Du visar för närvarande Teamwork i Borghamn bakom Stenpriset
Det nytillverkade rosettfönstret från Borghamns Stenförädling ersatte det söndervittrade rosettfönstret från 1200-talet. Nu pryder det Linköpings domkyrka och är symbolen för Stenpriset år 2021. Foto: Niklas Johansson

Teamwork i Borghamn bakom Stenpriset

En kombination av gammal traditionell och ny innovativ stenhuggarteknik ligger bakom arbetet med rosettfönstret i Linköpings domkyrka som nu tilldelas Stenpriset 2021.

 – Roligt att få denna fina bekräftelse på vårt arbete. Ett unikt projekt som stenmässigt varit väldigt utmanande, säger stenhuggare Tim Ericsson.

 32-årige Tim är fjärde generationen stenhuggare inom familjeföretaget Borghamns Stenförädling AB i Vadstena kommun. Det är han som ansvarat för den moderna processen i projektet med rosettfönstret.
– Arbetet har varit ett teamwork där många av oss på företaget varit involverade. Vi är ett lag med 14 engagerade spelare där alla samverkar. Vi är flera stenhuggare och stenmästare och har dessutom olika spetskompetenser. Vi hjälptes åt för att lyckas med det här utmanande projektet. Det är både roligt och hedrande att vårt arbete uppmärksammas i branschen på det här viset, säger Tim Ericsson.

Stenpriset delas ut av Sveriges Stenindustriförbund till ett projekt i Sverige där natursten har använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt. Linköpings stift, som står bakom projektet, får priset för ett både mångårigt och högklassigt arbete med att restaurera Linköpings domkyrka – Sveriges största stenkyrka. Själva symbolen för Stenpriset år 2021 är ett gammalt söndervittrat rosettfönster från 1200-talet. Det har ersatts med ett nytillverkat fönster där den senaste digitala tekniken med 3D-scanning och CNC-teknik kombinerats med stenhuggarens klassiska hantverk för att återskapa originalet.
– Det är en fascinerade tidsresa. Fönstret knyter samman modern teknik med ett hantverk som går tillbaka till 1200-talet. Med rosettfönstret på plats blinkar dagens stenmästare till sina yrkesbröder som en gång byggde Linköpings domkyrka. Cirkeln är sluten, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund och jurymedlem.

Rosettfönstret är tillverkat i en lokal kalksten från Borghamns Stenförädling, som har levererat sten till domkyrkan i decennier. Stenstommen till det gamla rosettfönstret är drygt en och en halv meter i diameter.
– Även om projektet varit utmanande har det gått som vi tänkt oss. Det har tagit oss drygt 300 timmar från stenblock till färdigt rosettfönster. Resultatet innebär en yrkesmässig kvalitetsstämpel, säger Tim Ericsson.

Källa: www.borghamns-stenforadling.se