You are currently viewing Östergötland väl representerat på 33-listan
Epishine, ett av de vinnande bolagen på 33-listan. Foto: Kalle Wiklund

Östergötland väl representerat på 33-listan

Epishine

Epishine har tagit fram energieffektiva och metallfria solceller i organiska material. Bolaget tittar på två tänkbara första tillämpningar för tekniken: solpaneler för den afrikanska marknaden och millimetertunna, böjliga och formbara solceller för strömförsörjning av internet of things-prylar.

Linkura

Hälsoföretaget Linkuras uppgift är lika tydlig som viktig – att förebygga sjukskrivningar och se till att medarbetarna på företag och organisationer mår bra. Linkura startades i Linköping och har tagit fram ett unikt livsstilsprogram som är anpassat efter medarbetarnas behov med en kombination av teknik och coaching.

Cbot

Linköpingsbolaget utvecklar en plattform för artificiellt seende och intelligens som gör det möjligt att ta fram olika typer av stationära eller mobila robotar som ser och förstår sin omgivning. Detta är speciellt lämpligt för branscher där man plockar eller monterar föremål, t ex bygg, e-handel eller logistik. Den första produkten, som har utvecklats i nära samarbete med blivande kunder, är en robot som lägger golvplattor på stora ytor, till exempel på stormarknader, gallerior och flygplatser. Detta arbete sköts idag manuellt, vilket är ett slitsamt och tidsödande arbete.

Againity

Energiteknikbolaget Againity var med på 33-listan även förra året, men anses ha gjort så stora framsteg att de förtjänar en plats även i år. Againity har tagit fram en teknik som förvandlar spillvärme till el och varmvatten.

 

Källa: www.nyteknik.se

Foto: Kalle Wiklund