start som hållit i sig.

Idén med en obemannad butik är alldeles ny, och har visat sig vara ett vinnande koncept.
– Allt finns, det går snabbare än i storbutiken och du slipper dessutom åka långt. Många kompletteringshandlar mjölk, smör, frukt och sån´t. Men det finns också flera som faktiskt gör sina veckoinköp just för att det är smidigt och nära, berättar Edvin.
Den första Auto_matbutiken i Ekängen har nu fått sällskap av en i Vallastaden, och i april slår en butik i Askeby upp portarna.
– Strömmen kopplades in igår, så imorgon ska jag dit och plugga in kablarna. Det ska bli kul att få se hur det ser ut med lyse i butiken, ler Edvin.

Butikerna drivs på franchiseavtal och intresset är stort från flera håll i landet. I dagarna har möten med intressenter i Borlänge och Uppsala ägt rum och kontakter väntar också i Skåne, i Jönköping och i Stockholm.
Edvin tror inte att det är omöjligt att det nom ett par år finns 200 Auto_matbutiker runt om i Sverige.
– Egentligen helt galet, men otroligt roligt. Och naturligtvis vill vi att det ska vara en hållbar utveckling och en beständighet i affärerna. Vi har byggt upp konceptet och är nu inne i en tidig expansionsfas. Med fortsatta lokala samarbeten och med ett stadigt utvecklingsfokus kommer nästa fas att bli kraftigare och det ska bli fantastiskt roligt!

Edvin ser fram emot att fortsätta utveckla sitt företagande. Naturligtvis Auto_mat, men…
-det kommer säker många fler idéer som jag vill förverkliga, berättar han med glimten i ögat.
Och något säger mig att det kommer dröja väldigt länge innan den här entreprenören slår sig till ro på sin framtida hästgård någonstans på landet.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl