Du visar för närvarande Försiktighet på börsen – defensiva placeringar
Foto: Generisk temabild (Unsplash/Maxim Hopman)

Försiktighet på börsen – defensiva placeringar

Efter en period med starka uppgångar i början av året visar den svenska börsen nu tecken på att investerare intar en mer försiktig hållning. Under den senaste veckan har den breda indexet OMXSPI minskat med över 7 procent. Detta får många att fundera över om tidigare vinster var överdrivna och defensiva placeringar att förespråka i framtiden.

Flera analytiker menar att nedgången är en naturlig korrigering efter de exceptionellt starka siffrorna. Framförallt visades positiva trender under januari och februari. ”Det här är inte nödvändigtvis ett tecken på ett fundamentalt problem i ekonomin, utan snarare en omställning där investerare blir mer försiktiga i en osäker global kontext,” säger Emma Karlsson, aktiestrateg på Nordea. Osäkerheten drivs bland annat av signaler om nya tullåtgärder från USA. Men även ökade globala handelskonflikter har påverkat de exportberoende företagen.

I takt med att marknadssentimentet skiftar väljer många investerare att omfördela sina placeringar. Defensiva sektorer, som läkemedel och telekommunikation, har visat en relativ stabilitet. Bolag som AstraZeneca och Telia exempelvis, har sett marginella uppgångar trots den allmänna nedgången. Samtidigt har intresset för guld och räntefonder ökat – vilket speglar en önskan att skydda kapitalet under osäkra tider.

Den ekonomiska bakgrunden & Framtidsutsikter

Regeringens senaste inflationsprognos visar på de utmaningar som finns i att navigera en ekonomi med blandade signaler. Riksbankens beslut att hålla räntan oförändrad på 2,25 procent är en del i denna ovisshet. Trots att finansministern Elisabeth Svantesson tidigare betonade att inflationsproblemet var löst, visar ny data att prisökningarna fortfarande ligger över målet. Detta bidrar till den redan rådande osäkerheten.

LÄS ÄVEN: Batteriföretaget Northvolt begär konkurs

Även om marknaden nu präglas av försiktighet, varnar experterna för att den långsiktiga utvecklingen i svensk ekonomi inte nödvändigtvis är dyster. ”Fundamenta i svensk ekonomi är fortfarande robusta, men det är naturligt att investerare väljer att just nu skydda sina portföljer mot eventuella ytterligare nedgångar”, avslutar Nordea-strategen. Detta omfördelningsmönster kan ses som en reaktion på den globala handelsosäkerheten och signaler om potentiella nya tullåtgärder.

Uppdaterad: 31 mars 2025