Ta hand om dig själv och din personal

En naturaförmån är när de anställda erbjuds motion och friskvård på arbetsplatsen eller på en träningsanläggning. För att detta ska vara skattefritt måste dock förmånen vara av enklare slag och av mindre värde. Exempelvis kan det vara massage eller föreläsningar kring kost eller träning i företagets lokaler. Men det kan också vara tillgång till gym eller simhall som företag väljer ut och betalar för. En definition på vad mindre värde är finns inte men man brukar säga att kostnad motsvarande ett normalt gymkort på orten är ok. Ytterligare ett krav för att det ska vara skattefritt är att det riktar sig till alla i personalen.

Friskvårdsbidraget kan de anställda använda till andra typer av aktiviteter. På Skatteverket hemsida finns en diger lista på vilka aktiviteter som är godkända och inte godkända. Från och med förra året är även aktiviteter som förut betraktades som ”lyxsporter” nu mera godkända. Som till exempel golf, ridning och utförsåkning. För friskvårdsbidraget ska vara skattefritt finns det en beloppsgräns på 5000 kronor. Får man ett friskvårdsbidrag på 6000 kronor blir 1000 krronor skattepliktigt för den anställde. Tänk på att utrustning till aktiviteter, exempelvis ett par nya löparskor, inte kan utgöra en del av friskvårdsbidraget.
Det är också fullt möjligt att kombinera naturaförmån och friskvårdsbidrag. Till exempel får de anställda gå och träna i ett närliggande gym samtidigt som de varje år får ett friskvårdsbidrag på 5 000 kronor att använda för att ta till exempel ridlektioner.
Viktigt att påpeka är att detta är vad som gäller skattemässigt för företaget och den anställde.
Företag har ju många gånger andra belopps­gränser vad gäller friskvårdsbidrag. Till exempel att man som anställd får ett friskvårdsbidrag på 3 000 kronor att använda under året. Det finns också arbetsgivare som erbjuder en friskvårdstimme som gör att medarbetaren har rätt till att träna en timme i veckan utan löneavdrag.

Reglerna om personalvårdsförmåner gäller givetvis också dig som ägare och anställd i ditt eget aktiebolag. Men driver du verksamheten som en enskild firma får du inte ta del av dessa förmåner. Anledning är att man då inte räknas in i begreppet anställd. Det finns ca en halvmiljon enskilda firmor i landet och det är svårt att se varför dessa egenföretagare inte ska kunna ta del av reglerna. Självklart borde det vara samma regler för alla.
Som ägare till en enskild firma finns dock möjligheten att få avdrag för förebyggande och rehabiliterande åtgärder. Låt säga att man har problem med rygg och axlar och att man genom träning på gym skulle kunna få tillbaka sin normala arbetsförmåga så är detta avdragsgillt i verksamheten. Samtidigt är det också avdragsgillt om träning krävs för att man ska kunna fortsätta driva sin verksamhet det vill säga du tränar upp rygg och axlar i förebyggande syfte. Det behöver inte heller vara frågan om träning på gym utan man skulle också få avdrag för behandling hos sjukgymnast, massör, naprapat eller kiropraktor. Det är viktigt att komma ihåg att det är den enskilda näringsidkaren som ska kunna visa att behovet finns.

Du som företagare har mycket att vinna på att erbjuda någon form av motion och friskvård både till dig själv men också dina anställda. Personal som orkar mer, mindre sjukfrånvaro och kanske aktiviteter som stärker gruppkänslan i företaget gör alla till vinnare.

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 06 – 2019

[one_half last=”no”]

Stefan Åberg
City Redovisning

Stefan är Auktoriserad Redovisningskonsult genom SRF, Sveriges Redovisningskonsulters Förbund och har mångårig erfarenhet inom redovisningsbranschen. Han är delägare i City Redovisning i Linköping AB som jobbar med redovisning och rådgivning till företag och företagare i ägarledda bolag.

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Stefan Åberg
[/one_half]

Tillbaka till krönikor