You are currently viewing Så ska Linköping få fler kunniga servitörer och bartenders
– Det räcker inte att tappa upp en stor stark, säger Johannes Soner som är en av krögarna bakom den nya vuxenutbildningen i servering och arbete i bar.

Så ska Linköping få fler kunniga servitörer och bartenders

Utelivet i Linköping har exploderat. Gästerna ställer samtidigt högre krav på kunnig och serviceinriktad personal. Men även om gymnasiernas restaurangutbildningar lockar elever, är det svårt att hitta rätt kompetens för servering och arbete i barer.
– Det är personal som möter gästerna och skapar upplevelsen. Det räcker inte med att tappa upp en stor stark, säger Johannes Soner. För två år sedan genomförde S8Gruppen en utbildning i egen regi. Den visade att välutbildade medarbetare ger resultat.
– Behovet finns i hela branschen och därför hjälpte vi till att förverkliga utbildningen, säger Helena Thun på näringslivsbolaget Nulink.
Näringen och kommunens utbildningsförvaltning genomför utbildningen tillsammans. Det är den första i sitt slag i landet, har tolv utbildningsplatser och startar i mitten av januari. Förutom S8Gruppen medverkar Harrys, Riva och BK-livingroom.
– Gymnasiets utbildning spänner över alla yrken. Det här är en fördjupning med delar av utbildningen förlagd till restauranger och barer, förklarar Marie Persson Stopar som är utbildningsansvarig på restaurangskolan vid Anders Ljungstedts gymnasium. Utbildningen har två inriktningar, bar och servering. Det börjar med en gemensam kurs i service och bemötande samt ansvarsfull alkoholhantering. Därefter får eleverna lära sig yrket i teorin på skolbänken och i praktiken genom att gå bredvid professionella bartenders och servitörer. Stor vikt läggs vid att utveckla den sociala kompetensen och att genom handlag och kunskaper förhöja gästernas upplevelse.
– Det tar flera år att lära sig yrket. Fullärd blir man aldrig. Men vi hoppas att utbildningen ska bli en bra start och bidra till att höja kvaliteten ytterligare, säger Johannes Soner.

Källa: www.nulink.se