Wettex med rockstar-feeling
wettex

Wettex med rockstar-feeling

– Wettex är en 100 % naturlig och biologiskt nedbrytbar produkt. På 6 veckor bryts en wettex ner av naturen och komposterar du disktrasan rätt kan värdefulla näringsämnen återvända till naturen, säger Sofia Kajrup, Shopper Product Manager på FHP.

– Uppdraget har rockstar-feeling! Jag har fått vara den som sätter design på originalet wettex, en svensk klassiker, och som dessutom når ut till så många. Detta är en exklusiv premium version av dukar eftersom var och en är tryckt med silkscreen… vi får se om det är duken eller jag som blir “world-famous for 15 minutes”. – Svaren som kom in på frågan ”Vad betyder sommar för dig?” var sköna och enkla. Jag tog fasta på och illustrerade: Midsommar, känna gräset mellan tårna, segla, ta ut cabben,bad och lek på stranden, lämna jobb och stress. När väl designen, jag kallar dom affischer, skulle göras var temat extra stimulerande då dom gjordes när det var grått, regnigt och människorna som passerade min studio hade blicken nere i marken. Kommer bli glad om motiven på denna funktionella vän i hemmet kan sprida lite glädje och förena nytta med nöje. För själv tror jag på wettex… och sommaren! Detta säger designern Tomas Dahlgren även känd som Bror Duktig.

Wettex har gjort sig känd för sin enastående uppsugningsförmåga, hela 15 gånger sin egen vikt, vilket spridit hushållsduken över hela världen. Förra året fyllde den 65 år och trots sina många år i de svenska hemmen är det få som vet att det faktisk är en biologiskt nedbrytbar produkt. Släng din wettex i komposten och den har förmultnat och försvunnit om sex veckor.

Malde patentet i köttkvarnen
Ingenjören Curt Lindquist var en sann entreprenör som 1949 fick patentet ”absorberande material” för sin formsvamp. En dag kom han hem, tog familjens köttkvarn och malde ner sin uppfinning, formsvampen, till en platt massa. Idén till en tunn hushållsduk var uppfunnen. Hustrun Margareta gav duken dess namn efter wet textile. Resten är strålande svensk uppfinnarhistoria.

En mångsidig 65-plussare
Wettex, som nu stått i vardagens tjänst i mer än 65 år, finns i över 50 länder och tillverkas fortfarande i Norrköping. Den svenska innovationen har inte bara torkat rent. Genom åren har Wettex® gjort allt från att åka till rymden 1966 med NASA, där den användes som isolering i kapslar, till att fungera som odlingsduk för smörgåskrasse i de svenska hemmen. Ta hushållsduken, lägg på en tallrik, häll över frön och håll sådden fuktig. Inom en vecka kan du njuta din krasse.

Fakta om Wettex®:
– består av 100 % biologiskt nedbrytbart material
– förmultnar på ca 6 veckor
– är en svensk uppfinning av Carl Lindquist
– patenterades 1949
– produceras sedan starten i Norrköping, av företaget Freudenberg Household Products AB
– suger upp 15 gånger sin egen vikt

Källa: www.vileda.com/se