You are currently viewing Äventyr på hög höjd
Foto: Marcus Westberg

Äventyr på hög höjd

Hanna Westberg Åhlfeldt och Mattias Åhlfeldt trodde aldrig att det skulle gå så bra från början. Foto: Björn Lisinski
Hanna Westberg Åhlfeldt och Mattias Åhlfeldt trodde aldrig att det skulle gå så bra från början. Foto: Björn Lisinski

Jag träffar Hanna och Mattias vid Vidingsjö Motionsspår, där deras höghöjdsbana är belägen, och vi sitter ute i det fria och pratar lite om deras företag, planer och hur det gått för dem.

Hanna och Mattias är båda certifierade vildmarks- och äventyrsguider genom svenska fjällsäkerhetsrådet. De träffades i Åre på en utbildning inom just detta, och startade HaMa Adventures redan på den tiden. Efter utbildningen fanns det inga jobb i Åre. Men de hittade jobb på en Äventyrsbana utanför Stockholm. Där började de som instruktörer, men så småningom gick de över till att driva banan. Och efterhand kom lusten att starta något eget och jobba mer för sig själv.
Hanna berättar:
– Här öppnade vi den 15 april 2017, men innan dess så drev vi en bana i Stockholm i tre år. Det var inte vi som ägde den men det var vi som drev den de sista 2 åren där. Där jag var administratör, personalansvarig och som instruktör. Mattias jobbade som personalansvarig och instruktör, men även som säkerhetsansvarig, och med bygg och underhåll.

Så det är väl ungefär den fördelningen vi har här också, men att vi kanske har hjälpt varann på olika fronter.
– Vi jobbar med olika aktiviteter, höghöjdsbanor i huvudsak, men även teambuilding på marknivå. Mer personliga utmaningar i klättring på höghöjdsbanan, och teambuilding på marken. Det är vårt huvudfokus, berättar Mattias.

Det har gått bra för Linköpings Höghöjdsbana, redan från starten.
– Sen vi öppnade har vi haft ca 2000 besökare. Det har varit full ös, och bra mycket mer besökare än vad vi trodde. Vi trodde det skulle gå bra, men det har gått väldigt mycket bättre än vad vi hoppades på. Vi har haft en dunderstart, säger Hanna med ett brett leende.

Eftersom vi lever i ett land med skiftande temperatur och stor skillnad på sommar och vinter så undrar jag om det är säsongsbetonade aktiviteter. Mattias berättar om detta.
– Vi har öppet året runt, men det är i huvudsak under barmarkssäsong, april till november som vi räknar med att det är mycket att göra.  Planen är att utveckla fler aktiviteter, och jobba vidare med HAMA Adventures. Kanske dra ingång klättring, och lite mer vinteraktiviteter. Vi har märkt att i Linköpings finns det ett stort behov av just utomhusaktiviteter.

– Något som vi har i siktet är vildmarksmiddagar, och utomhusluncher.

Vildmarksmiddagar innebär en trerätters gourmet-middag som är tillagad över öppen eld, mitt ute i naturen, som man äter bland facklor och renskinn. Det tror vi stenhårt på. Vi ska bara hitta en vildmarkskock så är vi igång med det, förhoppningsvis till nästa säsong.

Mattias fortsätter:
– Vi har även lite nya coola idéer om nya aktiviteter vid banorna. Sen kanske lägga till guideverksamhet, och bygga ut åt det hållet.

– Guidade kajakturer, guidade långfärdsskridskoturer, för att kunna hålla igång året runt. Vi är ju Fjällguider, vi älskar att vara ute på tur, fyller Hanna i.

En höghöjdsbana är en hinderbana högt upp i luften. Hindren är uppspända mellan träd. Den innehåller olika aktiviteter – allt från att gå på en vajer och hålla i något, till att klättra i nät, eller gå på gungor, eller åka linbana.

Så länge man inte lider av stor höjdskräck så kan man ta sig igenom banorna. Mattias förklarar:
– Vi har banor som passar de flesta. Vi har två olika höjder på höghöjdsbanorna. Den ena är från 6-8 meter och den andra från 14-15 meter. Hindren är utmanande, men inte så utmanande att man inte klarar av dem.

På höghöjdsbanan har vi alltid en instruktör som är med hela tiden. Det skiljer oss lite från många andra banor.

Man sitter alltid fast i sin säkerhetsutrustning, så det är aldrig någon fara.
– Vi använder oss av en supersäker utrustning. Vi har valt att investera i en mer avancerad utrustning än många andra anläggningar. Dels har vi helkropps-sele och hjälm. Men framförallt en säkrare hake från Frankrike som heter Clic-It. Man kan inte koppla bort sig utan instruktörens hjälp. På så sätt blir det mycket säkert, på alla sätt.

Förutom de två höghöjdsbanorna finns det även en lagbana, och vildmarksutmaning som båda är på marknivå.

Hanna berättar mer:
– Lagbanan är väldigt poppis. Den fungerar och ser ungefär ut som en höghöjdsbana, men det ligger bara en halvmeter upp från marken. Där måste man ta hjälp av varandra för att ta sig vidare. Den ser inte ut så mycket för världen, men det är fantastisk när man väl är igång.

– Vi har även vildmarksutmaningen som består av åtta stycken samarbetsövningar, Alla på marknivå, alla har temat vildmark och överlevnad.

Det är inte bara pulkor som åker snabbt ner från backen, Hanna berättar mer.
– Något som har blivit mer poppis än vad vi trodde är vår Linbana. Den är ca 150 meter lång och går från toppen av pulkabacken, ner till botten. Den går i ca 45 kilometer i timman, så den går snabbt. Man åker i sele som är upphängd i ett åkblock som löper längs banan.

Hanna och Mattias har byggt hela banan själva, för hand. De började röja grenar i oktober 2016, precis efter de hade fått kontraktet. De började bygga första november och det var en tidsödande process. Hanna berättar:
– Allting är byggt för hand. Det fanns inte möjlighet att använda skylift, så allt är buret in i skogen för hand, och draget upp i träden för hand. Vi jobbade 7 dagar i veckan, och vi behövde ingen mer träning utöver arbetet med att bygga banan.

Om vi skulle göra om det skulle vi nog ta lite mer hjälp, avslutar Hanna och minns träningsvärken.

Det här är bara början för Linköpings Höghöjdsbana, och HaMa Adventures. Men fortsättningen kommer säkert bli ett minst lika spännande äventyr.

TEXT: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden 7 – 2017