You are currently viewing Årets Gasell i Norrköping värnar om det familjära, fotboll och traktor-tid

Årets Gasell i Norrköping värnar om det familjära, fotboll och traktor-tid

– Jag kom inte in på den gymnasielinje jag egentligen hade tänkt mig, men någon sa ”Sök till rörmokare- det är bra. Då får du lära sig svetsa också!” skrattar Fredrik när vi ses på Fjärilsgatan i Norrköping en mörk novembereftermiddag, och han bjuder på kaffe och berättar om hur han hamnade i VVS-branschen från första början.

Rörmokare blev han alltså, och efter gymnasiet fick han anställning på det företag som han fem år senare tog över, och som på lite krokiga vägar nu är Månsson Rör och Värmepumpar AB.

– Vi är en totalentreprenadfirma när det gäller både värmepumpar och rör. Vi jobbar både med installationer i befintliga fastigheter och med nybyggnationer, säger Fredrik som tycker att det mest utmanande är att få komma med i ett tidigt skede i ett projekt. Att få vara med och skapa lösningar, utforma idéer och rita på förslag.

– Här finns inga standardlösningar, utan varje projekt är unikt och nytt. Det är det som gör arbetet så utvecklande och spännande.

Månsson Rör och Värmepumpar har idag 65 anställda i Norrköping och 7 på filialen i Västervik. Och Fredrik värnar mycket om den familjära känslan, trots att personalstyrkan ökar.

– Vi vill jobba med förtroende, säger Fredrik. Mot kunder, leverantörer och personal. Man tillbringar så mycket tid på sitt jobb och med sina arbetskamrater, nästan mer än med sin ”riktiga” familj, så för mig är det viktigt att man kan känna sig hemma på sin arbetsplats.

Samhörighet och prestigelöshet är ord som Fredrik tycker kännetecknar arbetslaget, och han berättar att många av de leverantörer och kunder som besöker dem kommenterar just att det känns så gott och avslappnat, så familjärt. Och det gillar han att höra.

fredrikm_fotomirjamlindahl_s
Fredrik Månsson har varit i VVS-branschen sedan studenten, och verkat som företagare sedan han var 22 år.

Som företagsledare är Fredrik glad att han har den praktiska kunskapen och erfarenheten i botten, även om han i dagsläget inte jobbat speciellt mycket ute.

– Det är mycket lättare att undvika missförstånd när vi talar samma språk. Och så vet jag ju också hur det fungerar ute på en byggarbetsplats eller vid en installation, och kan ta med det i beräkningarna och planeringen. Men visst händer det att jag saknar hantverket i det hela, säger han och tar en klunk av det svarta kaffet.

Månsson Rör och Värmepumpar jobbar främst i ett område från Oskarshamn upp till Stockholm, men det har hänt att de åkt längre än så.

– I början av 2016 gjorde vi ett stort jobb på Grönland, berättar Fredrik. Det var ett häftigt projekt! Inte minst med tanke på att de inte är med i EU och med allt som det medförde i tullkontakter och deklaration av verktyg och material och så vidare. Men också utmaningen i att göra alla ritningar på distans och sen få se att allt stämde perfekt när montörerna fick det på plats.

Men det byggs mycket även på hemmaplan och Fredrik säger att han faktiskt aldrig varit med om något liknande.

– Åren 2013/2014 började det röra på sig ordentligt och det byggs fortfarande för fullt både i Östergötland och på andra håll i Sverige. Vi har precis avslutat ett stort jobb med nya Clarion Hotell här i Norrköping, i Linköping är vi med i nybygget på US och har vi ett stort projekt på gång i Södertälje, där första etappen omfattar 425 lägenheter. Så visst har vi att göra!

Det roligaste, säger Fredrik, är att få vara med i ett helt nytt projekt, där rör och värmepumpar blir en helhet. Men det är också väldigt spännande att få vara med och till exempel jobba med de gamla industrilokalerna som finns i Norrköping. Utmaningen att få till moderna teknik på ett sätt som smälter in i miljön.

– Vi vill utmärka oss genom att vara duktiga på mycket. Vara bra och flexibla. Vi vill kunna erbjuda det stora företagets kapacitet, men med det lilla företagets engagemang, helt enkelt! ler han.

Så vad hände med gasell-utnämningen?

– Ja, du, säger Fredrik och skrattar. Själva tillkännagivandet hamnade nog i någon hög bland reklammail. Jag förstod helt enkelt inte vad det var. Jag har aldrig varit den som lägger speciellt mycket vikt vid vad folk tycker och tänker, men visst är det roligt att få en bekräftelse på att vi uppenbarligen jobbar på rätt sätt.  Sen hade det ju varit trevligt att gå på gala förstås…

Fredrik talar med värme om sitt företag, sina anställda och om livet som företagare.

– Jag jobbar mycket, så är det. Men jag hittar på något sätt balansen med jordbruket och hästarna också. 80 % av alla bra idéer kommer faktiskt när jag sitter i traktorn. Sen är det roligt att driva företag i Norrköping idag. Det är en positiv anda och en ny mentalitet. Många småföretag växer upp och fler människor flyttar hit. Men så har vi ju fantastiskt fotboll här också!

TEXT: Mirjam Lindahl

FOTO: Mirjam Lindahl

Tidigare publicerat i Affärsstaden 11 – 2016