You are currently viewing Hamnkaptenen lever sitt drömliv i Världens Ände

Hamnkaptenen lever sitt drömliv i Världens Ände

Här möter jag Anton Dahllöf som arbetar som hamnkapten. Skollov, helger och ledigheter har han tillbringat på grannön Hästö och han kan alla klippor, grynningar och skär i sundet. Han älskar havet, känner människorna som bor här och han brinner för att göra Arkösund till ett självklart besöksmål i den östgötska skärgården. Att arbeta som hamnkapten i Arkösunds hamn kunde inte passa honom bättre.
– Jag arbetade på Swedbank under ett antal år, men när mina föräldrar köpte hamnverksamheten här ute kände jag att det inte fanns någon jag hellre ville göra, så jag hoppade på. Det är nu tre år sedan och jag har inte ångrat mig en dag, berättar Anton.

”Välkommen till Arkösund och världens finaste kust!” säger Anton Dahllöf. Foto: Mirjam Lindahl
”Välkommen till Arkösund och världens finaste kust!” säger Anton Dahllöf. Foto: Mirjam Lindahl

Den tidiga junidagen bjuder på mycket varierande väder och ett regnområde har just passerat med åska och blåst. Hamnpiren är blöt men solen gör sitt bästa för att bryta fram genom det grå och torka upp fukten.
– Det är bland annat det här, ja vädret alltså, som gör att arbetet är omväxlande, säger Anton. Väder och vind svänger fort och man kan inte styra över det utan får anpassa sig. Och man lär sig med tiden att förutse människors beteende beroende på hur vädret ter sig. Min arbetsdag består i allt från att sälja glass till att lotsa båtar in till gästhamnen, laga elfel eller sitta med pappersjobb på kontoret. Det gäller att kunna lite om mycket, och jag gillar det. Jag får lära mig nya saker varje dag.

Han menar att arbetet till största delen handlar om att sprida glädje och att bidra till att gästerna känner sig välkomnade.
– Vårt mål är att bli Sveriges bästa gästhamn. Och vi är en bra bit på väg, säger han stolt. Vi driver sjömack och båttvätt, erbjuder gästhamnsplatser och fasta båtplatser. Här finns också bra restauranger som erbjuder ett varierat utbud med allt från enklare hamburgare till fine dining, hotell och camping med hög servicenivå och trevlig personal. Här finns serviceinrättningar, butiker, och badplatser. Och så har vi förstås världens vackraste skärgård. Att vi möter upp båtarna redan ute på vattnet och visar dem tillrätta i hamnen, hjälper till och informerar skapar ett fint första intryck och bidrar till att näringsidkare på orten Arkösund kan fortsätta driva livskraftiga och lönsamma verksamheter. Och det är det jag jobbar för; att få fler att hitta hit.
Han menar att alla verksamheter hänger ihop och är beroende av varandra och att Arkösundsborna själva mer och mer förstått vikten av besöksnäringen.
– Året runt bor här mellan 150 och 200 personer i hela socken. Sommartid får man lägga till två nollor på de siffrorna. Omsättningen man har i sin verksamhet under sommarmånaderna möjliggör att man kan fortsätta bo och verka härute och därför gäller det att vara som bäst och leverera som mest just då. Konkurrensen är hård. Varför ska man välja att gå in i just vår hamn, äta på vår restaurang eller handla i vår butik?

En man går förbi, hälsar och gör Anton uppmärksam på att en av båtarna ligger och skaver mot bryggan. Vi går ner till gästhamnen och Anton skjuter ut båten, sänker fendrarna en bit och skrovet kan fjädra mjukt igen, utan risk för skador.
– Som mest har vi haft 200 båtar här i gästhamnen på en och samma gång, berättar Anton och pekar ut över bryggorna. Det var inte enkelt – men det fungerade. Med lite god vilja, ett leende och trevligt bemötande kommer man långt.

Om Anton får försöka beskriva den bästa dagen i hamnen, då blir den som hela förra sommaren. Med finväder, mycket båtar, liv och rörelse.
– Då var det lätt att driva gästhamn, ler han och fortsätter berätta om kärleken till skärgården. Här lever han sitt drömliv. Här finns hav och sol, kompisar och umgänge. Här finns båtliv, vattenskidåkning men också lugn och ro.
– När jag kommer ut på havet släpper jag hela ryggsäcken på en gång. Då slappnar jag av och laddar mina batterier. Men badar, det gör jag inte. Jag är väldens badkruka och vill hålla mig på vattnet, inte i.

Hamnkaptenen som av förklarliga skäl inte kan ta någon längre sommarsemester ler och säger att det behövs inte heller. Att gå till jobbet är inte jobbigt.
– När jag sen kan ta ledigt framåt hösten och vintern så jagar jag gärna, eller åker skidor. Sedan väntar jobbet med att underhålla och renovera inför kommande sommarsäsong. Det bästa av alla världar med andra ord, avslutar Anton Dahllöf och hoppas på ännu en fin båtsommar och nya gäster till Arkösund.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl