You are currently viewing Besöksnäringen i Östergötland mår bra

Besöksnäringen i Östergötland mår bra

Under 2003 hade Linköping totalt 269 596 gästnätter (hotell, vandrarhem och stugor) – något som ökade ända till 490 646 under 2017.
Och 2018 passerades för första gången någonsin halvmiljonstrecket – med 527 754 gästnätter i Östergötlands största ort.
-Med andra ord har vi nästan fördubblat antalet gästnätter på 15 års tid och ökat varje år sedan dess, framhåller Jörgen Nilsson, affärsutvecklingschef på Visit Linköping. Mellan 20-25 procent av dessa är utländska gäster, en stor del från Tyskland – men också en hel del från exempelvis Kina.
Även Norrköping har haft en kraftig ökning under motsvarande tid.
– En jämförelse mellan åren 2014 och 2017 visar en ökning på ungefär 100 000 gästnätter eller 23 procent. Däremot har det blivit en liten minskning de två senaste åren, säger Christina Leinonen, platschef på Upplev Norrköping.
Förklaringarna till de bägge östgötastädernas uppsving vad gäller besökare är flera.
Bland annat att det finns en del populära sevärdheter som i många fall utvecklats ytterligare och att antalet evenemang som lockar mycket publik även utifrån har ökat.
– Kolmårdens djurpark tillhör ju en av landets mest besökta attraktioner med uppåt 700 000 gäster på en säsong. Sedan har vi ju bland annat skärgården, industrilandskapet med ett rikt kulturliv, Arbetets museum, Stadsmuseum, Visualiseringscenter C och Knäppingsborg med shopping, som lockar turister, menar Christina Leinonen, platschef på Upplev Norrköping.

Evenemang som Bråvallafestivalen och SM-veckan har samlat många människor i staden – och under vecka 30 den här sommaren är Norrköping värdkommun för O-ringen med runt 25 000 orienterare från många olika länder.
– Den veckan brukar det vara så gott som full beläggning på våra hotell i staden i normala fall och nu blir trycket så hårt att vi söker efter privatpersoner som hyr ut sitt boende. Även Linköping och andra kringkommuner kan ju dra nytta av ett sådant stort evenemang, där gästerna inte bara ska ha någonstans att bo – utan kommer ju även att äta på restauranger, shoppa och besöka olika turistmål.

I Linköping är de största utflyktsmålen Gamla Linköping, Göta Kanal och Flygvapenmuseum.
– Men även innerstaden med Domkyrkan är något som attraherar allt fler. Linköping blev ju utsett till årets citykärna i Sverige förra året och verkligen utvecklats på senare år med betydligt fler uteserveringar och blivit mer levande, säger Jörgen Nilsson.
Till skillnad mot vad många tror har staden flest gästnätter under juli månad.
– Det blir de flesta fortfarande överraskade över och menar att Linköping inte är någon sommarstad. Men det är just vad vi har blivit på senare år, något om inte annat siffrorna visar.
Evenemangen har blivit fler, inte minst vad gäller att locka större artister som drar mer publik som exempelvis Elton John och John Cleese.
– I sommar har vi både den populära Diggiloo-turnén och Benny Anderssons Orkester uppträdande i Bergs slussar. NärCon, triathlon-SM och SM i boule arrangeras inne i stan. Dessutom lockar Stadsfesten i augusti alltid många besökare.

Det jobbas mer aktivt i båda städerna för både större konserter, utställningar, konferenser och kongresser.
När det gäller det sistnämnda samarbetar man en hel del med sin gemensamma East Sweden Convention Bureau – en icke vinstdrivande organisation med uppgift att marknadsföra Östergötland som förstklassiga mötes- och kongressdestinationer.
– Det kan vara större möten med tusentals deltagare från olika länder, som alla ska ha någonstans att bo och det blir förstås en hel del restaurangbesök och annat under perioden de är här, menar Jörgen.
Conventionbyrån drog i gång 2012 och har två anställda – en i Linköping och en i Norrköping – som jobbar nära tillsammans.
– Dessutom samarbetar vi även med Linköping genom Visit Sweden när det gäller att få hit besökare från Tyskland och Holland då Norrköping har ett direktflyg till München och Linköping ett till Amsterdam, berättar Christina.
Båda städerna kan erbjuda ungefär 3 500 bäddar vardera i hotell.

Ombyggnaden av Scandic City i Norrköping med en rejäl utökning av rum (läs en annan artikel i detta nummer) kommer säkerligen betyda en hel del – och i Linköping kommer två nya hotell att öppnas. Ett nytt Best Western och ytterligare ett Sky Hotel. Båda centralt belägna.
– Näringslivet mår bra och det är mycket positivt. Fortsätter vi att jobba på samma sätt i framtiden och utveckla nya idéer finns ingen anledning att tro att antalet besökare kommer minska – utan snarare öka, menar Jörgen Nilsson.

Fakta antal gästnätter

Siffrorna omfattar antal kommersiella gästnätter på hotell, vandrarhem och stugor i respektive stad under ett år.

Linköping
2014: 436 009
2015: 475 413
2016: 489 186
2017: 490 646
2018: 527 754

Norrköping
2014: 424 930
2015: 503 984
2016: 541 037
2017: 524 722
2018: 514 138

 

TEXT: Joakim Löwing