You are currently viewing Äntligen galakväll med världspremiär
Bildtext: Galagruppen med galapartners, från vänster till höger: Lisa Lundh - Lundbergs fastigheter, Rose-Marie Bidenäs - Företagarna, Lino Casimiro - Företagarna, Linda Simón Bejborn – Östgötakök, Natalie Kjellander – Let’s Paint, Sarah Alkin – Östgötakök.
Foto: Carlsbecker Studios

Äntligen galakväll med världspremiär

Den 20:e april är det äntligen dags för årets happening – Företagargalan i Norrköping, som i år bjuder på en världspremiär då en gala för första gången anordnas i Linden Köp­centrum. Tillställningen anordnas av Företagarna Norrköping och det blir fjärde gången som Företagargalan går av stapeln i fysisk form. Det blir en sagolik fest med företagaren i fokus. Häng med och träffa gala­gruppen för att se om de är taggade och vad de vill avslöja om vad galakvällen kommer erbjuda.

Jag träffar galagruppen från Företagarna i Norrköping för att ta reda på mer om den stundande populära Företagargalan som går av stapeln i april. Jag blir varmt väl­komnad och de tar en paus från planeringen. Årets Galagrupp består av tre personer. Två medlemmar ur Företagarna ­Norrköpings styrelse: Lino Casimiro som är ledamot och Rose-Marie Bidenäs som även hon är ledamot i Företagarna samt Pether Skoglund som på uppdrag producerar galan.

Galagruppen, eller festkommittén som man även kan kalla dem, har tagit fram vad som ska ske, vad det blir för ­aktiviteter, vad som ska ätas och drickas.  I år har de involverat fler aktörer som ­partners. Lundbergs som har tagit en ­viktig del i hela organisationen. ­Östgötakök är den nya leverantören av mat och dryck.
 – Våra partners har en större del i ­planeringen och är mer involverade än tidigare år, ler Lino.

När jag nyfiket undrar om de kan ta det hela från början så berättar en taggad Rose-Marie:
 – Den 20:e april kommer vi arrangera Norrköpings Företagargala, och nytt för i år är att vi kommer vara i Linden köpcentrum i Norrköping. Vilket bara i sig är spektakulärt. Aldrig någonsin har en gala arrangerats i ett köpcentrum, så det är premiär. Det kommer bli en riktig fest som uppmärksammar företagare. Med fokus på ägarledda bolag, så hamnar verkligen företagaren i fokus. Och gästerna är både företag och företagare.

Under kvällen bjuds det på en trerätters galamiddag, med god dryck, därtill. Det kommer vara bra drag under hela kvällen med storartad underhållning och bra musik.
 – Under kvällen kommer coverbandet Fiesta som är från västra Sverige stå för en ­spektakulär Underhållning. För att hålla ihop allting så tar vi hjälp av den skånska ­konferencieren och komikern Martin ­Svensson, berättar Lino. Hela kvällen ­kommer att förevigas av Georgis Touma som fotograferar för ­Carlsbecker Studios.

Det kommer också bjudas på lite upptåg och happenings under kvällen, men det är galagruppen ganska förtegna om.
 – Det blir ingen överraskning om vi ­berättar nu, utan man får helt enkelt komma och uppleva det på plats, ler Lino uppmanande och fortsätter: boka din plats nu för det är en rykande åtgång på biljetterna! (Gå in och säkra din plats på: ­
www.nkpgforetagargala.se)

Flytten till Linden Köpcentrum – öppnar verkligen upp för nya samarbeten.
 – Vi har tagit ett nytt tag om partnerbiten, och försöker involvera företagen som finns i varuhuset. Exempelvis är Johnells med som partner i år, och det innebär att man kommer kunna få lite rabatt på festkläder, avslöjar Lino.

För att uppmärksamma några av Norrköpings Företagare lite extra kommer det även delas ut några prestigefyllda priser, i olika kategorier.
 – Den största happeningen under kvällen är de priser som delas ut. Det är tre stycken som nomineras till premiumpriset: Årets företagare. Av de tre kommer en att koras under kvällen. Årets rookie och Årets unga Företagare är ytterligare kategorier berättar Rose-Marie.

Det ska bli riktigt kul och spännande att se alla nomineringsfilmerna för de olika företagen. Man uppmärksammar företag som man kanske inte hade koll på tidigare, och får höra deras bakgrund och om deras resa. Det ger så mycket inspiration. 

Det är inte bara priser som delas ut under kvällen, man upprätthåller även en gammal tradition inom hantverksyrken.
 – Norrköpings hantverksmästare och gesäller kommer få sina gesäll och mästerbrev, berättar Lino och fortsätter: Det är enligt gammal tradition, där man från kommunhåll godkänner att man får idka sitt burskap i staden. Det känns häftigt att vi är en av få städer som delar ut de här breven på galan.

Lino och Rose-Marie är eniga om att galan är en ypperlig möjlighet för medlemmarna: man träffas, man umgås, man har kul, bygger broar, skapar nätverk. Blir inspirerad. Det är öppet för både de som är ­medlemmar och inte ännu är medlemmar.
 –  Det är en stor händelse för en som företagare. Jag minns ju själv: minglet innan middagen var stort, både roligt och givande. Jag är säker på att vi kommer ha minst lika bra mingel i år. Kom så minglar vi! avslutar Lino och poppar korken till bubblet!  

Text:  Björn Lisinski
Foto: Carlsbecker Studios