Vi har träffat två studenter som nyligen har flyttat in i Vallastaden. Här får du några snabba frågor och deras svar.

CHAHRAZED GUEZ GUEZ, 30 ÅR, STUDENT

Hej Chahrazed, du är student på LiU, vad studerar du?

Civilingenjör-programmet inom Kemisk biologi. Det är fem år och jag är inne på mitt tredje år.

Vad har du för intressen?

Resa, Backpacka, Träna. Friluftsliv – att backpacka, vandra, allt sånt tycker jag är roligt…

Vad har du för typ av boende i Vallastaden?

Campus-corner, så det är en bostadsrätt. En tvåa.

Varför valde du att flytta till Vallastaden?

Det var på grund av att det var nära skolan, samt att det är ett miljövänligt nybygge.

När flyttade du in?

28:e juni

Hur är det att bo i Vallastaden?

Just nu är det högljutt. Om man bortser från det så är det vackert. Det verkar som att området kommer bli otroligt fint. De har verkligen tänkt på att det ska vara fint för ögat, men även att det ska var funktionellt. Sen gillar jag att det är nära till skolan och Campushallen. Det är bra.

Hur känns det att bo mitt i en bygg­arbetsplats?

Det är lite frustrerande. Jag tycker om att det är lite svalt i lägenheten, och just nu går inte riktigt att vädra, när de håller på och borrar, samt kör med lastbilar och så vidare. Men jag tänker att det snart går över.

Bäst med Vallastaden?

Det är nära till allt jag behöver.

Sämst med Vallastaden?

Jag vet inte – nu har jag inte bott här så länge. Det skulle väl vara att de håller på och bygger fortfarande.   

OLOV WESTERBERG, 19 ÅR, STUDENT

Hej Olov, du är student på LiU, vad studerar du?

Civilingenjör i teknisk biologi. (5 år)

Vad har du för intressen?

Jag sysslar mycket med musik och träning. Jag har spelat Piano de senaste sju åren och tränat aktivt senaste 4-5 åren. Innan jag flyttade hit från Nyköping så spelade jag bland annat i ett Jazzband.

Varför valde du att flytta till Valla­staden?

Det var ju så att jag behövde någonstans att bo, men hade inte jättemånga poäng. Jag var runt och kollade på lägenheter, runt om i Linköping. Men det var Vallastaden som jag föll för, för att det var så fint när jag kollade på det. Det var nyproduktion men ändå var prisklassen som de andra lägenheterna. Närheten till Campus var ett skäl också.

När flyttade du in?

18:e augusti.

Vad har du för typ av boende I Valla­staden?

Jag har en bostadsrätt. Jag har köpt min lägenhet. Här i föreningen ska det även vara ett gemensamt hus, en gemensam plats där föreningen själv får välja vad man ska göra i. Ett så kallat Felleshus.

Hur känns det att bo mitt i en bygg­arbetsplats?

Det har varit lite blandade känslor. Det är ju härligt att man vet att det kommer bli fint och allt är nytt och fräscht. Men just under själva byggnaden är det ju lite irriterande att man hör att de borrar, ljud som kommer. Jag kan inte ha balkongdörrarna öppna på grund av att de håller på och sågar, och sågspån och damm blåser in i hela lägenheten. Annars fungerar det väldigt bra.

Hur känns det med invigningen?

Lite blandade känslor även här. Det är häftigt med allt som är på gång. Jag har möjlighet att se scenen och uppträdande direkt från min lägenhet.
Men det faktum att man måste anmäla varje gång någon ska hälsa på under denna månad känns lite irriterande. Jag behöver skicka ett mail in till expot och säga till om det.

Bäst med Vallastaden?

Jag tycker den här idén med att inget hus får vara likt det andra är riktigt häftig. Det blir en stor mångfald. Ändå har de fått bra övergångar emellan. Utseendemässigt och sedan miljötänket som ligger i grunden.

Sämst med Vallastaden?

Det är fortfarande byggnadsområden, och de har behövt stressa fram till den här mässan. Så det har varit lite kaosartat. Och sen som i alla nyproduktionslägenheter så hittar man lite småfel. Och på grund att mässan har varit huvudfokus så har småfelen inte varit riktigt prioriterat att fixa.

Hur tror du att framtiden ser ut för Vallastaden?

Jag tror att det är riktigt lovande. Det finns inte många lägenheter kvar att köpa. Jag tror det kommer bli ett attraktivt läge om några år, och man har redan planerat Valla­staden 2.

TEXT: Björn Lisinski
FOTO: Björn Lisinski