Så länge vi räknar med att det värsta kommer att hända kommer vi att klara oss

Det är fruktansvärt irriterande, men också kittlande att vi aldrig kan påverka det som ska hända och för oss som gillar kontroll är det vansinnigt enerverande i perioder. Oavsett vad vi analyserar oss fram till och försöker beräkna så kan vi bara garantera att det aldrig blir som vi tänkt. “In preparing for battle I have always found that plans are useless, but planning is indispensable” är ett berömt citat av Eisenhower som slagit rot hos mig under tiden som företagare.  

Jag lyssnade häromdagen på några av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer under en eftermiddag med Prins Daniels Fellowship for entrepreneurs. På scenen satt bland annat Daniel Ek, Spotify’s grundare, också en av vår nutids mest mytomspunna personer. Han var inspiratör och inbjuden för att ge oss startuphjältar lite bränsle till våra eldar. Daniel Ek påminner oss alla om att Spotify hunnit bli 14 år gammalt och blev inte en succé på en gång. Det var inte ens säkert att de skulle klara sig. Han säger att alla startups har minst en nära-döden upplevelse. Spotify har haft tre.

Daniel berättade att det skrattades när de inledningsvis pitchade in idén att man skulle kunna ha all världens musik i sin telefon i en tillgänglig applikation. ”Varför skulle jag vilja det?” Var den vanligaste frågan de fick.  Sedan kom Apples iPhone och helt plötsligt visste alla vad en app var och Spotifys idé visade sig inte alls vara särskilt skrattretande. Ett exempel på ett snabbt skifte i förutsättningar. Smartphones flyttade in hos pöbeln och helt plötsligt var hela marknaden förändrad. Nokia gick ett annat öde till mötes i samma skifte.

En granne berättar att hans logistikföretag aldrig har gjort så mycket affärer som nu under Corona perioden. Ökningen av onlinekonsumtion har gett dem nya körningar till områden och kunder de aldrig hade fått chansen att leverera till tidigare. På samma sätt säger en annan vän att produktiviteten hos hans arbetsgivare (ett av de största It-bolagen i Sverige) har ökat markant i och med Corona eftersom genom att man tvingats implementera gemensamma processer för kommunikation och möten över hela organisationen och effektiviteten mellan länderna är högre än aldrig förr. Helt plötsligt är den indiska kollegan inte längre bort än kontorsgrannen som numer står och jobbar bakom strykbrädan i Grebo. Skolan har snabbt ställt om till onlineundervisning och mina barns skola har skött det så bra att jag på allvar funderar på om inte vi ska bosätta oss utomlands de mörkaste månaderna på året. Hela världen är numer tillgänglig för att hitta arbetskraft och jag kan arbeta från vilken plats jag vill. Chefers stress har ökat, medarbetares stress har minskat. Daniel Ek har fått stora muskler eftersom han haft tid att träna istället för att resa. Balansen i livet har aldrig varit större.

Samtidigt är frågor olösta om löner för sjukvårdpersonal, vi sjukskriver på lång sikt sönder vår socialförsäkring och kryddar på denna med rekordmånga vabbdagar. Samtidigt förutspås rekordmånga barn födas nästa år (det var visst inte så irriterande att sitta hemma tillsammans ändå) samtidigt som skilsmässotalen skjuter i höjden (okej, lite jobbigt).

Det kommer alltid att ske sådant som förändrar spelplanen för oss på både nära och långt håll och som kommer sänka vissa och höja andra.

Men det är fasen inte lätt att hålla balansen när linan ena stunden är spänd och i nästa slak. Beredskapen, planen och att alltid vara beredd på det oförutsedda är en konst som ingen behärskar. Och inte tusan funkar det med att vi planerar heller. Så hur kan vi vara beredda på det vi inte vet och helt saknar kunskap om?

Ja, hur klarar man sig igenom alla dessa svängningar och undviker fler nära-döden upplevelser, frågar Prins Daniel sin namne som sista fråga i intervjusoffan. ”Only the paranoid will survive”, svarar han som ett visdomsmantra och lämnar strax därefter scenen. Och det är kanske där nyckeln ligger. Vi får aldrig släppa garden och aldrig helt slappna av. För hur ska vi kunna göra det när det vi inte vet vart vinden bär oss nästa gång?

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 9 – 2020

Louise Lennersten
CEO Interspectral

Louise Lennersten - Foto: Crelle

Tillbaka till krönikor