Livet på en pinne!

Dagar som kommer, dagar som går, dom kommer aldrig igen, så det är bäst att idag passa på. Att leva för fullt min vän, Ja ­varför försaka det goda som bjuds,
I ­tillvarons gästabud, Livet på en pinne, Göra var dag till en fest, Ta varje liten chans du får och njut, Minut för minut. Livet på en pinne, Nå’t för varje sinne,
Ja låt ditt välbehag få blomma ut. (Låt Edward Blom)

Innan vi fortsätter, låt oss klargöra vad uttrycket Livet på en pinne egentligen innebär. Livet på en pinne syftar till att man har en spännande/skojig tillvaro som någon trivs utomordentligt bra med.

Är livet som på en pinne för en företagare? Jag vill tro och hoppas att livet ofta är så för en företagare. Att driva företag innebär för många att livet är just det man själv vill att det skall vara. Att man gör just det man själv vill när man vill och samtidigt få bidra till sin och andras tillvaro och framgång. Det är­åtminstone den anledningen många företagare anger när man frågar dem varför de startade och driver företag.

Som vi alla vet har livet för många företagare förändrats den senaste tiden och livet har varit lite mer motsatsen till livet på en pinne. Jag får ofta frågan om hur det går för företagen i Sverige för dem i de regioner som jag är verksam i och svaret är tudelat. Det finns självfallet många företagare som driver företag som idag, så som igår, och så som för 3 år sedan går som tåget, levererar på topp och har stort kompetensbehov på grund av att man vill expandera och som just nu upplever livet på en pinne. 

Tyvärr ser vi ett ökande antal företag som kämpar för att hålla sig uppe på pinnen och inte ramla av, dessa kämpar och försöker hålla fast sig med näbbar och klor. En sak som är tråkigt i den här kråksången är att det tyvärr redan är ett stort antal som har ramlat av och som inte kan ta sig upp igen. En vän av ­ordning vill säkert påpeka att det är livets gång och att de svaga ramlar av pinnen förr eller senare vilket är sant. Tyvärr ser vi att det inte bara handlar om de svagaste utan även tidigare fullt livskraftiga företag som utifrån rådande omständigheter inte kan hålla balansen längre.  

Vad behövs för att få upp dem som har ramlat av samt behålla de som är på väg att ramla ner? Som jag så många gånger redan har skrivit så finns det så klart ett stort behov av ­politiska reformer som sänkt arbetsgivaravgift, sänkt skatt, ­förbättrade 3:12 regler, förbättrad ­struktur för kompetens och utbildning och förenklade LAS regler och mycket mer. Det här är åtgärder som har en lite mer långsiktig effekt för mer hållbara förutsättningar för småföretagandet men frågan är vad vi kan göra här och nu?   

Jag tänker att vi alla konsumenter som kollektivt behöver hjälpas åt. Jag vet även att det kan låta provocerande nu när inflationen är på topp och lönen är 10 procent mindre värd än den var för ett år sedan. Men vill vi ha kvar de ­restauranger, Caféer, konditorier, klädbutiker, mindre matbutiker och ha levande stadskärnor, levande landsbygd och allt där emellan måste vi hjälpas åt. Jag säger inte att du skall konsumera över dina tillgångar utan ge företagen chansen utifrån dina förutsättningar att ge dig den där lilla extra upplevelsen som gör ditt liv till lite mer som livet på en pinne med en spännande/skojig tillvaro som man trivs utomordentligt bra med och som samtidigt kanske även gör att andra inte trillar av den.    

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 2 – 2023

Robert Wallin
Bitr. Regionchef, Företagarna Östergötland

Robert

Tillbaka till krönikor