Affärsmannen med ena foten i kanalen

Affärsmannen med ena foten i kanalen

Simon Özmen äger och driver Bergs slussar vandrarhem och äventyrsgolf, sen nio år tillbaka. Det är en populär sommaranläggning belägen brevid Göta Kanal i Berg, strax utanför Linköping. Det är där vi möter Simon en solig vårdag, för att höra lite mer om honom och hans affärsverksamheter.

– Jag började driva eget för 9 år sedan. Innan så jobbade jag på familjerestaurang, och lite här och där, på olika ställen, fram till dess att jag förvärvade första verksamheten.  Det var vandrarhemmet i Berg. Det har jag utvecklat under flera år. När jag tog över det så var det väldigt nedgånget, men jag har renoverat och rustat upp det. Jag har även utökat från 26 bäddar till 58 bäddar. Jag såg potentialen vid slussarna och byggde till en äventyrsgolfbana. Förutom detta så har jag låtit bygga stugor, samt utökat utbudet i caféet. Vi tar numera även hand om ställ-platserna sedan några år tillbaka.

Bergs slussar – där vandrarhemmet är beläget är Göta kanals största slusskomplex. De sju sammankopplade slussar bildar den fantastiska slusstrappan Carl Johan, som höjer eller sänker båtarna hela 18,8 meter för att kompensera nivåskillnaderna till Roxen. I Berg finns även dubbelslussarna, Oscars sluss och Bergs sluss.

Är du på plats och har tur kan du få se någon av de klassiska kanalbåtarna Wilhelm Tham, Diana eller Juno slussa sig upp eller nerför Göta kanal.

Göta kanal är öppen för båttrafik från vår till höst, men platsen Bergs slussar är värd ett besök året om.

Just nu väntar Simon på en detaljplan för kanalens framtid.

– Jag har många planer på att utöka ännu mer, men väntar in ett detaljplanarbete för Göta Kanal. Kanalbolaget ska ta fram en vision för området. Jag väntar in för vidare investeringar.    

Simon startade även en äventyrsgolfbana(2012), i Linköpings city, som han fortfarande driver. Golfbanan ligger mellan sporthallen och simhallen.

Men Simon ville ha mer och satsade även på yoghurt.

– Under den här resan som jag har hållit på med berg så har jag samtidigt varit franchisetagare i en yoghurtshop-kedja som heter Honeycomb. Det fanns butiker i Mirum-gallerian och Spiralen i Norrköping – och i Gränden i Linköping.

Yoghurtshops-konceptet var dessvärre inte riktigt gångbart i Sverige, så Simon avvecklade butik för butik. Den sista Honeycomb-butiken avvecklades i slutet på 2016.

Simon Özmen och en kollega kom överens om att de skulle göra något tillsammans. Simon och hans kollega, som även han är en duktig entreprenör, spekulerade i att utveckla ett nytt koncept i matväg. Det lutade åt pizza eller kebab. Det landade i pizzan. De reste runt i ett och ett halvt år och gjorde research, för att ta fram ett vinnande koncept.

Strax innan öppning hoppade Simon av och sålde sina aktier i projektet.

Mycket på grund av att det blev för mycket med all annan verksamhet.  Kort därefter bestämde sig Simon för att dra ned på retailing och göra sig av med några verksamheter. Efter ett par månader av nedtrappning, började det bli mer sansat och känslan av kontroll återfann sig. Då började Simon kolla lite på sitt gamla intresse – fastighetsbranschen.

– Jag har alltid haft ett intresse av fastigheter – redan sen min första affär har jag haft som ett långsiktigt mål – ”att göra affärer i fastighetsbranschen”. Det är en lång process att ens komma in i fastighetsbranschen, som kräver förtroende, erfarenhet och inte minst ett kapital.

I början på 2016 dök en möjlighet upp, att förvärva fastigheter i form av mark, vid Bergs slussar. Då kände Simon att det var rätt läge att ge sig in i branschen.  Området är 26 000 kvadratmeter och är gammal industrimark, som sägs ha haft verksamheter i ca 100år, bland annat Berg Träförädling.

Efter några månader av research och arbete blev Simons intresse allt större. Av den anledningen valde han att påbörja studier som fastighetsförvaltare. En fastighetsförvaltare är den som har helhetsansvaret för en fastighet, både på det ekonomiska och det tekniska planet. Förhandla hyreskontrakt, effektivisera energiåtgång, ventilation osv.

Simon har fått ett positivt besked om planläggning och inväntar att planarbetet ska börja för ca 100 nya bostäder på marken i samhället i Berg. Det kommer bli bostadsrätter, i form av radhus och flerbostadshus.

Simon bor sedan TVÅ år tillbaka i Stockholm, men har fortfarande släkt kvar i Linköping, så det är inte bara affärerna som drar honom ner till slätten.

För närvarande letar Simon efter en kontorslokal i Stockholm city där han ska starta ett fastighetsbolag som kommer fokusera på att köpa, förvalta och förädla fastigheter i alla dess olika former.

Simon har ett stort intresse av hela fastighetsbranschen, men glömmer inte var han började.

– Oavsett vad som händer i livet och hur det går med fastighetsaffärerna så är tanken att behålla Linköpings-verksamheterna som t.ex. Bergs vandrarhem och äventyrsgolf. De är mina skötebarn och ögonstenar, avlutar Simon menande. 

[title size=”3″ start=”yes”]SIMON ÖZMEN[/title]

Ålder: 34
Favoritmat: Hemlagad mat från mellanöstern
Familj: Fru och väntar första barnet
Bor: Stockholm/Norrmalm
Företag/verksamheter: Bergsslussar vandrarhem & Äventyrsgolf och Ms Berg Fastigheter AB
Gör på fritid: Tränar och reser

[title stop=”yes”][/title]

[title size=”3″ start=”yes”]SIMONS TRE TIPS TILL BLIVANDE ENTREPRENÖRER[/title]

  • Tänk långsiktigt, var målmedveten och ha tålamod.
  • Gör en ordentlig research, ta in information från flera olika källor och lär dig sålla. Sammanfatta slutligen och gör din egna
    bedömning.
  • Endast du själv är din egna begränsning.

[title stop=”yes”][/title]

TEXT: Björn Lisinski

FOTO: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden 5 – 2017