You are currently viewing Solcellstillverkaren Epishine växlar upp och flyttar till Ebbepark i Linköping
Solcellstillverkaren Epishine växlar upp och flyttar till Ebbepark i Linköping

Solcellstillverkaren Epishine växlar upp och flyttar till Ebbepark i Linköping

Solcellstillverkaren Epishine växlar upp och flyttar till Ebbepark i Linköping

– Att flytta till Ebbepark är en strategisk satsning som innebär många fördelar, både i kontakten med andra aktörer inom tryckt elektronik och hållbarhet men också genom den avancerade utrustning för tryckt elektronik som finns tillgänglig tack vare Thin Film och det nystartade företaget Consensum. Den tekniken ser vi ett stort värde i och vi kommer att kunna outsourca flera viktiga processteg, säger Mattias Josephson, VD på Epishine. Sedan tycker vi att platsen passar oss med dess fokus på hållbarhet, innovation, smart resursdelning och världsförbättrande idéer.

Epishine har tidigare haft verksamhet på flera platser, bland annat på LEAD i Science Park Mjärdevi (Linköping), på Printed Electronics Arena (Norrköping), på labb och ytterligare kontor hos IFM (Linköpings universitet), men i och med flytten till Ebbepark kan allt samlas på en plats. Samtidigt finns nu utrymme att växa ytterligare.

– Vi kommer att hyra ett så kallat renrum för labb och egna produktionsmaskiner, vilket har varit utspritt fram till nu. Att ha allt eget på samma ställe och samtidigt samma närhet till de outsourcade processtegen gör att vi får extremt snabb återkoppling och effektiv utveckling, fortsätter Mattias Josephsson.

I samband med att Epishine flyttar till nya lokaler vill de även anställa. Just nu söker de både en säljare och en produktutvecklare.

Skalbar teknik

Än så länge tillverkas de tunna, formbara solcellerna i relativt liten skala för att ersätta batterier i alla de IoT-prylar (Internet of Things) som finns i våra hem.

– IoT-marknaden växer lavinartat och våra solceller kan strömförsörja de uppkopplade prylarna med vanligt inomhusljus, det är alltså ingen traditionell solcellsteknik. Dessutom är de små solcellerna billigare än batterier, säger Mattias Josephson.

De små solcellerna för IoT-tillämpningar är bara den första fasen för Epishines teknik. Vartefter materialet utvecklas kommer olika mer traditionella solcellstillämpningar att bli intressanta. Tillverkningen av solcellerna kan liknas vid ett tidningstryckeri och tekniken är enkel att skala upp.

– Vår vision är att kunna trycka solceller till hela byggnader. En fullskalig maskin, som är två meter bred, kommer att ha kapacitet att trycka solceller motsvarande en mindre kärnkraftsreaktor i månaden, berättar Mattias Josephson.

Källa: www.epishine.se